Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Hatib džamije Kralj Fahd u Sarajevu
MR. HFZ. ALIJA-EF. RAHMAN DOBIO IDŽAZU ZA ZVANJE KURRA HAFIZA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. November 2019. 01:11:08

Hfz. Alija-ef. Rahman je stekao časno zvanje kurra hafiza i jedan je od rijetkih živih kurra hafiza Bosne i Hercegovine koji su svoje idžaze uzeli od eminentnih autoriteta kiraetske nauke, veoma cijenjenog i poznatog predajnog puta do Poslanika a.s.


Dana, 18. 10. 2019. godine, u petak poslije ikindije namaza, mr. hfz. Alija-ef. Rahman, imam i hatib džamije Kralj Fahd u Sarajevu je od kurra hfz. prof. dr. Dževada Šošića dobio idžazu za sedam kiraeta i njihovih četrnaest riwajeta po predajnom putu Šatibijje. Hfz. Alija-ef. Rahman je time stekao časno zvanje kurra hafiza i jedan je od rijetkih živih kurra hafiza Bosne i Hercegovine koji su svoje idžaze uzeli od eminentnih autoriteta kiraetske nauke, veoma cijenjenog i poznatog predajnog puta do Poslanika a.s., uz učenje svakog kiraeta prema općeprihvaćenim uslovima i metodama koje su postavili autoriteteti ove naučne oblasti. Iza ovog uspjeha hfz. Alije stoji šest i po godina permanentnog naučnog rada, učenja i preslušavanja pred mentorom kurra hfz. prof. dr. Dževadom Šošićem.

Put ovog specijalističkog studijskog angažmana na polju proučavanja Kur'ana je podrazumijevao da se ponajprije savlada učenje svih riwajeta i kiraeta pojedinačno, tj., da se na teoretskom i praktičnom planu savladaju usuli/osnove svih navedenih. Potom se uči hatma po svih sedam kiraeta i njihovih riwajeta prema poznatoj metodi džem'a, učeći na taj način cijeli Kur'an od sure Al-Fatihe do sure An-Nas.

Nezaobilazan segment učenja kiraeta je i učenje napamet poznatog djela iz oblasti sedam kiraeta tj., Šatibijje koju kandidat biva ispitivan shodno dinamici učenja hatme a što je hafiz Alija uspješno savladao. Ovladavanje ovim djelom omogućuje lakše prepoznavanje i detekciju kiraetskih razlika, specifičnih tedžvidskih varijanti i pravila koje primjenjuju imami i rawije a shodno tome biva olakšano i samo učenje hatme prema različitim kiraetskim verzijama. Nakon uspješno završene hatme Kur'ana po sedam mutevatir kiraeta i ovladavanja Šatibijjom, naš uvaženi autoritet kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić je potpisao idžazu za hfz. Aliju Rahman svjedočeći kompetencije i dajući dozvolu za daljnje prenošenje i podučavanje.

Da napomenemo da je sened ove idžaze izuzetno cijenjen i poštovan, jer se u njemu nalaze velika imena kiraetske nauke poput šejha Talala bin Ahmeda bin A'li Dina, znamenitog šejha Zejjata, također čuvenog šejha Mutevellija i brojnih drugih, što potvrđuje njenu vrijednost i držanje do emaneta i hurmeta Kur'ana Časnoga u njegovom čuvanju i prenošenju.

Kurra hafiz mr. Alija-ef. Rahman je rodom iz Tešnja, od oca h. Muhameda i Medina hanume Rahman. Oženjen je hafizom Hatidžom Kapo i otac je petero djece.

Allaha Uzvišenog molimo da ukabuli trud i primi kao djelo učinjeno iskreno i isključivo radi Njegovog zadovoljstva i da bude od koristi za islam i muslimane.Ostali prilozi:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora: