Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUNIRA SUBAŠIĆ: ZLOUPOTREBA ŽRTAVA SREBRENICE JEDNAKO JE ŠTETNA KAO I NEGIRANJE GENOCIDA
Autor: NAP
Objavljeno: 10. August 2019. 05:08:12


Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić osudila je zloupotrebu genocida u Srebrenici, nakon što je policija izvijestila da je uvredljive grafite na račun Srebrenice u Gornjem Vakufu na svojoj imovini ispisao sam Adis Pokvić.

U petak je saopćeno da su policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije radeći na otkrivanju izvršilaca krivičnog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti došli do saznanja da je riječ o lažnom prijavljivanju.

Munira Subašić je za Novinsku agenciju Patria izjavila da zloupotreba srebreničkih žrtva u bilo koje i bilo čije svrhe predstavlja njihovo vrijeđanje, jednako kao što je vrijeđanje i negiranje genocida. Subašić je pozvala sve ljude, uključujući i Bošnjake, naročito one koji žive u dijaspori, da se prema žrtvama genocida u Srebrenici odnose sa najvećim pijetetom.

“Bilo koja vrsta zloupotrebe genocida u Srebrenici najveću štetu nanosi žrtvama genocida, u Bosnu i Hercegovini potiče nove međuetničke tenzije, dok negatorima genocide daje povod za likovanje”, izjavila je Subašić.

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić očekuje da će policijske agencije u Bosni i Hercegovini provjeriti sa kojim je Pokvić imao kontakte u posljednje vrijeme, te da će utvrditi da li su grafiti koji su podigli međunacionalne tenzije u Gornjem Vakufu plod mašte Pokvića, ili se radio o planovima neke šire grupe.

U selu Krupa kod Gornjeg Vakufa u kojem žive Bošnjaci i Hrvati na automobilima i fasadama kuća osvanuli su uvredljivi grafiti koji veličaju genocid u Srebrenici uz druge prijeteće poruke Bošnjacima. Nekoliko dana kasnije jedan od mještana, koji trenutno živi u Austriji, Adis Pokvić priznao je policiji da je autor uvredljivih poruka.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11