Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOGOŠĆA: OBILJEŽENA 26.GODIŠNJICA „BITKE ZA UGORSKO“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 23. July 2019. 11:07:45

Manifestacija u Vogošći


- Snaga onih koji su branili svoje porodice, svoj kućni prag i svoju zemlju Bosnu i Hercegovnu bila je jača od moćne i smrtonosne agresorske tehnike, iza čijih su ubojitih cijevi, pored domaćih kolaboracionista, bili i pitomci završnih godina srbijanskih akademija, koji su u ovoj ofanzivi polagali svoj zločinački ispit na nedužnim civlima, ubijajući ih nemilosrdno sa distance, rekao je danas (23.07.2019.) Omer Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća, u vogošćanskom naselju Ugorsko gdje su, preživjeli borci i drugi građani, polaganjem cvijeća, na Spomen obilježju šehidima i poginuim borcma tokom odbrambeno-
oslobdilačkog rata u BiH 1992.-1995. godne, obilježili 26.godišnjicu „Bitke za Ugorsko“, bitke u kojoj su borci Drugog bataljona Prve slavne motorizovane brigade, osujetili namjere agresora da zauzme slobodne vogošćanske teritorije i stvori preduslove da značajnije ugrozi glavni grad Bosne i Hercegovine. Bilo je to vrijeme koje je svjedočilo o nevjerovatnoj hrabrosti naših boraca koji, uprkos nadmoćnosti neprijatelja, dejstvima artljerije, tenkova, bojnih otrova i drugih sredstava agresoru nisu dopustili da ostvari svoje ciljeve.


Polaganje cvijeća na Spomen obilježju u Ugorskom


Pored Omera Hasanovića, o ovim sudbonosnim danima, govorio je i Zijad Kadrić, pomoćnik Načelnika općine Vogošća za boračko invalidsku zaštitu. On j istakao potrebu da se budućim generacijama, na ovakvim i sličnim manifestacijama, prenosi istina o herojstvu vogošćana i njihovih saboraca iz drugih, sarajevskih, općina, koja bi ih nadahnjivala, da učenjem i radom, složno čuvaju slobodu koju su im oni podarili.

Studentice Merima Kadrić i Lejla Huseinović pročitale su svoje literarne radove na temu ove bitke, nagrađene na literarnom kokursu kojeg je objavila Organizacija Ratnih vojnih invalida Općine Vogošća, organizator ove manifestacije. Nakon toga, u dvorištu ispred kuće Zehrida Pašalića poznatije kao „Šabanova kuća“ nastavljeno je druženje gostiju i preživjelih boraca.


Omer_Hasanović

Zijad_Kadrić

Lejla Huseinovic i Merima KadrićOstali prilozi:
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora:
» SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
19. September 2019 20:35
» SEVDALIJA U PRIVREDNIM VODAMA
16. September 2019 17:39
» KUMRIJA
13. September 2019 14:18
» TAMNA STRANA SVJETLOSTI
27. August 2019 16:36
» I KAD ODEM OSTAT ĆU
20. August 2019 20:41
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
23. July 2019 21:50