Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DRŽAVNIČKI SUSRETI I AKTIVNOSTI PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BIH ŽELJKA KOMŠIĆ U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 26. September 2019. 15:09:34
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku u odvojenim susretima sa Ernom Solberg, premijerkom Kraljevine Norveške, te sa Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Slovačke RepublikeSagovornici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, ocijenivši bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobrom. Istaknuta je i prijateljska povezanost dviju zemalja, s obzirom na činjenicu da u Norveškoj živi oko dvadeset hiljada ljudi porijeklom iz BiH, koji su dobro integrisani u norveško društvo.

Predsjedavajući Komšić informisao je premijerku Solberg o aktuelnim dešavanjima u BiH. Govoreći o aktuelnim dešavanjima, predsjedavajući Komšić je kazao da postoje problemi sa Izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini, ali i sa samim izbornim procesom u našoj zemlji. Istakao je da se to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine da riješiti kroz pozitivan dijalog i dogovor.

“Razgovarajući o dugogodišnjoj saradnji BiH i Kraljevine Norveške konstatovan je pozitivan ekonomski rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Nažalost, rast ekonomije ne rješava do kraja pitanja političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjedavajući Komšić. Jedino rješenje za situaciju u kojoj se sada Bosna i Hercegovina nalazi jeste da postane članica NATO-a i Evropske unije, kao i za sve zemlje regije koje to još nisu.

Premijerka Solberg kazala je da je regionalna stabilnost ključna za čitavu regiju, te se složila sa tim da je važno da sve zemlje regije budu članice NATO-a i Evropske unije. Premijerka Solberg je također naglasila da će Bosna i Hercegovina imati podršku Kraljevine Norveške na svom evroatlantskom putu.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se i sa Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike, na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, ocijenivši ih dobrim. Razmijenili su mišljenja o trenutnoj situaciji u Evropskoj uniji u svjetlu dešavanja oko Brexita. Razgovarano je o odnosu nove EU administracije prema proširenju na Zapadni Balkan, te u tom pogledu i o odnosu prema Bosni i Hercegovini, kao i o narednim koracima koje bi naša zemlja trebala poduzeti u skorijoj budućnosti.


Radni ručak sa predstavnicima Američkog jevrejskog komiteta
(AJC – Global Jewish Advocacy)
Predsjedavajući Komšić informisao je Američki jevrejski komitet o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim rješenjima za probleme s kojima se susreće naša zemlja. Istakao je da je za budućnost Bosne i Hercegovine, ali i svih drugih zemalja regije, od velike važnosti članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Predstavnike AJC-a je zanimalo pitanje regionalne stabilnosti, kao i mogućnosti i načini rješavanja trenutnih kriza u regiji. Sagovornici su razgovarali i o položaju jevrejske zajednice u BiH, a predstavnici AJC-a su se najviše interesovali o mogućnostima usvajanja zakonskih odredbi u našoj zemlji koje bi jasno definisale borbu protiv antisemitizma, te povrat imovine Jevrejskoj zajednici u BiH.

Američki jevrejski komitet je jedna od vodećih lobističkih organizacija u svijetu, s izrazitim uticajem na društveno-politička kretanja kroz svoje kontakte u različitim međunarodnim organizacijama i forumima, kao i u većem broju zemalja. U fokusu njihovih aktivnosti su borba protiv rastućeg antisemitizma i ekstremizma, te očuvanje prava i sloboda svih ljudi.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: