Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

"KRIVA ŽENA" K'O "KRIVA DRINA"
Autor: Ajša Čišija
Objavljeno: 15. September 2019. 15:09:36

AJŠA ČIŠIJA: Dakle, u Kur'anu je to PREPORUKA, i to VJERNICAMA, i opšte je poznato da svaka vjernica-muslimanka prolazi fazu svog vjerskog sazrijevanja i u nekom ranijem ili kasnijem dijelu svog života najčešće prihvati i ovu Božiju Odredbu koja se tiče odijevanja. Meni je trebalo 37 godina da s ljubavlju prigrlim hidžab, nekoj mojoj sestri po vjeri i više, a nekoj je bila dovoljna punoljetnost da donese odluku po tom pitanju. Jesmo li krive (neravne, zar je problem što su sve rijeke na svijetu vijugave) ili smo krive (pogrešne)?!


Ko će krivu Drinu ispraviti?! Niko. Kriva Drina je fakat, kao što je i stamenost "Krive žene" fakat. Etički kodeks poslovne etike nije nadležan da zadire u njenu privatnost (jer ga ona nije ovlastila). S druge strane, tolerisati nasrtaj na tu privatnost, nasrtaj na srce i dušu čovjeka, je isto što i trpjeti nepravdu. Pričam o pokrivenoj ženi. PO VLASTITOM IZBORU.

Iz vjere nije dozvoljeno silom izgoniti. Nikakvi pritisci tu ne vrijede. U tom kontekstu, ali iz suprotnog ugla posmatrano, neka je "Saudijka" slobodna žena. Elhamdulillahi. Trebala je to uvijek i biti. Kur'anska poruka je jasna i kad se tiče slobode ubjeđenja: "U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti - pravi put se jasno razlikuje od zablude!... "(Kur'an: El Bekare, 256). Vrijeme je da i žena "Saudije", u nastavku procesa SVOG OSLOBAĐANJA, uživa pravo na slobodu izbora i snosi konsekvence onog što vlastiti izbor vuče sa sobom. Što 'no rekli: "Koliko para, toliko muzike; ili: "Koliko prava, toliko i odgovornosti".

Zapad je postigao što je želio. I neka je. Nadam se da je sretan. I poletan. Duhovno zadovoljen. I neka je, ima pravo na to, ali ... sreća je varljiva ako ne počiva na istinskim vrijednostima. To su mnogi od nas dobrano iskusili i do kraja života će koriti svoju dušu zbog njenih slabosti koje je iskazala živeći nakratko omamljujuću, lažnu sreću, koja je bivala otpuhnuta k'o mjehur od sapunice, a oni ostali sami da se bore sa svojom savješću, u bolu razbuđeni istinom.

Eh, ljudska savjest i DOSLJEDNOST: Sjećam se kad ono davne, jel' ono bi 2004. (nisam sigurna), Amerikanci donesoše avganistanskim ženama slobodu, sreću i blagostanje "čarobnim štapićem": platiše sitnišom neke lakopotkupljive žene da teatralno, uz pomoć pogonskog, vještački-lepršavog vjetra u njihovim rukama, otpušu (u svrhu medijske propagande) sa svojih glava mahrame: puni mali i veliki ekrani žene kako baca mahramu s glave i radosno kliče. Sjećam se te američke "pobjedonosne" istine: eno je i sad odzvanja u Avganistanu. Kako?! Svi znamo. I sad je gledamo, jer još gotovo nije, a kako stvari stoje Amerikanci još nisu otišli, ali najvjerovatnije hoće, a ta "slobodna" avganistanska žena će ostati na milost i nemilost, prije nemilost, kome?! Svi i to znamo. Kraj priče: jad i bijeda... i poruka pouke avganistanske žene: "Kad mi ne želiš pomoći, ne odmaži mi!"

Ali, da se ja vratim "Saudiji" i njenim "ljepoticama". I modi. I civilizaciji. I anticivilizacijskim nastojanjima civilizacije: Moda i civilizacija - "Buntovne Saudijke prošetale tržnim centrima u zapadnjačkoj odjeći ..." (Bljesak.info, nezavisne.com, itd.), ali ja ću sad citirati BH-VIJESTI: "Francuska: Muslimanka s maramom na glavi izbodena nožem" (pred očima muža i djece od 3 i 12 godina).

Šta hoću reći ovim pisanjem? Da, podržati svačije osnovno ljudsko pravo u koje spada i sloboda oblačenja žene. I još nešto: Allah NIJE u Kur'anu Časnom REKAO: Natjeraj ženu da se pokrije, nego: "Recite vjernicama... (An-nur, ajet 31). Riječ "recite" je nedvosmisleno poruka vjernicama, nikako poziv na nasilno ponašanje muškaraca u odnosu na ženu muslimanku koja ne želi i neće da se oblači po islamskim propisima. Dakle, u Kur'anu je to PREPORUKA, i to VJERNICAMA, i opšte je poznato da svaka vjernica-muslimanka prolazi fazu svog vjerskog sazrijevanja i u nekom ranijem ili kasnijem dijelu svog života najčešće prihvati i ovu Božiju Odredbu koja se tiče odijevanja. Meni je trebalo 37 godina da s ljubavlju prigrlim hidžab, nekoj mojoj sestri po vjeri i više, a nekoj je bila dovoljna punoljetnost da donese odluku po tom pitanju. Jesmo li krive (neravne, zar je problem što su sve rijeke na svijetu vijugave) ili smo krive (pogrešne)?!

Niko mi ne reče zašto. Pa zbog koje krivice nas želite žive u zemlju zakopati, ili u kuće zaključati (da ostanemo u njima dok nas smrt ne umori)?! Šta je to nego glupost koja ne može imati prođu i ludilo koje će se morati zaustaviti. Ovo što se nama pokrivenim ženama sada radi, na globalnom planu, je fenomen koji je suprotan razumu i suprotan smislu. Ali, ne zaboravite ovu istinu: nazivajući nas nepismenima, zaostalima, potlačenima od muškaraca, necivilizovanima, ograničenima i krivim ženama nećete nas učiniti manje pismenima, naprednima, slobodnim ženama u relaciji s muškarcima, civilizovanima, slobodoumnima i pravim ženama nego što to jesmo. PRAVA ŽENA - stoji natpis (u klix.ba/vijesti/svijet) ispod slike otkrivene Saudijke (aludira se na to da su one druge, pokrivene - krive žene). Poštujem aktivistice za borbu za prava žena u Saudijskoj Arabiji (kao i svugdje u svijetu) poput Mashael al Jaloud ili Manahel al Otaibi, ali neću ostati nijema na klix.ba i S.H.P. kukavičke inicijale, bez potpisa imenom i prezimenom, za uvrede vjernicama-muslimankama; ničim izazvani "ti inicijali" pokušavaju ismijati i inteligenciju i odjeću muslimanke-vjernice, te kažu:" ...pokrivene žene zurile u nju i odmjeravale je (otkrivenu Jaloud) od glave do pete pitajući je da li je ona poznata ličnost (čitaj: mislile čim je otkrivena mora da je važna i poznata ličnost, da je i meni biti pametna i poznata kao ona). Ni to potcjenjivanje intelektualnih vrijednosti pokrivene žene ne bi dosta, nego nam klix.ba i odjeću nenormalnom proglasi: Niko nikog ne treba prisiljavati da nosi ono što ne želi, ali reći: "Jaloud je počela nositi normalnu odjeću (obs. "specijalno uobičajenu u Saudijskoj Arabiji") odmah nakon ..." (čitaj: nakon što joj je kralj Salman of Saudi Arabia rekao da može) dovoljno govori o malicioznosti autora teksta. Ne mari. Mali je on da razumije definiciju pojma "normalano odijevanje", a kamoli da shvati razliku između denotacije (obima) i sadržaja (konotacije) pojma o kojem je riječ.Ostali prilozi:
» PROBOSANSKA POLITIKA - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2020 21:01
» GORSKI VIJENAC I BERANSKI GRAFITI
Šemso Agović | 11. August 2020 16:24
» ŽELJKOVA ŽELJA
Said Šteta | 11. August 2020 16:14
» MOSTAR VAS ZOVE!
Mr. Milan Jovičić | 10. August 2020 21:42
» BOŠNJAČKA DIJASPORA JE NEPROCJENJIV POTENCIJAL
Aziz Hurem | 10. August 2020 18:04
» MEŠA, MEŠIZAM I MEŠISTI
Sead Zubanović | 08. August 2020 03:31
» JEDNOVJEKOVNI PUT HASANA PARIPOVIĆA, VRHUNSKOG INTELEKTUALCA U SJENI
Mr. sci. Džavid Begović | 07. August 2020 15:35
» HOMOSEKSUALIZAM – NOVA GLOBALNA IDEOLOGIJA, ALI I STRATEGIJA
Amir Telibećirović | 07. August 2020 15:08
» ME'O I MAGNUM - NOVOPAZARSKI JAHAČI APOKALIPSE
Nevzad Kurtagić | 06. August 2020 20:28
» OKO BOSNE ZLOKOBNI DUHOVI: MILANOVIĆ K’O DODIK, VUČIĆ K’O TUĐMAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. August 2020 20:27
» LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Armin Čusto, dipl.iur. | 05. August 2020 16:42
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
Ostali prilozi istog autora:
» KORAK PO KORAK
09. September 2019 20:52
» DODIKOVI KONTRADIKTORNI SUDOVI
08. September 2019 11:51
» SPARINA PRED POVJETARAC
05. September 2019 14:50
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
02. August 2019 06:37
» SENADE, SENADE, UGURSUZE!
11. June 2019 16:37
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
22. May 2019 14:59
» AHILOVA PETA RS-A
17. May 2019 00:06
» CVIJANOVIĆKA I 9. JANUAR
03. April 2019 20:33
» POSLIJE BOJA KOPLJEM U TRNJE
31. January 2019 20:54