Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Oprosti majko Srebreničko što se licemjeri oglušiše o bolne krike Tvoje!
SKANDALOZNO: SANELA HALKOVIĆ TRAŽILA DA SE OBILJEŽI DAN GENOCIDA U SREBRENICI, PREDSJEDNIK SJENIČKE SKUPŠTINE JE UDALJIO SA SJEDNICE
Autor: Faruk Međedović
Objavljeno: 20. August 2019. 18:08:20

Nedoličan gest predsjednika Skupštine općine Sejnica, prema briljantnoj književnici, ponosnoj i hrabroj Bošnjakinji Saneli Halković!


Faruk MEĐEDOVIĆ: Sjećanje na genocid u Srebrenici treba biti naša sveta obaveza, a dobro bi bilo, da to sjećanje i tebe bolje posluži, te vjerovatno nebi tada spočitavao cijenjenoj Saneli, da se ona treba podsjetiti određenih datuma i kalendara.

Interesantno je predsjedniče sjeničke Skupšine, veoma čudno, da ti nije jasno, o kakvom se datumu i kalendaru radi!!!
No, ništa ne može zaustavit istinu,
Danas je, eto dan povratka,
dan susreta i rastanka.
Danas se naši na tabutima vraćaju!

("Jama" Sanela Halković)

Očekivao sam, ali se na žalost, nije dogodilo: da niko, ama baš niko, od političko-kulturnog sandžačko-bošnjačkog establišmenta, elitnih pojedinaca i nacionalnih bošnjačkih institucija, a kojih ima sijaset, nije reagovao, na neprimjeran gest predsjednika Sjeničke Skupštine, koji je odbornicu SPP-a Sanelu Halković, 9.avgusta, isključio i udaljio sa skupštinskog zasjedanja.
Da je predsjednik Skupštine, bar jednom u životu pročitao kultno djelo "Jama" vrsne književnice gospođe Sanele Halković, njenu najpotresniju dramu o Srebrenici, ujedno i najbolje umjetničko ostvarenje u savremenoj bošnjačkoj književnosti, vjerujem, da bi imao, bar minimum svijesti i savjesti, te da bi drugačije postupio.

Naime, Sanela je na skupštinskom zasjedanju, skrenula pažnju na događaj koji se dogodio 11. jula na dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te da su se na isti taj dan, komšije hrišćani ponijeli krajnje neempatično. Sanela je u cilju održanja međunacionalnog i međuvjerskog sklada u Sjenici, i da bi se izbjegli neželjeni konflikti, predložila, da i ako se čak radi o preklapanju vjerskog pravoslavnog praznika, sa danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, što to nije bio slučaj, da se povede razgovor sa organizatorom proslave, te da sve protekne u znaku uzajamnog poštovanja.

Očito, da je licemjernom predsjedniku Skupštine to zasmetalo, te je bijedno reagovao: „Udaljeni ste sa sjednice. Molim vas da napustite, ti si neobaviještena, ti bi kao novinarka i književnica trebala da pratiš kalendar događaja i da se obavijestiš kad se nešto dešava u našem gradu“!

Ne znam samo, kakve to kalendare ovaj gospodin prati i po njima svetkuje, očito crkvene, ali neka on dobro zna, da za nas i Sanelu postoji jedan sveti kalendar, dan kada je tek rođeno dijete u Potočarima, 11. jula 1995. godine ubijeno, na oči njegove majke, koja ga nije uspjela ni zadojiti, pa ni ime mu dati!!!

I, neka znaš ti gospodine, predsjedniče Skupštine, da je jedanaesti u mjesecu julu zabilježen velikom, crnom tačkom u koju je strmoglavljena najveća tuga modernog svijeta, i da je to mjesto, najteže sramote svjetske i balkanske politike udružene u odvratno prešutno odobravanje krvi, koje ne prestaje sa sramoćenjem ni danas, toliko godina nakon jezivih krikova iz podrinjskih šuma, što potvrđuje sramotno namjerno skrnavljenje ovog svetog dana, u gradu Sjenici.

- Sjećanje na genocid u Srebrenici treba biti naša sveta obaveza, a dobro bi bilo, da to sjećanje i tebe bolje posluži, te vjerovatno nebi tada spočitavao cijenjenoj Saneli, da se ona treba podsjetiti određenih datuma i kalendara.

Interesantno je predsjedniče sjeničke Skupšine, veoma čudno, da ti nije jasno, o kakvom se datumu i kalendaru radi!!! Treba da znaš, da je to onaj datum, u svetom kalendaru, po kojem je Srebrenica postalo ime koje danas kruži oko svijeta da probudi savjest čovječanstva koje se mora suočiti sa samim sobom i između dobra i zla.

Očito, da predsjednik Skupštine nije shvatio ili nije mario da shvati, u nečijoj perverznoj skolastici poimanja Genocida u Srebrenici, jasnu intenciju i intonaciju u vidu provokativnih zvučnih signala iz Petrove Crkve: treba zločin obezvrijediti, 11. jul terminološki niže rangirati, vjerovatno zbog mogućih pravnih posledica, kako i zbog moralne i povijesne satisfakcije.


Skandalozno ponašanje predsjednika Skupštine Sjenica: Mehudin Fijuljanin


Kako možemo vjerovati u neku širu svijest o srpskim zločinima u Srbiji, kada je crkva ušla u sve pore društva, omiljena štiva su im postale knjige o svjetskim zavjerama nad srpskim narodom, u školama se i dalje pod istoriju podmeće kosovski mit.

Oprosti majko Srebrenička na ovaj 9. avgust, na ovom skpuštinskom zasjedanju, za ovu ljudsku dvoličinost i licemjerje. Znaj majko Srebrenička, da je Sanela Halković, koju su danas licemjerno udaljili iz skupštinskih klupa, stalno s Tobom i da istinski vidi tvoju dušu i bol u njoj, te da je u svojem djelu, kao virtuozni nenadmašni umjetnik, spoznala dubinu psihologije počinitelja zločina, nad Tvojim sinovima, kao i ravnodušnost promatrača genocida.

I, za jedne i za druge, i za licemjere, i sve one koji su ravnodušni na naš bol i tugu, Sanela Halković ima veoma mudru poruku, kojim ona i završava, njeno genijalno remek djelo "Jama" o Srebrenivci: "Kažu da svako zaslužuje da ima mezar. A ja sam eto, na dan moje smrti, sreo ljude, dželate, koji ne zaslužuju čak ni to!"Ostali prilozi:
» HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Dr. sc. Amir Ismić | 24. February 2021 13:44
» IZDRŽI, GENERALE - BITKA ZA BOSNU JOŠ NIJE GOTOVA!
Fahir Zečević | 22. February 2021 15:22
» DRAGE MOSTARKE I MOSTARCI, VI STE BOSANSKI JUNACI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2021 16:00
» MESUD EF. MUHIĆ, NOVI DOKTOR ISLAMSKIH NAUKA
Admir Muhić | 11. February 2021 23:02
» "BITNO JE BITI BOŠNJAK, BOŠNJAKINJA"
Bošnjaci.Net | 07. February 2021 17:14
» STVARANJE ADEM A.S., PRVOG ČOVJEKA I POSLANIKA NA ZEMLJI
Husein Tokić | 30. January 2021 23:57
» MIRZA LUBODER - LIJEPA RIJEČ PLEMENITOG BOŠNJAKA
Božidar Proročić | 23. January 2021 15:25
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50
» USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Sahit Kandić | 23. December 2020 19:23
» BOSANSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI – MOST LJUBAVI PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Aiša Hadžiahmetović | 20. December 2020 18:03
» KENAN KADIĆ - NAJBOLJI MAGISTRANT FPN-A SA PROSJEKOM 9,67
Bošnjaci.Net | 20. December 2020 00:26
Ostali prilozi istog autora: