Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Banja Luka
SUSRET POTPREDSJEDNIKA SALKIĆA I NJEMAČKE AMBASADORICE UEBER: IZVOR I TEMELJ SISTEMSKE DISKRIMINACIJE BOŠNJAKA U OVOM ENTITETU JE USTAVNA NERAVNOPRAVNOST
Autor: B.net
Objavljeno: 31. October 2019. 19:10:27
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se sastao sa Margret Uebber, novoimenovanom ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i HercegoviniRamiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 31. oktobra 2019. godine, u Banjoj Luci sastao sa Margret Uebber, novoimenovanom ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik je ambasadoricu upoznao sa sveopštom diskriminacijom i problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, s posebnim akcentom na nemogućnost zapošljavanja i probleme u obrazovanju.

- Izvor i temelj sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu je ustavna neravnopravnost. Formalna, a ne suštinska implementacija odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, u Ustavu bh. entiteta RS je ojačala neravnopravan položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.Ovakav Ustav entiteta ne omogućava Bošnjacima da zaštite svoje interese i ostvare osnovna ljudska prava i slobode. Procedura i način donošenja odluka u entitetu prema Ustavu favorizuju jedan – većinski narod. Takvu situaciju vješto koriste predstavnici srpskog naroda, kako bi putem institucija provodili diskriminaciju u zapošljavanju, obrazovanju, ali i u drugim oblicima prilikom pristupa javnim ustanovama i entitetskim institucijama.

Ovo stanje se mora u budućnosti promijeniti na način da se odluke u zakonodavnim tijelima u oba entiteta donose na isti način, pod identičnim procedurama, ali i da izabrani predsjednici i potpredsjednici entiteta imaju iste nadležnosti u oba entiteta, kazao je tokom sastanka potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» PROJEKAT PREKVALIFIKACIJE NEZAPOSLENIH OSOBA
Eset Muračević | 15. July 2020 15:59
Ostali prilozi istog autora: