Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Veles, Makedonija: Uz 28. septembar – Međunarodni dan Bošnjaka
PROMOCIJOM ZBIRKE POEZIJE „MOSTOVI PRIJATELJSTVA 3“ POČELO OBILJEŽAVANJE DANA BOŠNJAKA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. September 2019. 12:09:25


U prisustvu velikog broja zvaničnika i ljubitelja pisane riječi 26.09.2019. g. u Likovnom salonu u Velesu povodom „28. septembra – Međunarodnog dana Bošnjaka“, promovisana je zbirka poezije „Mostovi prijateljstva 3“ od Grupe autora na makedonskom i bosanskom jeziku u izdanju Divana, koji je zajedno sa Klubom pisaca „Racin“ bio organizator manifestacije. Promotori zbirke poezije bili su književnici Šefkija Borančić, Igor Krajčev i Avdulah Ramčilović, a moderator Lili Arsova.Manifestaciji su prisustvovali Gradonačalnik Velesa, Ace Kocevski, poslanici Skupštine RS Makedonije: Zećir Ramčilović, Panče Ivanov i Agim Murtezanov, Zamjenik ministra Ministarstva političkog sistema, Nedžad Mehmedović, otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine, Jasmin Gagula i dr.Manifestaciju u ime Skupštine je otvorio poslanik Zećir Ramčilović, koji je pozdravio prisutne goste, autore i ljubitelje pisane riječi i između ostalog je rekao:

- „Poruke razumjevanja, ljubavi, mira, sloge, poštovanja su poruke pisaca zastupljenih u zbirci poezije „Mostovi prijateljstva 3“, ali i univerzalne poruke sa kojim možemo graditi bolju budućnost. Neka nam je sretan, vjekovit i vječan Dan Bošnjaka i da zajedno sa svim građanima Makedonije i regiona idemo naprijed, kao što rekoh gradeći bolju budućnost, koja je moguća samo ukoliko iskreno gradimo mostove prijateljstva, kao što vi to radite poštovani književnici“.Autorima u zaslužnim pojedincima i institucijama za razvoj kulture RS Makedonije, Predsjednica Divana, Safeta Cucak je uručila zahvalnice. Prisutni su uživali u stihovima pročitanih od strane 24 autora iz MAkedonije, ali i iz šireg okruženja, Reho Ramčilović iz Crne Gore, Sadik, Idrizi, Mustafa Balje i Anesa Toro iz Kosova, Avdulah Ramčilović iz Austrije. Manifestacija je bila obogaćena muzičkim tačkama klasične muzike i instrumentalnih obrada sevdalinki.

Promocija je dio obilježavanja „28. septembra – Dana Bošnjaka“, a narednih dana ima nekoliko događaja posvećenih obilježavanju ovog značajnog dana.
Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: