Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Albanci, Bošnjaci i Hrvati protestvovali ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u New Yorku
U NEW YORKU ODRŽAN PROTESTNI MITING PROTIV REPUBLIKE SRBIJE, ZBOG NEPROCESIRANJA, NEKAŽNJAVANJA SRPSKIH ZLOČINACA ZA SILOVANJA TOKOM AGRESIJE NA BOSNU, HRVATSKU I KOSOVO
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. October 2019. 19:10:48


Utorak, 29. oktobra, u organizaciji Albansko-američke organizacija žena ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u New Yorku, održan je protestni miting pod nazivom "Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi ostali nekažnjenji", odnosno nekažnjenih ratnih zločina silovanja žena i muškaraca u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu.

Srpska vojska i policija u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Kosovo, silovanje žena koristili kao naprljavije oružje, tj. ratni zločin nad curicama, ženama..., i uopće porodicama!
Srbija je dužna da procesuira sve ratne zločince i kazni zatvorskim kaznama, to im jasno nalaže i UN rezolucija 2467.

To su ujedno ključni razlozi protesta danas u New Yorku na kojem su prisutvovale emigrantske zajednice Albanca, Bošnjaka, Hrvata i Amerikanci, kojima su se obratili žrtve rata, porodice žrtava, predstavnici organizacija za ljudska prava, predstavnici vlasti…

Svi govornici sa mitinga su poslali jasnu poruku, pravda za sve žene, kao i muškarce, koji su seksualno zlostavljani tokom srpske vojne i policijske agresije na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Kosovo.Učesnici mitinga prozvali Srbiju na odgovornost za ratne zločine, od tužilaštva i pravosuđa zahtjevaju procesuiranje zločinaca, a od državnih zvaničnika da prestanu prikrivati ratne zločine i skrivati ratne zločince.

Američki političar albanskog porijekla Mark Gjonaj, član Vijeća Grada New Yorka, na mitingu je istakao kako za žrtve rata sukobi na Balkanu nikada nisu prestali i da više od 70.000 žrtava silovanja još čeka na pravdu, ističući zahtjev od Srbije:

- "Od srbijanskih vlasti tražimo da hitno poduzme mjere kako bi se kaznili izvršioci ovih strašnih zločina počinjenih pod zastavom te zemlje", rekao je Gjonaj.

- "Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikada nije prestao. Dvije decenije nakon rata oni se svako jutro bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine još uvijek slobodno kreću", poručio je Gjonaj.

Žrtva silovanja u vrijeme rata na Kosovu 1999. godine, Vasfije Karsniqi, istakla je kako se punih 20 godina bori za pravdu:

"Srbi koji su mene napali kazali su mi da me neće ubiti kako bi mogla osjetiti patnju dok sam živa. Ja danas ne želim da sjedim po strani i trpim svoju bol, već glasno šaljem poruku cijelom svijetu da se zločinci izvedu pred lice pravde", poručila je Vasfije Kasniqi žrtva srpske vojne strategije.

Ilir Bitiqi je govorio o svoja tri brata koji su ubijeni u Srbiji. On traži pravdu za njih.

Na mitingu su govorili:

- Carlina Rivera, Vijećnica Gradskog vijeća New Yorka i supredsjedavajuća ženskog kluba (New York City Council Women and a co-chair of the Women's caucus);
- Mark Gjonaj, Savjetnik grada New Yorka (New York City councilman);
- Ariana Elezaj, članica odbora Albansko-američke žene (Albanian American Women's organization board member);
- Vafsije Krasniqi, preživjela žrtva sa Kosova (Goodman survivor from Kosovo);
- Patricia Engel, Žene izazivaju aktivistkinju i supruga od kogresmena Eliot engela (Women's causes activist and wife of congressman Eliot Engel);
- Ella Miche, Hrvatsko-američka filmmaker i pjevačica, jedna od najutjecajnijih Hrvatica u SAD-u 40 do 40 godina(Croatian American Filmaker / singer). One of the most influential Croatian's in the USA 40 under 40;
- Vilma, Bosanka, Profesor i istraživač (Bosnian American Professor and researcher)
- Toni, Profesor za ljudska prava na Columbia univerzitetu (Columbia University Professor of Human rights);
- Tommi Michelle, hrvatsko-američki pisac i umjetnik (Croation American writer and artist).

Učesnici mitinga, pored zastava naroda i država kojima pripadaju, nosili su transparenste kojima su iskazivali negodovanje neprosesuranja, nekažnjavanja i prikirivanja ratnih zločina i zločinaca.

Na kraju, poznati restoran "Uncle Paul's Pizza" vlasnika Dine Redžića, rodom iz Plava (Sandžak), Paška Nicaja i Neata Krkutia, sve učesnike protestnog mitinga počastili su najukusnijom pizzom u gradu New Yorku.

Miting je protekao potpuno dostojanstveno sa pijatetom prema žrtvama rata i osuđujući državu Srbiju zbog ne procesuiranja i prikrivanja ratnih zločina.
Na mitingu, pored albanske emigrantske zajednice, prisutvovali su Bošnjaci i Bošnjakinje članovi Bosansko-hercegovačkog islamskog centra NY, Islamske zajednice Plav-Gusinje NY, Bošnjačko-američke nacionale asocijacije (BANA).

/Naknadno detaljnije/Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38