Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ovako su se borili vitezovi i gazije Armije Republike Bosne i Hercegovine
OKTOBARSKA BITKA ZA TENKOVE NA DUJMOVSKIM BRDIMA - NAJVEĆI RATNI PLIJEN ARMIJE RBIH (VIDEO)
Autor: B.net
Objavljeno: 26. October 2019. 13:10:58


U vremenu srpsko-crnogorske genocidne agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992 - 1995), branioci u akciji na Dujmovskim brdima podno Treskavice, u igri sarajevskih nestašnih dječaka, 29. oktobra 1994., zarobljen je najveći ratni plijen Armije RBiH i to: pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, sedam kamiona, autobus, dva topa B-1, sedam „Strijela 2M“,14 PAM-ova, oko 1000 granata, 100.000 metaka raznih kalibara...

Ovako je počinjao jedan od novinskih članaka s početka novembra 1994.godine. Prvi korpus Armije RBiH tokom 1994. godine uspio je od agresora osloboditi dio teritorije van Sarajeva.

Prvih dana oktobra 1994.godine, na Treskavičko-bjelašničkom pravcu oslobođene su značajne kote i ostvaren je veliki prodor u dubinu neprijatelja. Oslobodivši dominantne kote i objekte na Bjelašnici, poput najvišeg vrha 2067, i platou Treskavice, snage 1. korpusa Armije RBiH dobile su zadatak da 29.oktobra 1994.godine zaposjednu neprijateljsku liniju jugoistočnim vijencem Bjelašnice sve do obronaka Treskavice na objektima Šiljak – Hojta - Borikovac.

Pripadnici Manevarskog bataljona 2.viteške brigade Prvog korpusa Armije RBiH, nakon detaljnjih priprema i izviđanja, ubačeni su duboko u neprijateljsku dubinu s ciljem da u šest sati ujutro neutrališu artiljerijsku jedinicu u reonu Dujmovska brda - selo Gaj i spriječe dolazak pojačanja iz dubine, kako bi se stvorili uslovi da druge jedinice Prvog korpusa ARBiH zauzmu pomenute objekte.Manevarskim bataljonom je komandovao Mehmed Džindo sa zamjenikom Ragibom Rizvanovićem, a činile su ga tri čete prekaljenih sarajevskih ratnika koje su predvodili Nedžad - Čupo Bublin, Enes - Eko Husejnović i Sulejman Mujezin.

U neprijateljsku dubinu su, prkoseći svim ćudima Treskavice, najhirovitije planine u ovom dijelu RBiH, krenuli pojačani sa dva voda 9. brdske brigade, koje su predvodili komandiri Fikret Hasić Grobar i Zifet Dželko Piđ, rahmetli Jasminom Isanovićem Žutim iz 1.slavne motorizovane brigade, te desetak vodiča iz trnovske policije i Bošnjačke brigade. Razbijena je tada agresorska 2. sarajevska brigada Vojske RS i ona je prestala da postoji!

2. viteška brigada Armije RBiH i ostale jedinice su ovu pobjedu izvojevala bez ijednog poginulog borca.
Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora: