Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Na potezu su šuteri - golmani!
UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. August 2019. 07:08:55

DR. MUSTAFA CERIĆ: Bošnjaci/Bosanci treba da razumiju da su ovih dvanaest principa zadržali Dodika i Čovića u igri iz koje oni ne mogu više izaći, a htjeli su. Čak kada bi i sami Bošnjaci/Bosanci htjeli, po nagovoru nekog njiovog Jude, da izađu iz programa NATO-a ne bi mogli to uraditi zato što je NATO ovdje ne samo zbog Bosne, već i zbog sebe i svoje reputacije u svijetu. Nemoj zaboraviti da su i Prvi i Drugi svjetski rat započinjali sa Balkana oko Balkana, gdje je Bosna bila i ostala glavna meta, glavni razlog za rat, ali i glavni razlog za mir.


Nekoliko prijatelja me zvalo da me pita šta mislim o potpisivanju Principa za formiranje vlasti na državnom nivou. Rekoh, ne kvarite mi predbajramski ugođaj mučnim političkim pitanjima. Ali, vele oni, pročitaj ih pažljivo. Nema ih mnogo - samo dvanaest. Rekoh, to me podsjeća na dvanaest havarāijjuna ili apostola, poznatih Isaovih Alejhisselam učenika. Vele, pa ti kao da upoređuješ stanje Bosne sa stanjem Isa Alejhisselamom na Posljednjoj večeri? Rekoh, nisam to mislio, ali nakon što me vi na to podsjetiste, zamislih Bosnu kao da je na "posljednjoj večeri", gdje joj "njeni rođeni sinovi" oblače odijelo s dvanaest bijelih ljiljana, od kojih se samo jedan ljiljan izdvaja s plavo-žutom šarom, pa su svi u njeg zagledani. Ne dâ im se da vide i uživaju u ljepoti ostalih jedanaest bijelih ljiljana.

Kažu, ma daj ti se s nama zezaš. Mi ti ozbiljno govorim da pročitaš tih "dvanaest proncipa". Volili bismo čuti tvoje mišljenje o tome. Velim, nemam potrebu da ih čitam. Već slušam kako nijedan princip nevalja. Vele, Juda Nebosanaki će izdati Bosnu ili je već izdao i predati će ju ili ju je već predao farizejima, koji jedva čekaju da ju razapnu na dva dijela. Vele, ako je Juda Iškariotski mogao izdati i predati blagoslovljenog Isa, a.s., farizejima, onda je moguće da će to isto uraditi i Juda Nebosanski milostivoj Bosni. Sjećate li se šta je Isa, a.s., rekao svojim učenicima na Posljednjoj večeri:

"Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali teško čovjeku koji ga predaje. Tom bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije!"

Vele, ode ti u duboku teologiju, gdje mi ne znamo plivati. Tu se možemo utušiti. Vrati se ti u ovaj naš bosansko-politički plićak, gdje mi ne možemo ni plivati a kamoli duboko zaroniti da vidimo šta ima na dnu Bosne. Nama se čini da još nismo dotakli dno iako neki misle da smo sletili na dno dna - da se nema kud dalje propadati, vele.

Znam, ali nije li ova metafora Bosne sa Isa, a.s., te ta metafora dvanaest principa sa dvanaest apostola, kao i ta metafora Jude Išariotskog sa Judom Nebosanskim zanimljiva? Vele, nismo nikad na taj način razmišljao, ali to ima smisla, posebno ovo oko Jude Nebosanskog. Čini nam se da ga je lahko prepoznati, ali opet, kažemo, ne bi ga trebalo isuviše markirati. On neće stiči ni Bosnu izdati i Bosnu predati farizejima, jer taj treći princip, koji je plavo-žut će pobijeliti od bjeline ostalih jedanaest ljiljana, kojim je Bosna obučena na toj srednjoj, a ne zadnjoj bosanskoj večeri, na kojoj je potpisana bosanska pobjeda.Znači ti misliš da su ovih dvanaest principa spas za bosansku državu, vele kao da se čude što sam im tako lahko i brzo dao odgovor na njiohovo pitanje. Da, tako je, rekoh. To je najbolje što se moglo dogoditi bosanskoj državi ovih dana. Kako to misliš, upitaše. Pa tako što je bilo očito svima da je Dodik vodio igru i davao golove iz opsajda a da glavni sudija nije ništa svirao. I tamam kad se mislilo da je Dodik dobio utakmicu, primio je go iz opsajda pa je utakmica završena nerješeno. Slijede penali, gdje bosanski šuteri i golmani treba da odigraju najbolje što mogu.

Bošnjaci/Bosanci treba da razumiju da su ovih dvanaest principa zadržali Dodika i Čovića u igri iz koje oni ne mogu više izaći, a htjeli su. Čak kada bi i sami Bošnjaci/Bosanci htjeli, po nagovoru nekog njiovog Jude, da izađu iz programa NATO-a ne bi mogli to uraditi zato što je NATO ovdje ne samo zbog Bosne, već i zbog sebe i svoje reputacije u svijetu. Nemoj zaboraviti da su i Prvi i Drugi svjetski rat započinjali sa Balkana oko Balkana, gdje je Bosna bila i ostala glavna meta, glavni razlog za rat, ali i glavni razlog za mir.

Danas je mnogo više razloga za mirnu nego za ratnu Bosnu, a taj bosanski mir je NATO donio uz pomoć bosanskih boraca, pa će ga NATO, uz pomoć bosanskih patriota, i održavati unatoč svima pa tako i Dodiku, koji može pričati kao i dosada, ali "dvanaest principa" jest dvanaest havarijjuna - apostola, koji čuvaju Bosnu.

Teško Judi Nebosanskom ako Bosnu izda, ako pokuša Bosnu predati farizejima. Neka zna da u tome neće uspjeti!

Zato, Bošnjo, glavu gore i reci našoj braći i sestrama, rođacima i prijateljima da ne nasjedaju na frustracije, onih koji se više raduju Bakirovom porazu nego bosanskoj pobjedi makar bila pozlačena.

Treba zadržati pravo na slobodu kritike, ali treba biti i pošten i iskren pa priznati ono što nam je svima zajedničko, što je stvar opećeg dobra bez obzira od koga to dolazilo i bez obzira ko je za to zaslužan.

Tek kad dosegnemo do te razine moralne i političke svijeti, možemo reći da smo nacija i država!

Do tada učimo dovu da nam Svevišnji Alalh prosvijetli duh, dušu, um i srce!

Malo nam je lahnulo nakon ovog razgovora s tobom iako smo i dalje zabrinuti!

Ali, to nije razlog da ti ne poželim sve najbolje za Bajtram:

Bajram šerif mubarek olsun!

Sende, Bajram šerif mubarek olsun!Ostali prilozi:
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
Ostali prilozi istog autora:
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
19. May 2020 15:12