Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je danas svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana općine Bosanska Krupa
KOMŠIĆ: MORAMO SAČUVATI VJERU U IDEJU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 17. September 2019. 17:09:09


Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću Općinsko vijeće općine Bosanska Krupa uručilo je priznanje “Počasni građanin općine Bosanska Krupa“, za izuzetan doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresije.

Predsjedavajući Komšić položio je cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, povodom obilježavanja 24. godišnjice otkako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne, u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa, na današnji dan oslobodili Bosansku Krupu.

Na svečanoj ceramoniji predsjedavajućem Predsjedništva BiH Komšiću uručeno je priznanje „Počasni građanin općine Bosanska Krupa“, njegovo obraćanje objavljujemo u nastavku:Poštovani građani Bosanske Krupe, poštovani načelniče! Čast mi je da povodom Dana općine Bosanska Krupa mogu primiti vaše priznanje „Počasni građanin općine Bosanska Krupa“. Koristim priliku da vam svima zahvalim za ukazanu čast.

Naročito mi je zadovoljstvo da priznanje dobijam na Dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora. Na današnji dan, pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije „Sana 95“ oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panično bjekstvo.

Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu, ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio.


Polaganje cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, povodom obilježavanja 24. godišnjice otkako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne, u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa, na današnji dan oslobodili Bosansku Krupu.


Dakle, agresor nije uspio u svome cilju. Njegov cilj trajno će mu ostati nedokučiv ali naši ciljevi su još živi. Življi nego ikad. Baš u ovom gradu, prošle godine, u toku predizborne kampanje, govorio sam o ciljevima nas koji volimo i koji se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu, i tada sam kazao da moramo sačuvati vjeru u ideju Republike Bosne i Hercegovine.

Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada.Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju Republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo 'podnositi' već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i zato sam u politici.

Ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine. Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama.Za tu ideju vrijedi se zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir. Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen.

Pred nama predstoji borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće sigurnosne, političke i ekonomske sisteme.

Dozvolite da vam još jednom zahvalim za ukazanu čast i ovo visoko priznanje.


Hvala vam, istako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.Ostali prilozi:
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
» KRIVOKAPIĆU, NEMOJTE DA PRIJETITE SA POZICIJE MOĆI
Bošnjaci.Net | 08. April 2021 15:45
» BENJAMINA KARIĆ IZABRANA ZA GRADONAČELNICU SARAJEVA
Anadolu Agency (AA) | 08. April 2021 12:54
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39
» PREMINUO ĐORĐE BALAŠEVIĆ
19. February 2021 17:55