Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh.entiteta, govorio na tribini u Augsburgu
BOŠNJACI U CIJELOM SVIJETU MORAJU OBILJEŽAVATI ČETIRI VAŽNA DATUMA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. October 2019. 12:10:10

Moramo pokazivati svijetu da nam je stalo da našeg identiteta, naše nacije, naše prošlosti i naše domovine. Zbog toga pozivam sve Bošnjake širom svijeta da svake godine obilježavaju 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 28. septembar – Dan Bošnjaka i 11. juli – Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima muslimanima „zaštićene zone“ UN Srebrenica.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sinoć je, u okviru posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Bavarskoj, govorio na tribini „Knjigom protiv zla i zaborava“, koja je održana u Augsburgu.

Nakon tribina u Minhenu, potpredsjednik je posjetio i Augsburg, gdje je, govoreći na tribini, naglasio važnost borbe protiv zaborava i njegovanja sjećanja na najteže godine u novijoj historiji Bošnjaka.

Salkić je istakao da Bošnjaci širom svijeta moraju obilježavati četiri važna datuma u historiji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

- Moramo pokazivati svijetu da nam je stalo da našeg identiteta, naše nacije, naše prošlosti i naše domovine. Zbog toga pozivam sve Bošnjake širom svijeta da svake godine obilježavaju 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 28. septembar – Dan Bošnjaka i 11. juli – Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima muslimanima „zaštićene zone“ UN Srebrenica. Uz lokalna obilježavanja, važno je u svim zemljama organizovati velike centralne manifestacije, kojim ćemo cijelom svijetu pokazati koliko poštujemo naše vrijednosti i našu prošlost.

Posebno želim da naglasim obilježavanje godišnjice genocida, čije obilježavanje moraju pratiti veliki skupovi, koji će pokazati našu snagu i naše jedinstvo. Dodatna obaveza Bošnjaka u Njemačkoj, ali i svim drugim zemljama u svijetu gdje žive naši ljudi, jeste izgradnja muzeja sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini. Neko mora započeti ovaj historijski projekat, koji će cijeli svijet podsjećati na genocid nad našim narodom, ali i nepravdu koja nažalost i danas traje, a koja uključuje i završne faze genocida.

Baš kako to često činim kada boravim u inostranstvu, koristim se i ovom prilikom da vas pozovem da obrazujete i školujete vašu djecu, da poštujete zemlju u kojoj živite, ali da nikada ne zaboravite vašu majku – domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ona je i vaša domovina, baš kao i svih nas koji trenutno u njoj živimo. Pomažite svojoj domovinu, lobirajte za svoju domovinu, ali i tražite da domovina poštuje vaša prava i da vas uvažava. Nikada u budućnosti nemojte propustiti priliku da kroz demokratske procese birate svoje predstavnike u Bosni i Hercegovini. Imate veliku moć u rukama i veliki potencijal da odlučujete ko će voditi vašu domovinu u budućnosti, kazao je potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: