Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Veliki skup VNIIDADA u Rusiji
U MOSKVI GOVORIO DIREKTOR ARHIVA FEDERACIJE BIH ADAMIR JERKOVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. November 2019. 16:11:15

Velika pažnja radnog predsjedništva dok izlaže dr. Adamir Jerković, na slici: Dr. Rybakov, dr. A.N. Artizov, dr. N. Kunyaev i dr. L. Toplak


Proteklog vikenda (6 - 9.11.2019.) održana dva međunarodna arhivska skupa: 26. naučna i praktična konferencija i 10. konferencija arhiva slavenskih zemalja. Organizator arhivističkog okupljanja najuglednijih imena arhivstike je Sveruski naučno istraživački institut za upravu sa zapisnicima i arhivima - VNIIDAD.

Za vrijeme trajanja konferencija sagledavana je uloga i mjesto arhiva u procesu digitalne transformacije. Vidjelo se da su u ovoj oblasti najdalje otišli ruski arhivi, o čemu je govorio šef Federalne arhivske agencije Rusije dr. Nikolaj Artizov, a da zapažene rezultate među slovenskim zemljama imaju Bjelorusi.

Govoreći o položaju bh. arhiva jedini pozvani učesnik iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Adamir Jerković je naveo da su arhivi uglavnom državna briga i da je njihov položaj direktno zavisan od snage društva.

- Kako je snaga društva enormno mala i arhivska praksa zaostaje za evropskom, ne zbog neznanja arhivista već zbog rapidnog osiromašenja države koja je preživjela krvavi rat i agresiju iz Srbije i Hrvatske. Ali, i zbog nedovoljno izgrađene svijesti kod ljudi koji rukovode državom.“
Nažalost još uvijek nije shvaćeno da se razvoj jedne države ne temelji samo na gomilanju produkcione mase uz istovremeno zanemarivanje zapisa o stanju nacije. On je rekao da arhivi skoro bez izuzetka budžetski novac dobijaju „na kašičicu“ i to uglavom za prostu reprodukciju. Zbog ratne iscrpljenosti i potpunog siromaštva, arhivi danas uživaju skromnu državnu podršku.

- Ovo je složen trenutak za bosanskohercegovačke arhive, ali proces digitalizacije je neminovan i do njega će svakako doći bez obzira na trenutnu situaciju. Samo što će u tom slučaju sve biti mnogo teže - zaključio je prof. dr. Adamir Jerković.

I pored takvih uslova u Arhivu Federacije BiH nisu htjeli ostati nijemi posmatrači stvarnosti. Upotrijebljene su sve unutrašnje rezerve, čak i dobrovoljni rad. Posebno su ponosni na razvoj međunarodne komponente koju su sami inicirali tako da danas održavaju kontakte sa više od dvadeset svjetskih arhiva sa kojima imaju zaključene memorandume o saradnji. Na četiri kontinenta i 50 svjetskih metropola pokazali su svoje izložbe, a najčešće „Srebrenički inferno“, jednu neponovljivu izložbu koja je primana svuda u svijetu sa velikom sućuti a izložba govori o 8372 nevino ubijena čovjeka, koji su bili muslimani pa su samo zbog toga umrli od fašističke srpke ruke. Zahvaljujući Arhivu Federacije strani arhivi su danas prisutni u BiH, „jer mi imamo cilj da približimo narode i kulture“. To je trajna orijentacija Arhiva Federacije BiH, rekao je direktor Arhiva Federacije BiH prof. dr. Adamir Jerković u svom obraćanju na međunarodnim skupovima arhivista u Moskvi.Ostali prilozi:
» KUĆA NAŠA, BOŠNJAČKA!
B.net | 23. January 2020 13:55
» UDŽBENIK HISTORIJSKOG SJEĆANJA
B.net | 09. January 2020 14:22
» OŽIVJELI OMLADAK
Šefka Begović-Ličina | 02. January 2020 19:32
» GLAVNI ARGUMENT U BOŠNJAČKIM RUKAMA
Ćerim Bajrami | 31. December 2019 16:52
» GDJE SE BOSANSKI ČITA, PRIČA I PIŠE, TU BOSNA DIŠE
Suada Suljić Sokolović | 09. December 2019 21:44
» TEŠKI SASTANCI
Ćerim Bajrami | 03. December 2019 01:49
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
Mensud Alićušić | 25. November 2019 17:49
» NEOČEKIVANI SUSRET
Zijad Bećirević | 13. November 2019 15:19
Ostali prilozi istog autora: