Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sud BiH Sarajevo
PRESUDA SRPSKOM RATNOM ZLOČINCU RADOMIRU ŠUŠNJARU KRAJEM OKTOBRA
Autor: BIRN
Objavljeno: 19. September 2019. 16:09:50


U završnoj riječi, Odbrana Radomira Šušnjara, optuženog za učešće u ubistvima civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, istakla je kako Državno tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice te zatražila da njihov branjenik bude oslobođen, nakon čega je Vijeće zakazalo izricanje presude za 30. oktobar.

“Ovdje se ništa van razumne sumnje ne može zaključiti osim da je bio oružani sukob”, rekao je advokat Dejan Bogdanović, naglasivši da u ovom predmetu ne postoje potkrepljujući dokazi onako kako ih je Tužilaštvo najavilo.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako stoji u optužnici, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Advokat Bogdanović je ukazao kako je istraga protiv njegovog branjenika bila nezakonita, te ustvrdio da se u ovom slučaju radi o “klasičnom identifikovanju koje je provedeno nezakonito”.

On je naveo i kako je Udruženje “Žena – žrtva rata” “vodilo istragu i nezakonito pribavljalo fotografije” iz CIPS-ove baze podataka.

Odbrana se osvrnula i na iskaze nekih zaštićenih svjedoka, odnosno “relevantnih svjedoka Tužilaštva”, za koje je kazala da se nijedan ne može posmatrati kao jedinstven i kontinuiran iskaz, zato što su proturječni sami sebi, a onda i drugim iskazima.

“Na izjavama zaštićenih svjedoka ne može biti utvrđena činjenica, a kasnije ni odgovornost bilo kojeg optuženog”, istakao je Bogdanović, dodavši kako u ovom predmetu postoji veći broj sitnih kontradiktornosti i nedosljednosti.

Prema njegovom mišljenju, postupak je praćen i nizom sugestivnih pitanja Tužilaštva na koja je on davao prigovore. Dodao je kako se sugestijama narušava kredibilitet svjedoka, te se zahvalio tužiocu što je postavljao niz takvih pitanja.

“Odbrana nije sporila da se desilo što se desilo, sam događaj. Viđenje događaja je konfuzno i nejasno”, rekao je Bogdanović, predloživši na kraju završne riječi oslobađajuću presudu za optuženog.

Optuženi Šušnjar se također obratio Sudu, kazavši da ima sažaljenje kao čovjek prema žrtvama, ali da nije počinio to što mu se stavlja na teret.

“Ne osjećam se krivim jer nisam osoba koja je to uradila”, rekao je Šušnjar.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017., a u junu naredne godine je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima izručen iz Francuske. Ranije je iz Tužilaštva navedeno da se optuženi dugo godina nalazio u Francuskoj, gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Suđenje je počelo u augustu 2018. godine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: