Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Kulturni centar Novi Pazar
ERSANU MUHOVIĆU DODIJELJENA KNJIŽEVNA NAGRADA „ALADIN LUKAČ“ ZA 2018. GODINU
Autor: B.net
Objavljeno: 09. October 2019. 12:10:50


ODLUKA ŽIRIJA: Na konkursa za Književnu nagradu „Aladin Lukač“ za 2018. godinu, koji je bio raspisan u prvoj polovini 2019. godine, pristiglo je osam naslova.
Razmatrajući o zbirkama poezije pristiglim na konkurs za Književnu nagradu „Aladin Lukač“, članovi žirija, u sastavu: dr Jasmina Ahmetagić, Dejan Aleksić i Birsena Džanković, na prvom održanom sastanku, 9. septembra 2019. godine, izdvojili su četiri naslova:

1 - „Sutra“, Uroša Ristanovića,
2 - „Zakasnićemo da budemo ljudi“, Elme Selimi,
3 - „Epistola“, Ersana Muhovića i
4 - Tomorrowland“, Barbare Delać.

Na drugom sastanku, održanom 16. septembra 2019. godine, žiri je donio odluku jednoglasno da nagrada pripadne Ersanu Muhoviću iz Novog Pazara za zbirku poezije „Epistola“.

Svoju odluku žiri je obrazložio na sljedeći način:
„Između ove četiri zbirke najdublji utisak ostavlja knjiga pjesama 'Epistola', Ersana Muhovića. Uz sve sitne manjkavosti, autoru se ne može osporiti želja da oblikuje sopstveni stvaralački izraz. I tamo gdje se vidi uticaj lektire, on uspijeva da zadrži svoj poetički kurs, dobro funkcionalizuje lirske motive, lijepo vodi intertekstualne elemente...

Jezik je redukovan tačno koliko treba za takvu vrstu poetskog teksta. Ne umanjujući time književno-estetsku vrijednost ostalih pomenutih zbirki, naša konačna odluka ja Ersanova knjiga.“

O dobitniku nagrade: Ersan Muhović, rođen 1992. godine, živi i radi u Novom Pazaru. Diplomirao je na Departmanu za srpsku književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Objavljuje kritiku u periodici. Dobitnik je II nagrade 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, 2016. godine.

Ersanu je nagrada svečano uručena 2. 10. 2019. godine, u Kulturnom centru Novi Pazar, a istoga dana održana je i promocija knjige “Epistola”. O njoj su govorili: dr Jasmina Ahmetagić, Birsena Džanković i Dejan Aleksić.

SVEČANA DODJELA KNJIŽEVNE NAGRADE „ALADIN LUKAČ“
Svečanost je otvorila Dželila Madžović, nastavnica u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" Novi Pazar kompozicijom na gitari Cafe br. 2 Vojislava Ivanovića i Enes Dupljak, dobitnik nagrada na takmičenjima u programima za mlade koje organizuje Kulturni centar u nekoliko kategorija (besjeda, poezija, voditelj), poezijom rh. Aladina Lukača: „Gitare morte“ i „Kao san“.
Obrazloženje odluke žirija pročitala je Hasna Ziljkić (Kulturni centar), dok je Plaketu za najbolju zbirku poezije izdatu u 2018. godini - Ersanu Muhoviću uručio Šerif Lukač, otac preminulog pjesnika po kome nagrada nosi ime.
Ersan je dobio i vaučer od Kulturnog centra u iznosu od 50.000 dinara.
Svečanosti su prisustvovali brojni građani Novog Pazara - književnici, profesori, javni djelatnici, studenti, članovi porodice Lukač, porodice Muhović itd.

Bila je ovo 13. nagrada "Aladin Lukač", dodijeljena ove godine, i ona je pripala Ersanu Muhoviću iz Novog Pazara za zbirku poezije „Epistola“.

Na svečanosti je bilo riječi i o izradi Monografije ove nagrade, koja je završena i čeka se još na završetak procedure koja se odnosi na štampu. Monografija Književne nagrade „Aladin Lukač“ obuhvata period od 2005. godine do 2018. "Ono što se zapiše ostaće kao najbolji svjedok našeg djelovanja i bivstvovanja", rečeno je tim povodom.

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA "EPISTOLA" ERSANA MUHOVIĆA


Organizator događaja je Kulturni centar Novi Pazar.
O nagrađenoj zbirci govorili su članovi žirija:
Birsena Džanković (Novi Pazar), prof. jezika i književnosti, pjesnikinja;
Dejan Aleksić (Kraljevo), književnik, glavni i odgovorni urednik Izdavačke djelatnosti ,,Povelja“ u NB "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu;
te predsjednica žirija Dr Jasmina Ahmetagić (Beograd), književni kritičar.
Moderator programa bila je: Hasna Ziljkić, a stihove su kazivali: Almasa Ejubi-Hačković i Enes Dupljak.

RELIGIJSKI KONTEKST U PJESMAMA ERSANA MUHOVIĆA


Birsena Džanković, prof. jezika i književnosti


Knjiga „Epistole“ je prilično kompleksno i slojevito djelo. Vjerujem da će privući pažnju mnogih čitalaca zbog svoje historijske, filozofske i kulturne potke, kao i zbog preplitanja, susretanja i prožimanja različitih civilizacijskih obrazaca, religija i tradicija.
Autor stihovima ove zbirke u velikoj mjeri nastoji ostvariti komunikaciju sa različitim doktrinama koje obitavaju stoljećima, historijskim momentima, sa piscima, pjesnicima, filozofima, naučnicima, teolozima iz različih epoha. Sažima i pokušava sabrati i Istok i Zapad na jednom mjestu.
Pjesnik kaže (PISMA, „Fragmenti“, str. 16):

„a svi ratovi su davno završeni
osim onih borbi u nama...“

U kontekstu ovog navela bih misao filozofa Sufjana bin Ujejna: „Deset je vrsta borbi; jedna borba je protiv neprijatelja, devet protiv sebe.“
Što se tiče religijskih momenata, nalazimo ih u tri oblika – pjesnik se koristi različitim pričama iz različitih kanonskih spisa, tako se susrećemo sa stihovima u kojima pjesnik komunicira sa kur'anskim tekstom, hebrejskim ili hrišćanskim.Također, koristi se terminologijom koja je karakteristična kako za hrišćanske, tako i za islamske ili jevrejske spise. Što se tiče trećeg oblika – nailazimo na način iskazivanja ili oblikovanja stiha koji neodoljivo podsjeća na načine obraćanja koji su zastupljeni u kanonskim spisima pomenutih religija.
Naprimjer, stih (PISMA, “Poezija je nepostojeći rukopis”, str. 19):

„Homer je možda postojao
ali ako Homer nije postojala je
sigurno Homerova kći koja je
spevala Ilijadu i Odiseju ili su je
možda napisali El i Eloah koji
se potpisuju jednim potpisom“

Što se tiče ova dva imena koja su u stihu pomenuta (El i Eloah), to su dva zapravo hebrejska imena bogova. Po nekim lingvistima iz ovih imena izvedeno je i ime Allah. Neobičan momenat jeste to kakvu osobinu pjesnik pripisuje ovim imenima.
Također, pomenula sam da se pjesnik često koristi pričama koje su prisutne kako u kur'anskim, tako i u biblijskim spisima. Što se tiče značenja stihova u „69. pjesmi“ (PISMA, str. 30), pjesnik se prvenstveno oslanja na kur'ansku verziju, direktno aludirajući na Musaa, a.s./Mojsija, pa kaže:
„onaj kojeg iz Nila izvadismo
pronašao je večnog vodiča
koji je nosio ihtis“

Ihtis je termin hrišćanske simbolike, prvenstveno se odnosi na Isa, a.s./Isusa.
Meni je posebno zanimljiv i momenat gdje pjesnik taj viševjekovni raspon između postojanja i življenja vjerovjesnika sažima u dva-tri stiha, dakle on je taj period vremenske razlike potro i sažeo u tu jednu svoju misao.
Što se tiče ugledanja na način i stil obraćanja u tradicionalnim spisima i pjesnikovog oblikovanja stihova, to možemo uočiti na sljedeći način:

„U početku beše reč“, tako počinje Biblija, a Ersanova pjesma počinje ovako („Ekvilibrijum ili o ravnotežama”, 1, str. 41):

“u početku
ne beše ničega
što je eksplodiralo
drvo znanja nije postojalo
ne beše ni čoveka koji bi se
njegovim plodom ogrnuo i pokrio
niti onoga koji bi pokušao
uravnoteženim znanjem
objasniti ravnotežu polarnosti”

Bitan je ovaj prvi momenat, gdje pjesnik svoj stil dovodi u direktnu vezu sa biblijskih stilom izražavanja.

U nastavku vidimo da pjesnik aludira na postanak, on upravo sebe smješta u taj neki prapočetak, da bi kasnije nastavio priču o postanku i nastanku čovječanstva.
Također, zanimljiva pjesma koju želim posebno istaći jeste „Trideseti dan“ (TRIDESET DANA PESAMA, str. 71), gdje pjesnik spaja životne situacije:

„te noći kada se podelio mesec…”

Ersan aludira na događja koji je mudžiza, odnosno čudo dato Poslaniku Muhammedu koje treba da ispuni shodno zahtjevu tadašnjih stanovnika Meke. Uslov je glasio da će oni ukoliko vide da se mjesec prepoluti, povjerovati u Poslanikove riječi i počet će ga slijediti.Pjesnik se, dakle, u pjesmi u prvom trenutku osvrće na taj momenat, da bi kasnije nastavio sa citatima, načinom promišljanja i diktiranja stvari. Pa kaže:
“veruješ u sunce dok ne nestane
veruješ u zvezde dok se ne ugasnu
veruješ u mesec dok je raspolovljen”

Ibrahim, a.s., je jedan od vjerovjesnika koji se najviše propitivao i razmišljao i uvijek služi kao pozitivan primjer razmišljanja o bilo kom fenomenu.
Pjesnik nastavlja:

“te noći kada se podelio mesec
podignuti su uzdasi
a spuštene nove reči i kiša
kamen je progovorio
a dete srčane oči otvorilo”

Zatim, u pjesmi “31. dan” (TRIDESET DANA PESAMA, str. 73) – očigledno je pjesniku Ibrahim ponovo bio inspiracija – prvo ću citirati stihove, a onda kur’anski ajet gdje pronalazim određena podudaranja i poklapanja. Pjesnik kaže:

“delove pisma će poneti na
tri brda i baciti
onda će se spustiti u kotlinu
i pozvati ih
pismo će se sastaviti
tek tada treba pismo pročitati”

A sada ajet:
“A kada Ibrahim reče: ‘Gospodaru moj, pokaži mi kako mrtve oživljuješ!’ – On reče: 'Zar ne vjeruješ?' – 'Vjerujem' – odgovori on – 'ali bih da mi se srce smiri.' – 'Uzmi četiri ptice' – reče On – 'i isijeci ih, pa pojedine komade njihove stavi na razne brežuljke, zatim ih pozovi, brzo će ti doći. Znaj da je Allah silan i mudar.'”Ono što želim sebi i svima vama jeste da nam se srce smiri u onome što je najbolje za nas; pjesniku (Ersanu Muhoviću) da ova nagrada (Kulturnog centra Novi Pazar „Aladin Lukač“) bude poznata po njegovom imenu, a ne da samo on ostane poznat po njoj; Kulturnom centru Novi Pazar želim da i dalje nastavi sa realizacijom ovako uspješniš projekata.

(Izlaganje Birsene Džanković sa promocije knjige „Epistola“ Ersana Muhovića, dobitnika Književne nagrade „Aladin Lukač“ – 2.10. 2019. Organizator: Kulturni centar Novi Pazar.
Birsena Džanković /1988, Novi Pazar/ je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu za srpsku književnost i jezik, završila osnovne i master studije. Student je druge godine doktorskih studija Filološko-umjetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, odgovorni je urednik Web časopisa za književnost Eckermann. Objavila je zbriku poezije "Nefs i ruh" 2015. godine.)

Na fb stranici Kulturnog centra objavljeni su:
Izlaganje: Dejan Aleksić i fotografije sa događaja Dejan Aleksić

Izlaganje: Birsena Džanković

Izlaganje: Dr Jasmine AhmetagićOstali prilozi:
» PLETAČ SNOVA
Said Šteta | 07. August 2020 14:40
» HASANOVE PAPUČE
Said Šteta | 22. July 2020 15:54
» RASPETO DJEVIČANSTVO
Enes Topalović | 13. July 2020 18:54
» SEHARA LJUBAVI
Eset Muračević | 29. May 2020 14:13
» SJAJNIJI OD ZLATA
Bošnjaci.Net | 20. May 2020 15:38
» ZRNO
Enes Topalović | 09. May 2020 17:30
» „ČOVJEK ŽIVI DOK GA PO DOBRU POMINJEMO“
Senada Đešević, prof. | 15. April 2020 19:00
» SREBRENICA: MIRIS SMRTI OSJETIO SE DANIMA!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 12. April 2020 17:45
» KNJIGA ISTINE, HRABROSTI I PLEMENITOSTI
Akademik dr. Ferid Muhić | 29. March 2020 03:28
» SVOJ NA SVOME
Sefadin Korać | 23. March 2020 13:10
» PRESLIKANA STVARNOST
Ferhat Korajac | 29. February 2020 12:54
» KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Emin Marić | 02. February 2020 19:42
Ostali prilozi istog autora: