Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ambasador Makarević ističe da je ovo ekonomska oblast gdje BiH ima šta ponuditi
ISLAMSKO BANKARSTVO U NORVEŠKOJ NA OSNOVU ISKUSTAVA IZ BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 22. October 2019. 15:10:44

Ambasador Nedim Makarević sa prof. dr. Torkel Brekkeom i Senaidom-ef. Kobilicom /Foto: Fena/


U Norveškoj se radi na pokretanju banke koja bi djelovala na principu islamskog bankarstva, a po uzoru na iskustva iz Bosne i Hercegovine.

Prije nešto više od godinu dana u prostorijama ambasade BiH u Oslu profesor Torkel Brekke je sa svojim gostom profesorom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Velidom Efendićem predstavio inicijativu otvaranja banke na islamskim osnovama u Norveškoj, zamolivši ambasadora BiH u ovoj zemlji, Nedima Makarevića, za pomoć oko ovog ambicioznog projekta, prije svega zbog iskustva koje BiH ima na ovom planu.

Profesor Brekke predaje na Univerzitetu Oslo u oblasti socijalnih studija te je aktivan u norveškom institutu PRIO i think tanku CEVITA. Od 2014. radi na pokretanju banke na islamskim načelima u Norveškoj te je s tim u vezi napravio više istraživanja koja neupitno ukazuju na potrebu upravo ovakvog vida bankovnog poslovanja i to ne samo u Norveškoj, već i u cijeloj Skandinaviji.
Ambasador Makarević ističe da je ovo ekonomska oblast gdje BiH ima šta ponuditi, piše Fena.

- BiH već godinama pored konvencijalnog bankarstva imamo i produkte iz domene islamskog bankarstva. Tu BiH definitivni prednjači u EVropi. Postoje banke, postoje stručnjaci, mnogi projekti koji su višestruko uspješno realizirani, a postoji provjerena statistika na koju se možemo osloniti, kao i iskustvo. Već ove sedmice profesor Breke susrest će se sa bh. stručnjacima u Sarajevu. On je jedan od organizatora "Islamic Finance and Economics Conference" koja počinje u Sarajevu 25.oktobra. U Norveškoj također ima potporu i u Senaidu-ef. Kobilici, glavnom imamu Islamske zajednicke Norveške koji je veliki pobornik ovoga projekta i aktivno doprinosi njegovoj realizaciji, kaže Makarević.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: