Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Suada Karišik Caca, glumica i pjevačica
JESAM GLUMICA, ALI PJEVANJE NE GLUMIM
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. September 2019. 14:09:34

Školovana glumica; muzika je joj druga ljubav: Suada Karišik Caca


Atraktivna Suada Karišik Caca, glumica koja, kao pjevačica, samouvjeren korača i estradnom scenom, jedna je od onih koja bi po broju učešća na ovogodišnjim festivlima narodne muzike mogla ući u Ginisovu knjigu rekord. Naime, nakon svog debija na ovogodšnjm Festivalu narodne muzike „Bihać 2019“, početkom septembra debitovala je i na Ohridskom festivalu gdje je sa pjesmom „Svetot ljubav ke go spasi“ koju je, po njnom mjeri, na tekst Ognena Nedelkovskog napisao Aleksandar Ravanović a u muzčko ruho „obkao“ Dragan Greso; osvojila drugo mjesto stručnog žirija; a već 22. oktobra ove godine, po treći put zaredom, nastupa na festialu „Lira“ u Beogradu...

- Na festivalima ne učestvujem zbog nagrada već zbog toga da na najbolji načn promovišem pjesme koje snimam, kaže Suada Karišik Caca. U društvi poznatih kolega oivjek najbolje može vidjeti koliko vrijedi ono sa čme se bavi. No, i nagrade kad dođu jesu drage. Znak je to da trud koji se uložio u staranje neke pjesme i njenu prezntaciju nije bio uzaludan.

Inače, nakon što je iz rodnog Novog Pazara stigla u Sarajevo, gdje je upisala Akademiju scenskih umjetnosti, kontroverznoj ljepotici Suadi Karišik Caci su se širom otvorila vrata svijeta glume o kojem je maštala. Dobila je ulogu gazdarice Džemile, supruge lika kojeg je tumačio Bora Todorović, u filmu „Dom za vešanje“ Emira Kusturice, u kojem je, također, zajedno sa Vaskom Jankovskom, pjevala u filmskim numerama „Erdelezi“ i „Đurđevdan“, i preko noći izgubila svoj mir. Teško je mogla proći ulicom a da je ne počnu zaustavljati oni koji su sa njom htjeli fotogrfiju „za uspomenu i dugo sjećanje“. Slijedili su njeni angažmani u predstavma Narodnog pozoišta u Sarajevui, Pozoršta mladih, Kamerng teatra... Rat u Bosni i Hercegovini odveo ju je do Njemačke gdje je zasnovala svoju porodicu i u, štutgartskom teatru „Haos“ se nastavila baviti glumom. Ulogama koje je tumačila osvojila je njemačku publiku. U filmi „Umorni saputnici“ igra glavnu ulogu i za nju 1997. godine dobija nagradu za najbolju glumicu. Uporedo sa glumom nije bježala ni od pjesme, svoje druge ljubavi. Pored albuma „Suada, srce od žene“ sa 13 vrlo dopadljivih kompozicija, pjesme u njenoj interpretaciji zabilježene su na još dva albuma. Jednom koji je nastao u saradnji sa Goranom Bregovićem vezanim za muziku iz filma „Dom za vješanje“ i drugom na kojm je interpretirala pjesme o majci i svom rodnom Sandžaku. Publika pamti i njenu pjesmu „Suada“ koju je snimila u duetu sa Mladenom Vojičićem Tifom.

- Teško je reći koji mi je posao draži, da li gluma ili pjesma, kaže Suada Karišik Caca. I jedan i drugi su mi podjednako dragi. Istina, muzika je moja druga ljubav kojoj, u posljednje vrijeme, posvećujem malo više pažnje. Estradnu karijeru gradim kvalitetom pjesama i interpretacije. Ja jesam školovana glumica. No, pjevanje ne glumim već uistinu posao pjevačice radim na dopadljiv način. Oni koji me jednom čuju i vide jedva čekaju moje nove nastupe.


Suada Karišik Caca sa saradnicimaOstali prilozi:
» GLASAJTE SELMU ŽUNIĆ
B.net | 07. October 2019 12:43
» JESAM GLUMICA, ALI PJEVANJE NE GLUMIM
Eset Muračević | 25. September 2019 14:49
» SEVDALIJA U PRIVREDNIM VODAMA
Eset Muračević | 16. September 2019 17:39
» KUMRIJA
Eset Muračević | 13. September 2019 14:18
» I KAD ODEM OSTAT ĆU
Eset Muračević | 20. August 2019 20:41
» HUMANITARNI KONCERT VELIKANA NARODNE MUZIKE
Eset Muračević | 19. July 2019 08:33
» "AKO MAJKO JA UMREM ZA BOSNU"
B.net | 03. July 2019 16:22
» U VOGOŠĆI ODRŽAN TRADICIONALNI BAJRAMSKI KONCERT
Eset Muračević | 06. June 2019 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
19. September 2019 20:35
» SEVDALIJA U PRIVREDNIM VODAMA
16. September 2019 17:39
» KUMRIJA
13. September 2019 14:18
» TAMNA STRANA SVJETLOSTI
27. August 2019 16:36
» I KAD ODEM OSTAT ĆU
20. August 2019 20:41
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
23. July 2019 21:50