Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAD: Lokalni zvaničnik zbog muslimanskog identiteta tri sata ispitivan na aerodromu u New Yorku
NAČELNIKA PROSPECT PARK (NJ) MOHAMED KHAIRULLAH, TRI SATA ISPITIVAN NA JFK, PITAN JE DA LI JE IMAO SUSRETE S TERORISTIMA
Autor: AA
Objavljeno: 15. September 2019. 13:09:25


Mohamed Khairullah, koji 13 godina obnaša dužnost načelnika općine Prospect Park, u saveznoj američkoj državi New Jersey, po povratku s godišnjeg odmora tri sata je ispitivan na aerodromu u New Yorku, oduzet mu je telefon i pitan je da li je imao susrete s teroristima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Khairullah je, u izjavi za lokalne medije, kazao kako su pripadnici Američke carine i snaga za zaštitu granica (CBS) njega, zajedno sa suprugom i četvoro djece starosne dobi od jedne do 10 godina, priveli zbog njihovog muslimanskog identiteta i tri sata ispitivali u prostoriji na aerodromu "John F. Kennedy" u New Yorku.

Govoreći o ispitivanju, Khairullah je otkrio kako su ga pripadnici CBS-a pitali koju školu je završio, gdje je sve boravio tokom posjete Turskoj, da li je imao neke sastanke s teroristima. Osim toga, zaplijenjen mu je i mobilni telefon na kojem su njegove privatne poruke i porodične fotografije.

"Ovo je bio jedan veliki prekršaj obzirom da je učinjen prema nekome ko se pridržava Ustava i zakona. Ovo nije Amerika koju ja poznajem. Bilo je zaista ponižavajuće i velika uvreda za mene i porodicu", rekao je Khairullah.

Khairullah se nakon toga javio Vijeću za američko-islamske odnose (CAIR) u New Yorku, te je uz pomoć advokata nakon 12 dana uspio dobiti nazad svoj mobilni telefon.

Khairullah je kao prosvjetni radnik 80-ih godina iz Sirije emigrirao u SAD, a od 2006. godine obnaša dužnosti načelnika Prospect Parka. U New Jerseyju je poznat kao jedan od značajnih muslimanskih intelektualaca i zvaničnika.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: