Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

NIJE KRIVA KRISTINA LJEVAK, ODNEDAVNA DIREKTORICA TV SARAJEVO
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. July 2019. 19:07:48

Nije Kristina kriva što joj je promaklo da nauči da je simbolika jača od svake riječi i od svake prazne isprike. Kriv je onaj koji se poziva na simboliku jedanaestog jula, kad ima toliko dana u godini. Ali, ovaj dan, 11. juli, Kristini je bio važan da se bugarski film o negaciji srpskog genocida prikaže na Kantonalnoj televizija Sarajevo kako bi Bošnjacima, posebno Sarajlijama, bilo jasno da priča o genocida nije ispričana, niti je ponavljanje genocida skroz isključeno. Jer, da jeste ne bi se genocid negirao na TV Sarajevu i to baš na dan kada se desio - u Srebrenici.


DR. MUSTAFA ECRIĆ:
Kriv je onaj koji je problematizirao objavljivanje bugarskog filma: “Tužitelj, branitelj, otac i sin” na Kantonalnoj televiziji Sarajevo baš na 11. juli, film iz kojeg se dade zaključiti da prvoosuđeni, kao prvorođeni, ratni zločinac Radislav Krstić nije skroz kriv, pa je Kristini bilo "logično" da je "normalno" da se solidariše sa negatorima srpskog genocida nad Bošnjacima i to baš u sred multikulturnog i kosmopolitskog Sarajeva, otvorenog za sve ideje pa i za ideju negacije genocida ili samonegacije. Šta fali malo ili dosta poigrati se s osjećajima žrtava genocida na dan sjećanja na genocid u Srebrenici? To je, ono, baš cool.

Nije Kristina kriva što joj je promaklo da nauči da je simbolika jača od svake riječi i od svake prazne isprike. Kriv je onaj koji se poziva na simboliku jedanaestog jula, kad ima toliko dana u godini. Ali, ovaj dan, 11. juli, Kristini je bio važan da se bugarski film o negaciji srpskog genocida prikaže na Kantonalnoj televizija Sarajevo kako bi Bošnjacima, posebno Sarajlijama, bilo jasno da priča o genocida nije ispričana, niti je ponavljanje genocida skroz isključeno. Jer, da jeste ne bi se genocid negirao na TV Sarajevu i to baš na dan kada se desio - u Srebrenici.

Nije Kristina kriva što nije pažljivo pratila dnevne izvještaje TV Sarajevo sa IV dvodnevne međunarodne konferencije u Sarajevu o negiranju genocida i holokausta ("Stop negaciji genocida i holokausta") pa nije dobro shvatila poruke Jevrejke Debore Lipstadt, borca protiv negacije Holokausta, da se "negatorima genocida i holokausta ne treba dati prilika da iznese svoje stavove o negaciji genocida, jer tako ulaze u javni prostor i postaju relevantni", kao ovaj bugarski film. Krivi su oni koji su organizirali tu konferenciju i na taj način skrenuli pažnju na opasnost negacije srpskog genocida u Bosni, ne sa puškom i granatama po Sarajevu, već sa kravatom i parfemom u sarajevskim salonima i TV foteljama.

Nisu krivi oni koji brane Kristinu, pravdajući to slobodom mišljenja i govora. Već, su krivi oni koji ju kritikuju što je zloupotrijebila položaj direktorice TV Sarajevo i objavila nešto što nije smjela objaviti ni po Božjim ni po ljudskim zakonima. Jer, poigrati se sa osjećanjima žrtava na dan genocida u Srebrenici je grijeh, koji traži pokajanje od žrtava genocida, a ne, kao Norvežanin Andres Brejvik, da se prkosi žrtvama genocida tim svojim grijehom.

Nisu krivi ni sarajevski multikulturnjaci što šute, jer njih se to ne tiče. Krivi su oni koji njih uznemiravaju svojom pričom. Jer, dobri su oni u Bošnjaka, koji njih ne diraju, koji im ništa ne prigovaraju dok oni rade što hoće, uključujući i ono što je protivno poznatoj i priznatoj bosanskoj tradiciji u vjeri i moralu.

Nije kriv ni Goran Bregović što će ovih dana poslati u svijet tri pisma, tri slike, iz Bosne od kojih je jedna na njegovoj glavi s prepoznatljivim arapskom likom, koji nem nikakve neze s Bosnom, ali ima veze s promocijom, koja je štetna i opasna po naš grad i našu zemlju... Krivi su oni koji su mu to omogućili da se dodatno širi strah u Europi od nekih čudnih likova i tipova u Bosni...

Niko nije kriv osim onih koji su krivi što su još uvjek živi u Bosni i što imaju hrabrosti da dignu svoj glas protiv negacije genocida i širanje straha od Bosne.

Allahu Svemnogući, osnaži nas u borbi protiv laži, straha i beznađa!
Allahu Sveznajući, pouči nas da volimo svoju vjeru, svoj dom i domovinu!
Allahu Milostivi omili nam istinu i pravdu!
Amin!Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» “DAN KADA JE IZGORJELO MILION KNJIGA”
Said Šteta | 22. August 2019 11:41
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» LJUDI OD VJERE MORAJU PODIĆI GLAS
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 11. August 2019 10:23
» AREFATSKA DOVA ZA HADŽINCE I HADŽIJE IZ BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 20:40
» VIJEKOVIMA ČOVJEK BOSANSKI OBAVLJA HADŽ
MINA | 09. August 2019 09:09
» ISTINA JE JEDNA
Mr. Milan Jovičić | 04. August 2019 07:08
» BOSNA JE OPET KRIVA ŠTO JE PREGLASNA BILA U OSUDI KOLINDINE NEČASNE KLEVETE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2019 16:40
» ŠTA BI BILO KAD NE BI BILO - BOSNE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 22:59
» NIJE KRIVA KRISTINA LJEVAK, ODNEDAVNA DIREKTORICA TV SARAJEVO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. July 2019 19:33
» BOSNA 1939-2019: OD CVETKOVIĆ - MAČEKA DO ČOVIĆA - DODIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2019 19:45
» MILORADU DODIKU, BIVŠEM „DRUGARU" SA CRVENOM MARAMOM
Mr. Milan Jovičić | 22. July 2019 09:05
» DAN BOSNE I HOLANDIJE ZA PAMĆENJE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2019 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
10. July 2019 19:05