Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SLUČAJ “ČEMERNO”: PRILIKOM UZIMANJA IZJAVE U TUŽILAŠTVU BIH SVJEDOKU PRIJEĆENO ZATVOROM
Procitaj komentar

Autor: Semir Spahić
Objavljeno: 26. September 2019. 20:09:21


Novim svjedočenjem dvojice bivših pripadnika TO Kakanj, Kemala Škulja i Murisa Sikirića, danas je pred Sudom BiH nastavljen proces u slučaju “Čemerno”.

Na pitanja tužioca Vladimira Simovića, Škulj je ukratko opisao kako je kao dobrovoljac pristupio Teritorijalnoj odbrani Kakanj, te da je početkom juna sa svojom četom upućen u Brezu, gdje su u osnovnoj školi proveli par dana a onda upućeni u kamp na Vlahinje. Već po dolasku bili su izloženi granatiranju haubica sa Čemerna, kao i područja Breze i Visokog sa obližnjim naseljima. Sa Vlahinja je jedan vod upućen na Čemerno kako bi neutralisali položaj haubica, dok je njegov vod upućen na ratište u Misoču kod Ilijaša.

- Ja sam bio u Misoči koja je jako daleko od čemerna i nikako ne mogu znati šta se gore dešavalo, – izjavio je Škulj.

Škulj je rekao da je prilikom davanja izjave Tužilaštvu u oktobru 2017. godine tužilac uticao na njega tako što mu je sugerisao imena koja su navedena u izjavi a kojih se on tada, kao ni tokom svjedočenja nije sjećao.

Slično je govorio i drugi svjedok, Muris Sikirić, koji je pritom ustvrdio da ga je tokom uzimanja izjave prisutni inspektor SIPE (Karišik) plašio riječima kako će u zatvor i da će mu djeca ostati siročad. Tvrdio je i da su mu nudili imunitet i status zaštićenog svjedoka, što je on odbio. Tužilac Simović je svjedoka pitao jesu li mu prije uzimanja izjave pročitana prava, što je on i potvrdio, ali i dodao da je pritom također čuo pritiske i prijetnje od strane inspektora.
Što se samog događaja na Čemernu tiče, svjedok Sikirić je rekao da se malo čega sjeća jer je tada imao samo 21 godinu i bio je užasno uplašen.

- Sjećam se jedne velike štale u kojoj su bile smještene haubičke granate i odakle su pucali na nas, kao i iz pravca položaja haubica, da smo im mi uzvratili i tako se probili do haubica, od kojih smo dvije gurnuli niz padinu sa ostale dvije skinuli nišanske sprave, – rekao je svjedok.
Na pitanje tužioca da li je vidio ikakva ubistva ili zarobljavanja, odgovorio je odrečno, rekavši da se sjeća jedino pogibije Rahmana Kovača i da su sa njim bili Benjamin, Salih i Haris Sikira. Prisjetio se i činjenice da im je prije akcije komandant Džemal Hadžić izričito naredio da samo unište haubice i vrate se nazad.

Tužilac je ovo svjedočenje okarakterisao kao lažno, na šta je reagovao advokat Ifet Feraget rekavši da tužilac ne može znati je li svjedočenje lažno jer presuda još nije donesena i ne zna se ishod suđenja.

Naredno ročište je predsjednika Sudskog Vijeća Halil Lagumdžija zakazao za dvije sedmice, kada će se pojaviti nova dva svjedoka Tužilaštva.

VRHOstali prilozi:
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
07. November 2019 13:42
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
05. October 2019 14:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif