Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Lindau: Skupština svjetske organizacije "Religije za mir"
DR. CERIĆ U SUSRETU SA PREDSJEDNIKOM NJEMAČKE STEINMEIEROM: NJEMAČKA JE VELIKI PRIJATELJ BOSNE
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2019. 13:08:19


U utorak, 20. 08. 2019., u gradu Lindau, na obali Bodenskog jezera na tromeđi Njemačke, Austrije i Švicarske, otvorena je deseta Skupština svjetske organizacije "Religije za mir", pod naslovom "Briga za našu zajedničku budućnost - potpora zajedničkom blagostanje".

U prisustvu 800 delegata, vjerskih autoriteta iz 100 zemalja svijeta, Skupštinu je otvorio Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Federalne Republike Njemačke, koji je naglasio značaj pozitivnog djelovanja vjerskih autoriteta za razvoj i promociju mira u svijetu.

Na otvaranju govorio je, također, Šeikh Abdullah bin Bejjah, koji je kazao da smo svi kao na brodu na uzburkanom moru i zato svi moramo voditi računa da niko ne buši brod, jer bi to značilo da ćemo se svi u more utopiti.

U Lindau je i bosanska delegacija iz Međureligijskog vijeća, kao i muftija ljubljanski Nedžad Grabus.Reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, danas ću predstaviti knjigu "ONE", ideju Mirnesa Kovača, pod motom "Svjetlost je zajednička svima".

Kako ističe dr. Cerić, atmosfera u Lindau je, zaista, miroljubiva i obećavajuća. Daj, Bože, da to tako ostane i traje - da ne bude nigdje ni rata, ni stradanja, ni patnje, ni bola. Daj, Bože, da zavlada mir i sigurnost uvijek i na svakom mjestu u svijetu.

Reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Cerić iskoristio je priliku da se sastane i razmjeni nekoliko riječi sa federalnim predsjednkom Frank-Walter Steinmeierom o Bosni. Dr. Cerić naglašava:

- Drago mi je da prati bosanske događaje. Njemačka je veliki prijatelj Bosne. Volio bih da se to prijateljstvo njeguje još više i još čvršće s bosanske strane. Prijateljstva treba čuvati i njegovati. Nema ništa za ništa. Sve ima svoju cijenu. A istinska prijateljsva nemaju cijenu. Ona su neprocjenjljive vrijednosti, zaključio je on.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: