Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TRIBINA NARODA I PRAVDE U VOGOŠĆI: DOŠLI SMO DA POLOŽIMO RAČUNE
Autor: B.net
Objavljeno: 17. October 2019. 14:10:59


U srijedu navečer u sali Općine Vogošća održana je tribina Naroda i Pravde pod nazivom „Dostignuća i planovi“. Bila je to prilika da se razgovara o dosad urađenim projektima kao i da se sa građanima razgovara o budućim planovima uvijek slušajući potrebe samih građana.

Prisutnima su se obratili predsjednici Povjereništava Naroda i Pravde Vogošća i Ilijaš, Midhat Kerla i Vernesa Bešlija, politički direktor Naroda i Pravde Kemal Ademović, predsjednik stranke Elmedin Konaković te ministar privrede Haris Bašić.

Na početku svog obraćanja politički direktor Naroda i Pravde, Kemal Ademović, kazao je kako su u kampanji prošle godine obećali da će redovno održavati kontakt sa članstvom, simpatizerima i svim građanima nastojeći prezentirati urađeno, predstaviti buduće planove kao i čuti potrebe samih građana.

Ademović je rekao kako se Narod i Pravda razvija kapilarno kroz osnivanje općinskih i mjesnih odbora, a kao jedno od ključnih obećanja, koje je ispunjeno, Ademović je naveo činjenicu da polovina kadrova, koje je predložila Narod i Pravda, nisu članovi stranke već su stručni nestranačaki kadrovi.

„Jedino što smo od njih tražili jeste da ne kradu, da se prema društvenom dobru odnose na najbolji mogući način. Izašli smo i izvan Kantona Sarajevo; na narednim lokalnim izborima bit ćemo prisutni u pet kantona. Ne radimo to prebrzo, idemo studiozno, provjeravamo kadrove i idemo korak po korak. Ne treba nam da smo u svakom kutku prisutni, djelovat ćemo tamo gdje budemo imali poštene, časne i stručne ljude“, rekao je Ademović.Predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, kazao je kako političari i stranke obično dolaze u vrijeme kampanje kada traže podršku.

„Mi smo krenuli u jednu drugu priču. Večeras smo došli da na neki način položimo račune, da čujemo vaše mišljenje i odgovorimo na vaša pitanja. Mi imamo posebnu emociju i obavezu prema nekim koji su od samog početka sa nama, koji su bili najaktivniji volonteri. Nikada niko od njih nije došao i tražio nešto za sebe lično, to je politički fenomen koji ne postoji u drugim strankama“, kazao je Konaković podsjetivši da je Narod i Pravda u godini u kojoj je osnovana ostvarila izuzetan rezultat u Kantonu Sarajevu uspjevši na kraju formirati programsku koaliciju sa konkretnim zadacima i mjerama koje treba provesti.

Konaković je ponovio kako je u prvim mjesecima nove vlasti usvojen Zakon o porijeklu imovine, koji je omogućio svim građanima KS da imaju uvid u imovinu svih izabranih i imenovanih zvaničnika; javne nabavke su učinjenje transparentnijim, a objavljen je i registar sa platama državnih službenika kako bi građani imali uvid gdje i kako se troši njihov novac.

Pored prezentacije dostignuća u dosadašnjem periodu, bila je ovo prilika i za osvrt na buduće aktivnosti.S obzirom da su tribini prisustvovali i predstavnici Vlade KS, federalni i kantonalni zastupnici i drugi kadrovi na odgovornim funkcijama, data je prilika da prisutni postave pitanja o svemu što ih zanima i dobiju adekvatne odgovore. Prisutni su se zanimali o izgradnji Prve transverzale, radu MUP-a KS, stanju u vatrogasnom sektoru KS itd.

Haris Bašić, ministar privrede KS, govorio je o projektima ovog ministarstva osvrnuvši se i na objavljene rezultate javnih poziva sa podsticaje privredi. On je najavio da će uskoro održati i posebnu konferenciju za medije na kojoj će detaljno govoriti o transparentnosti procesa dodjeljivanja podsticaja.

Na kraju je iskorištena prilika da se novim članovima uruče članske karte i time pokaže kontinuirano povećanje broja članstva.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: