Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

JOVIČIĆ POZDRAVIO SDA „DEKLARACIJU“: NEKA POLETI GOLUB BIJELI
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 18. September 2019. 18:09:33

Piše Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Predsjedniče, Bakire Izetbegoviću, uznemirili ste duhove zlobnika, krtica i rušitelja ove nam domovine, recidive i nosioce agresorskih ambicija iz prošlosti i sadašnjosti, sve velikosrpske i velikohrvatske nacionalističke uljeze i njhiove „čistokrvne brižnike“ tobožnje spasitelje srpsko-hrvatskoga roda, poradi svojih sopstvenih interesa i ciljeva.


Poštovani predsjedniče stranke SDA, gospodine Bakire Izetbegoviću i delegati sedmoga Kongresa, koji ste izglasali i donijeli na vidjelo „Dekleraciju sa programskim ciljevima“ stranke, kapu dole, uz zahvalnost i čestitanje!

Poštovanje svih domoljubnih građana ove nam jedine naše lijepe, ponosne i prkosne Bosne i Hercegovine, njihovih patriota i slobodoumnih građana, koji žele da je grade i očuvaju zajednički, za svoje dobro, za budućnost i prosperitet svih naših generacija.

Dakle, citirajući samo dio inserta iz iste, sasvim je dovoljno sagledati i prepoznati i vaše želje i konačna nastojanja, da nam obezbjedite domovinu svih ravnopravnih građana u svojoj građanskoj i sekularnoj državi, komotnoj za sve narode i građane, koji žele normalno i dostojanstveno da u njoj žive.

Citiram: „Posvećeni ostvarenju našeg glavnog cilja– izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju;
− očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine, kao i nepovredivosti njenih granica;
− punopravno uključivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, kao i druge evropske i svjetske asocijacije i organizacije;
− regionalnu suradnju na principima poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja, kao osnovu za stabilnost i ekonomski prosperitet cijelog regiona.
− razvoj demokratije u društvenom i političkom životu i funkcioniranje pravne države;
− uvažavanje i poštivanje, te zalaganje za unapređenje osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda čovjeka i građanina u skladu s međunarodnim dokumentima kojima se definira ova oblast; itd...“ /citat sasvim dovoljan, za sve dobronamjerne patriote ove zemlje /

Predsjedniče, Bakire Izetbegoviću, uznemirili ste duhove zlobnika, krtica i rušitelja ove nam domovine, recidive i nosioce agresorskih ambicija iz prošlosti i sadašnjosti, sve velikosrpske i velikohrvatske nacionalističke uljeze i njhiove „čistokrvne brižnike“ tobožnje spasitelje srpsko-hrvatskoga roda, poradi svojih sopstvenih interesa i ciljeva.

Uznemirena, njihova jata gavranova, jastrebova i orlova dalo se u nadletanje naših prostora, uz muzičku simfoniju gusala i orgulja, uz gromoglasne i užasne tirade, njihovih čelnika i ostalih saradnika, sa Miloradom i Draganom, sa Nikolom i Željkom, sa Božom i Bojanom, sa Dragutinom i Milutinom i sa Vučkom i vučićima, mnogim njihovim istomišljenicima i saradnicima, na istim bojnim poljima, od Blajburga i Ravne gore, preko Ivana i Romanije, do Dedinja i Pantovčaka.Zašto li je građanska Bosna i Hercegovina, u izjavama ovih domaćih uljeza, prije svih Dodika i Čovića, te njihovih istomišljenika, izazvala takve histerične napade, da su bili i primorani demonstrirati svojim jatima i kreketima ptičijih životinja, u crnilu?

Kako to ovih dana i napisa, uvaženi građanin Miro Lazović, u medijima:
„Za Dodika i Čovića građanska BiH je put za islamsku državu, a Nikola Špirić na tom putu prepoznaje puzajući šerijat. Ovakve političke floskule su naprosto smiješne i nisu za ozbiljna komentara. Oni bi najradije da ništa ne mijenjaju. Oni bi da zadrže postojeće stanje. Da ga učine konačnim. U najgorem slučaju da ga zadrže što duže. U ovakvom podijeljenom društvu i nestabilnoj državi njima je najsigurnije. Oni i njihove porodice su materijalno osigurani. Političke vrhuške SNSD-a i HDZ-a također“. /završen citat/

Te uhljebljene etno-nacionalističke elite, godinama nas maltretiraju i ponižavaju, lijepo im je na državnim jaslama i enornim primanjima, njima ne trebaju nikakvi zakoni dok se bogate, a građani jedva sastavljaju kraj sa krajem a mladi školovani nam intezivno napuštaju svoju domovinu.

Dekleracija i njeni ciljevi, jasno ih sve pogađa i uznemiruje, jer sa građanskom opcijom naziru se i svi zakoni, istinska pravna država, u kojoj neće moći više djelovati po onoj narodnoj: „Uzmi aga, koliko ti je drago" ili po onoj post - agresorskoj: „Ko je šta jamio, jamio je“ i ne može biti više jamljanja.

Javljajući se, kao mostarski Sarajlija i Bosanski Srbin iz grada „slučaja“ Mostara, moram još po ko zna koji puta o sramnoj činjenici, koja prijeti i cjelovitoj „mostarizacije" države Bosne i Hercegovine, po kojoj već 11 godina građani ovoga grada nemaju izbora, svoje Gradsko vijeće, da se sve uzurpira da jednostavno građani nemaju ravnopravnost i mogućnosti sopstvene egzistencije.
Čimbenicima HDZ-a to je sasvim jasno i postalo je nešto normalno, a u zajedničkoj državi svi se obmanjujemo i lažemo, uz glorifikaciju i grada i statusa i prilika u njemu, govoreći da nema Herceg Bosne, ali ona ipak postoji i djeluje na ovim prostorima.

Kako to ovih dana i napisa, ugledni mostarski novinar Sanel Kajan:
„Bilo bi dobro da je sve u glavama ljudi. No, u realnosti imamo ovo u Mostaru: BH Pošta - Hrvatska pošta Mostar. Elektroprivreda BiH - Elektroprivreda HZHB. RMC Mostar - Sveučilišna bolnica. Lutkarsko pozorište - Lutkarsko kazalište. Narodno pozorište Mostar - Hrvatsko kazalište. Jedan vodovod - drugi vodovod. Jedan pedagoški zavod - drugi pedagoški zavod. itd... itd... Sve se dijeli na dvoje. Paralelne institucije.“ /završen citat/Umjesto jata crnih vrana i jastrebova, neka u javnost našim građanima, ovoga puta iz slobodarskog dijela grada Mostara, poleti bijeli golub sa grančicom mira, želja i potreba njegovih građana, za sopstvenim izborima vlasti u gradu, ustroju grada po sosptvenim željama građana, u cilju zajedničkog primjerenog i dostojanstvenog suživota njegovih naroda i građana.Ostali prilozi:
» O "BOŠNJAČKIM NACIONALNIM INTERESIMA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. January 2020 14:11
» BOŠNJAK O BOŠNJACIMA
Said Šteta | 24. January 2020 21:23
» SAMO LJUDI SA VIZIJOM NE TRGUJU INTERESIMA BOSNE I SANDŽAKA
Dr. Amela Muratović | 24. January 2020 15:12
» KO I ZAŠTO PRAVI METU OD AKADEMIKA ZUKORLIĆA
Dr. Jahja Fehratović | 22. January 2020 14:44
» URBI ET ORBI, PAPIN JE BLAGOSLOV ZA GRAD MOSTAR
Mr. Milan Jovičić | 22. January 2020 13:51
» BOŠNJAČKO SUDBINSKO PITANJE: BITI ILI NE BITI
Sead Zubanović | 20. January 2020 15:11
» 30 GODINA OD ZLOČINA I KRVAVE JANUARSKE TRAGEDIJE U AZERBEJDŽANU
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 19. January 2020 20:53
» “ZVEZDE” U MAGLI
Said Šteta | 19. January 2020 03:36
» ZIJARETIO SAM NAJSTARIJU KINESKU DŽAMIJU
Samir Hadzalić | 19. January 2020 02:45
» VRIJEME JE DA IZNOVA GRADIMO BOSANSKU BRANU OD OPASNOSTI SMRTONOSNE POPLAVE SRPSKO-CRKVENE PROPAGANDE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2020 14:26
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
Šemso Agović | 13. January 2020 21:32
» REPUBLIKA (KAR)CINOMSKA
Said Šteta | 12. January 2020 14:49
» DEVETI JANUAR, DAN BEZKRUPULOZNOSTI
Mr. Mesud A. Ramić | 12. January 2020 14:01
» BOSNE JEDNE BOŠNJAK
Dženita Hodžić | 10. January 2020 17:14
» UDAR NA DRŽAVU BIH ZAMJENOM TEZA
Zijad Bećirević | 10. January 2020 15:45
» SJEĆANJE NA 9. JANUAR JE SJEĆANJE NA NAJCRNJI DAN U BOSANSKOJ MODERNOJ POVIJESTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. January 2020 13:26
» 9. JANUAR 1992. JE U TEMELJIMA POLITIKE GENOCIDA!
Dr. Denis Bećirović | 09. January 2020 13:18
» MEKKANSKA RIJEČ: DUŠA GRIJEŠNA TRAŽILA JE DA SE OČISTI OD GRIJEHA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. January 2020 17:24
» POŠASTI DANAŠNJEG DOBA
Rusmir Šerifović | 06. January 2020 17:19
Ostali prilozi istog autora:
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50