Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Na potezu su šuteri - golmani!
UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. August 2019. 07:08:55

DR. MUSTAFA CERIĆ: Bošnjaci/Bosanci treba da razumiju da su ovih dvanaest principa zadržali Dodika i Čovića u igri iz koje oni ne mogu više izaći, a htjeli su. Čak kada bi i sami Bošnjaci/Bosanci htjeli, po nagovoru nekog njiovog Jude, da izađu iz programa NATO-a ne bi mogli to uraditi zato što je NATO ovdje ne samo zbog Bosne, već i zbog sebe i svoje reputacije u svijetu. Nemoj zaboraviti da su i Prvi i Drugi svjetski rat započinjali sa Balkana oko Balkana, gdje je Bosna bila i ostala glavna meta, glavni razlog za rat, ali i glavni razlog za mir.


Nekoliko prijatelja me zvalo da me pita šta mislim o potpisivanju Principa za formiranje vlasti na državnom nivou. Rekoh, ne kvarite mi predbajramski ugođaj mučnim političkim pitanjima. Ali, vele oni, pročitaj ih pažljivo. Nema ih mnogo - samo dvanaest. Rekoh, to me podsjeća na dvanaest havarāijjuna ili apostola, poznatih Isaovih Alejhisselam učenika. Vele, pa ti kao da upoređuješ stanje Bosne sa stanjem Isa Alejhisselamom na Posljednjoj večeri? Rekoh, nisam to mislio, ali nakon što me vi na to podsjetiste, zamislih Bosnu kao da je na "posljednjoj večeri", gdje joj "njeni rođeni sinovi" oblače odijelo s dvanaest bijelih ljiljana, od kojih se samo jedan ljiljan izdvaja s plavo-žutom šarom, pa su svi u njeg zagledani. Ne dâ im se da vide i uživaju u ljepoti ostalih jedanaest bijelih ljiljana.

Kažu, ma daj ti se s nama zezaš. Mi ti ozbiljno govorim da pročitaš tih "dvanaest proncipa". Volili bismo čuti tvoje mišljenje o tome. Velim, nemam potrebu da ih čitam. Već slušam kako nijedan princip nevalja. Vele, Juda Nebosanaki će izdati Bosnu ili je već izdao i predati će ju ili ju je već predao farizejima, koji jedva čekaju da ju razapnu na dva dijela. Vele, ako je Juda Iškariotski mogao izdati i predati blagoslovljenog Isa, a.s., farizejima, onda je moguće da će to isto uraditi i Juda Nebosanski milostivoj Bosni. Sjećate li se šta je Isa, a.s., rekao svojim učenicima na Posljednjoj večeri:

"Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali teško čovjeku koji ga predaje. Tom bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije!"

Vele, ode ti u duboku teologiju, gdje mi ne znamo plivati. Tu se možemo utušiti. Vrati se ti u ovaj naš bosansko-politički plićak, gdje mi ne možemo ni plivati a kamoli duboko zaroniti da vidimo šta ima na dnu Bosne. Nama se čini da još nismo dotakli dno iako neki misle da smo sletili na dno dna - da se nema kud dalje propadati, vele.

Znam, ali nije li ova metafora Bosne sa Isa, a.s., te ta metafora dvanaest principa sa dvanaest apostola, kao i ta metafora Jude Išariotskog sa Judom Nebosanskim zanimljiva? Vele, nismo nikad na taj način razmišljao, ali to ima smisla, posebno ovo oko Jude Nebosanskog. Čini nam se da ga je lahko prepoznati, ali opet, kažemo, ne bi ga trebalo isuviše markirati. On neće stiči ni Bosnu izdati i Bosnu predati farizejima, jer taj treći princip, koji je plavo-žut će pobijeliti od bjeline ostalih jedanaest ljiljana, kojim je Bosna obučena na toj srednjoj, a ne zadnjoj bosanskoj večeri, na kojoj je potpisana bosanska pobjeda.Znači ti misliš da su ovih dvanaest principa spas za bosansku državu, vele kao da se čude što sam im tako lahko i brzo dao odgovor na njiohovo pitanje. Da, tako je, rekoh. To je najbolje što se moglo dogoditi bosanskoj državi ovih dana. Kako to misliš, upitaše. Pa tako što je bilo očito svima da je Dodik vodio igru i davao golove iz opsajda a da glavni sudija nije ništa svirao. I tamam kad se mislilo da je Dodik dobio utakmicu, primio je go iz opsajda pa je utakmica završena nerješeno. Slijede penali, gdje bosanski šuteri i golmani treba da odigraju najbolje što mogu.

Bošnjaci/Bosanci treba da razumiju da su ovih dvanaest principa zadržali Dodika i Čovića u igri iz koje oni ne mogu više izaći, a htjeli su. Čak kada bi i sami Bošnjaci/Bosanci htjeli, po nagovoru nekog njiovog Jude, da izađu iz programa NATO-a ne bi mogli to uraditi zato što je NATO ovdje ne samo zbog Bosne, već i zbog sebe i svoje reputacije u svijetu. Nemoj zaboraviti da su i Prvi i Drugi svjetski rat započinjali sa Balkana oko Balkana, gdje je Bosna bila i ostala glavna meta, glavni razlog za rat, ali i glavni razlog za mir.

Danas je mnogo više razloga za mirnu nego za ratnu Bosnu, a taj bosanski mir je NATO donio uz pomoć bosanskih boraca, pa će ga NATO, uz pomoć bosanskih patriota, i održavati unatoč svima pa tako i Dodiku, koji može pričati kao i dosada, ali "dvanaest principa" jest dvanaest havarijjuna - apostola, koji čuvaju Bosnu.

Teško Judi Nebosanskom ako Bosnu izda, ako pokuša Bosnu predati farizejima. Neka zna da u tome neće uspjeti!

Zato, Bošnjo, glavu gore i reci našoj braći i sestrama, rođacima i prijateljima da ne nasjedaju na frustracije, onih koji se više raduju Bakirovom porazu nego bosanskoj pobjedi makar bila pozlačena.

Treba zadržati pravo na slobodu kritike, ali treba biti i pošten i iskren pa priznati ono što nam je svima zajedničko, što je stvar opećeg dobra bez obzira od koga to dolazilo i bez obzira ko je za to zaslužan.

Tek kad dosegnemo do te razine moralne i političke svijeti, možemo reći da smo nacija i država!

Do tada učimo dovu da nam Svevišnji Alalh prosvijetli duh, dušu, um i srce!

Malo nam je lahnulo nakon ovog razgovora s tobom iako smo i dalje zabrinuti!

Ali, to nije razlog da ti ne poželim sve najbolje za Bajtram:

Bajram šerif mubarek olsun!

Sende, Bajram šerif mubarek olsun!Ostali prilozi:
» STUPNI DO - UZP POMRAČENOG UMA
Elmedina Muftić | 21. October 2019 00:35
» NE DAJ SE GODINAMA, RADE ŠERBEDŽIJO!
Šemso Agović | 20. October 2019 16:57
» MOJA ČESTITKA REISU-L-ULEMI HUSEJNU EF. KAVAZOVIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:38
» MORALNI PAD NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST
Zijad Bećirević | 17. October 2019 14:39
» MORALNI SUNOVRAT NOBELOVOG KOMITETA
Emir Ramić | 15. October 2019 17:34
» “MOSTARSKA DEPONIJA SMRTI”
Prof. dr. Ahmed Džubur | 11. October 2019 21:35
» PETER HANDKE NOBELOVAC
Šemso Agović | 11. October 2019 15:17
» “NOBELOVA”, AL’ SRAMOTNA NAGRADA ZA BESTIDNOG HANDKEA – NEGATORA GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2019 14:39
» KOSOVO: IZBORI ZA PROMIJENU SISTEMA VRIJEDNOSTI
Albinot Maloku | 10. October 2019 17:30
» DRAGA MOJA BOSNO I HERCEGOVINO, EVO JA TI HALALIM
Said Šteta | 03. October 2019 14:02
» ARAPI SA „ALUMINIJAŠIMA“ U KRIMINALNOM KOLU
Mr. Milan Jovičić | 03. October 2019 14:01
» MOSTARIZACIJA FEDERACIJE I BLOKADA DRŽAVE
Džebrail Bajramović | 27. September 2019 20:45
» DVADESET GODINA VOJNOG MUFTIJSTVA: ČAST I PONOS JEDNOG IDENTITETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2019 13:16
» OSTAVKA JE HRABAR POTEZ ZA ONE KOJI VOLE BOSNU I HERCEGOVINU
Eset Muračević | 25. September 2019 15:19
» PARLAMETARCI, POLITIČARI I POLITIKANTI
Avdo Metjahić | 24. September 2019 01:55
Ostali prilozi istog autora:
» KAKO JE NIJE STID?
20. September 2019 12:57