Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUFTIJA ZUKORLIĆ PREDSTAVIO PROGRAM RADA U BANJA LUCI I ZENICI
Autor: BIR.ba
Objavljeno: 07. October 2019. 23:10:54


Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić večeras je članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva banjalučkog predstavio svoj program kandidature za ovu funkciju.

Prisutne je poselamio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, koji je zaželio gostima da se osjećaju ugodno, istaknuvši dobro poznato gostoprimstvo banjalučana. Muftija je govorio i o značaju Islamske zajednice i njenih institucija za vjernike, kazavši da su za takav status Zajednice u društvu prije svega zaslužni imami, glavni imami, muftije, koju su je godinama gradili i na različite načine joj doprinosili.

Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić je ovom prilikom istakao da je program kojeg predstavlja biračkom tijelu program kontinuiteta i noviteta i da je pitanje slobode i autonomnosti Islamske zajednice (IZ) jedno od najvažnijih pitanja kojima bi prvo posvetio pažnju ukoliko bi bio izabran.

Obraćajući se sabornicima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa, Zukorlić je pojasnio i zašto je prihvatio kandidaturu za reisu-l-ulemu, naglasivši da IZ-e sada ima autentične kandidate i da se zajednica njegovom kandidaturom jače povezuje sa zajednicama izvan BiH. Činjenica da kandidat dolazi izvan BiH pokazatelj je kapaciteta i zrelosti zajednice, pojasnio je.

On smatra da bi trebalo izvršiti potpuno odvajanje Islamske zajednice od utjecaja svih političkih organizacija i da sebe vidi kompetentnim da odbrani IZ-e od politike.

Između ostalog, dodao je i da je potrebno izgraditi jedinstvo i završiti integrativne procese, te uspostaviti sistem organizacije koji će, prije svega, omogućiti pomoć ugroženim džematima.

Naveo je i da će se boriti za decentralizaciju Islamske zajedncie, za bolji status bivših reisu-l-ulema i muftija, te je ukazao i na važnost međunarodnog povezivanja i etabliranja Islamske zajednice.

Zukorlić je svoj program rada predstavio danas i u Zenici, gdje je kazao da je je sretan i ponosan što je kandidat za reisu-l-ulemu, jer mu je to “još jedno veliko priznanje u njegovom životu i posebna referenca u njegovoj karijeri”.

Članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva zeničkog predstavio je svoju viziju Zajednice, a domaćin skupa, koji je organiziran u Hotelu ”Zenica”, bio je muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević.
Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» VJERONAUKA NO PASARAN!
16. May 2011 09:59