Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Večeras u 19:30 premijera filma u sali Općine Novi Grad
AVDO HUSEINOVIĆ ISPRIČAO LEGENDU O ZAMI DUČIĆU, KOMANDANTU KOJI JE ŽIVOT DAO ZA RBIH
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 25. September 2019. 13:09:11

Komandant 101. motorizovane brigade Zamo Dučić raportira Vrhovnom komandantu ARBiH Aliji Izetbegoviću


Proslavljeni bh. filmski autor Avdo Huseinović
Proslavljeni bh. filmski autor Avdo Huseinović večeras će u sali Općine Novi Grad promovirati svoj novi dokumentarni film o legendarnom komandantu Zami Dučiću koji je život dao za odbranu BiH.

Film dvostrukog naziva "Legenda o Zami - Smrt za život" tragična je životna priča o komandantu 101. motorizovane brigade i priča o običnom borcu koji se herojskim podvizima izborio da postane komandant, ispričao je za Radiosarajevo.ba autor ovog filma.

"Zama je učestvovao u deblokadi Sarajeva, pomogao je u odbrani Policijske akademije na Vracama i mnogim drugim. Poginuo je sa svojih sedam saboraca na Nišićkoj visoravni, u mjestu Srednje", ispričao nam je Huseinović navodeći kako se Dučić borio i protiv elitne jedinice "Bijeli vukovi" kojoj su pomagali ruski dobrovoljci.

Huseinović je snimio film, ovu dramatičnu priču koja je legendarnog komandanta odvela u smrt.
Kako je Dučić rođen u Plavu, Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana iz Sarajeva željelo je da ovaj film ostane kao trajni historijski dokument u znak sjećanja na Zamu koji je za svoje herojstvo dobio brojna odlikovanja, pa i ono najveće - Zlatni ljiljan.


MLADI ŽIVOT POLOŽIO ZA DOMOVINU BOSNU: Dženaza Zami Dučiću u haremu Alipašine džamije u Sarajevu


Huseinović uporedo radi na još pet filmskih naslova.

Već četiri godine zbog širine teme i velike odgovornosti koje te teme nose snima film o učešću srbijanskih specijalnih jedinica u agresiji na BiH, te film o Huseinu-kapetanu Gradaščeviću, što će biti prvi historijski videodokument o ovoj znamenitoj ličnosti bosanskohercegovačke historije.

Huseinović je za Radiosarajevo.ba otkrio i kako snima film o genocidu koji se na području Podrinja dogodio prije 1995. godine - u Zvorniku, Vlasenici, Bijeljini itd.

"Statistika kaže kako je broj ubijenih skoro jednak ubijenim u Srebrenici. Danas uglavnom svi pričaju o srebreničkom genocidu, što je nekako 'bacilo u sjenu' i prethodne žrtve", rekao je Huseinović.

Iza sebe ovaj autor ima dvadesetak filmskih naslova o historiji BiH, te su njegovi filmovi doživjeli veliku gledanost širom svijeta, te veliki broj pregleda na YouTubeu.

"Dešavalo mi se da me sreću ljudi na aerodromima širom svijeta, pa tada zastanemo i pričamo o dionicama iz filmova", ispričao je filmski autor Avdo Huseinović za Radiosarajevo.ba.

Premijera njegovog filma bit će upriličena večeras u 19 sati.


Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
Ostali prilozi istog autora: