Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA BORCA ARMIJE RBIH: HARIZ PALAVRIĆ NAKON TEŠKOG MOŽDANOG UDARA ŽIVI NA IVICI SIROMAŠTVA
Autor: B.net
Objavljeno: 08. September 2019. 12:09:31


Nadomak Tuzle u naselju Grabovica živi bračni par Palavrić. Enesa i Hariz već dvije godine vode borbu sa sistemom a što im se odrazilo kako na zdravlje, tako i na njihove finansije. Veliki troškovi za lijekove, kuća koja se “raspada” ogledalo su onoga kroz šta zajedno prolaze, objavio je portal ntv.ba.

Hariz Palavrić je bio hrabri borac Armije RBiH a danas živi na ivici siromaštva. O svemu nam je pričala njegova supruga Enesa koja ga njeguje, jer je Hariz nakon teškog moždanog udara kojeg je doživio prije dvije godine postao 100% invalid.

- “Naš život se srušio prije dvije godine. Prije toga smo živjeli normalno. Radili oboje, trudili se da zaradimo. Ja sam čistila, on je radio za dnevnicu, nije birao poslove, to ga i koštalo zdravlja”, kaže Enesa za NTV.

Nakon jednog dana provedenog u šumi, Hariz je došao kući, ni slutili nisu šta će se dogoditi u narednih sat vremena. Poziv hitnoj službi, vrisak, plač, mjeseci liječenja, njega, banje, ništa nije pomoglo, Hariz više nije mogao da brine sam o sebi. Enesa ga tada nije ostavila, odlučila je da će ona o njemu brinuti, što je opet rezultiralo tome da niko od njih dvoje ne radi. Enesa o njemu brine 24 sata dnevno, a penzija i kućna njega jednostavno nisu dovoljni.

-“Kuća mi se raspada, zimi nam je strašno hladno jer imam samo ovu malu peć na koju ložim a stolarija više ničemu ne služi. Da nam je vidjeti samo jednom svjetlost u ovom našem mračnom životu, samo jedan tračak nečega lijepog da nam se dogodi” kaže Enesa kroz suze.

Djece nemaju, oslanjaju se samo jedno na drugo. Na pitanje Enesi šta im je trenutno najpotrebnije, skromno je odgovorila da im je trenutno najveći problem grijanje i stolarija, te ovim putem moli sve dobro ljude da im pomognu.

-“Ja stvarno ne želim mnogo. Želim samo da mom Harizu zimi nije hladno. Ja ga nemam gdje drugo premjestiti, leži direktno ispod prozora. Pokušavamo zimi dekama zaustaviti hladan zrak tako što ih postavljamo oko prozora, ali to nema efekta. Bitno mi je samo da je njemu vruće”, ističe Enesa.

Hariz je dobio i preporuku da svoje liječenje nastavi u Zagrebu.

Enesa ima i vrt kojeg njeguje kad može iako je i ona bolesnik s obzirom da je i ona imala moždani udar. Trudi se i dalje da zaradi koliko bilo prodajom domaćih proizvoda iz vrta kako bi obezbijedila redovne obroke. Ogrjev nije platila, nema kaže od čega. Sav novac koji dobiju ide direktno u njegu i liječenje Hariza. Moramo napomenuti i da je Enesa dobrovoljni davalac krvi te da je do sad donirala 19 puta krv.

Ukoliko želite pomoći ovoj porodici, možete ih posjetiti u naselju Grabovica ili ih kontaktirati na broj telefona 062 147 739.

Možete i izvršiti uplatu na sljedeće račune:

Štedni:

NLB Banka
Broj računa: 107095624
Ime i prezime: Enesa Palavrić

Tekući račun:
NLB Banka
Broj računa: 1321002019566295
Ime i prezime: Hariz Palavrić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: