Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SRIJEDU PROMOCIJA KNJIGE "TRAGOM DREVNIH BOŠNJANA" U BRČKOM
Autor: B.net
Objavljeno: 05. August 2019. 20:08:21


Nakon uspješnih promocija diljem Bosne i Hercegovine, u sklopu manifestacije "Dani bošnjačke kulture Brčko 2019.", u srijedu, 7. augusta, sa početkom u 19.30 sati u brčansom Domu Islahijeta bit će održana promocija knjige "Tragom drevnih Bošnjana - Bosanska država i nacionalni identiteti kroz historiju" autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Promocija knjige, koja je rezultat dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora, bit će održana u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice "Ihlas", a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko Distrikta.Cilj knjige jeste, poručuju autori, prepoznati sve zablude i laži koje su imale samo jedan zadatak, a to je da se „zatre trag bosanskoj državi njenom narodu i bogatom kultunornom i historijskom naslijeđu toga naroda“.

„Mnogi ljudi su skupo platili činjenicu da su se bavili, kulturom, historijom, tradicijom i identitetom bosanskog naroda“, kazao je Taner Aličehić.

Autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti. Kako dešifrirati antibosanske politike, šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori bave.Prema riječima autora, ovaj tekst je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina.

Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije. Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: