Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Sud BiH
SLUČAJ „ČEMERNO“: SVJEDOČILA DVA PRIPADNIKA TO KAKANJ
Procitaj komentar

Autor: Semir Spahić
Objavljeno: 19. September 2019. 16:09:50


Nastavak suđenja optuženim za ratne zločine u slučaju „Čemerno“ nastavljen je danas svjedočenjem dvojice bivših pripadnika TO Kakanj Salke Skeledžije i Zahrudina Sikire.

Ni tužilac ni odbrana od Skeledžije nisu mogli čuti ništa značajno obzirom da je svjedok na n ajveći broj pitanja odgovarao sa „ne znam“ i „ne sjećam se“. On je rekao da je kao pripadnik TO Kakanj upućen prvo u Brezu a potoim u neko selo kojem se ne sjeća imena, gdje su boravili nekoliko dana, a odatle je jedna grupa upućena u akciju na Čemerno, dok je on sa drugom grupom kao rezerva ostao u drugom selu, kojem se također ne sjeća imena. Skeledžija nije mogao reći ništa više o samim dešavanjima na Čemernu jer nije učestvovao u akciji, te da je samo čuo da su gore bile 3 ili 4 haubice koje su po okončanju akcije pripadnici TO „gurnuli niz stijene“. On čak nije mogao reći koji je od optuženih u sali Haris a koji Benjamin Sikira, iako su mu komšije.

Svjedok Zahrudin Sikira je bio konkretniji, rekavši da je kao pripadnik TO Kakanj sa svojom jedinicom upućen u Brezu, gdje su u zgradi osnovne škole bili sedmicu, a potom su upućeni u obližnje selo Vlahinje, gdje su također boravili nekoliko dana. Opisao je da je njegova jedinica upućena na Čemerno, kako bi neutralisali pioložaj haubica, a da je on ostao u centru veze sa još desetak boraca. I on je rekao da o samim dešavanjima na čemernu ne zna ništa jer nije učestvovao, te da je samo čuo kako su, nakon neuspjelog miniranja, neke haubice gurnute sa stijena.

Posvjedočio je da je čuo ispaljenja granata sa Čemerna i da su one padale po Brezi, ali i Vlahinjama gdje su se oni kasnije nalazili i da je to neprekidno trajalo nekoliko dana.

U „slučaju Čemrno“ optuženi su pripadnici TO Kakanj, Breza i Ilijaš te pripadnici policije: Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, Hamdija Spahić i Nehru Ganić.

Suđenje se nastavlja narednog četvrtka izvođenjem nova dva svjedoka optužbe.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
07. November 2019 13:42
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
05. October 2019 14:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif