Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Otvoreno pismo mostarskog Sarajlije, Bosanskog Srbina!
MILORADU DODIKU, BIVŠEM „DRUGARU" SA CRVENOM MARAMOM
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 22. July 2019. 09:07:17


Druže Milorade, nisi više, niti si bio moj pradsjedavajući Predsjedništva BiH!
Kao normalni Bosanski Srbin, želim napisati pismo, svome „bivšem" drugu, iz sopstvenog velikosrpskoga roda, ali sam u velikoj dilemi, kojim bontonom da se služim i šta da ti napišem.

S obzirom na moje godine, životno i radno iskustvo, na znatno veću inteligenciju, na poimanje zajedništva, dostojanstva i poštovanja i drugog i različitog, kako nas je i učio naš voljeni i najdraži, drug Tito, ne bi trebao ništa da mi zamjeriš.
Jedino je upitno saznanje i pitanje, ko je od nas dvojice i ostao na njegovom putu, a ko se transformisao u suštu suprotnost, ljudskoga roda.
Da znaš, da je moj Predsjednik, normalni građanin, patriota jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine, Zlatni ljiljan, drug Željko Komšić.
Prenesi ovo i svome jaranu Draganu, kada se sretnete na vašoj ruti, Blajburško-ravnogorskoj,sa ciljem ostvarenja ideja iz scenarija, pokojnih; Franje i Slobodana.
Istina je, da ste obojica, „čistokrvni" velikosrpski i hrvatski elementi, koji trujete naše zajedništvo, ljepotu i vrijednosti naše domovine.
Svemoćni, nebeski Srbine, samoproglašeni „kralju" svoje genocidne tvorevine, Republike srpske, guslaru iz Laktaša, Milorade Dodiku, izrodio si se u moćnog i nemogućeg diktatora, svoga srpskoga roda.
Da li si veliki Srbin, po uzoru na svoje mentore, nebeski i nenodirljivi, da li si „novi kralj" ili neki vojvoda, to ti ponajbolje znaš, pa po sijelima i raznim govornicima, umiješ često da zagudiš i pjevušiš, da ti niko i ništa ne može.
Mogu ti saopštiti da ja sviram sviralu, na kojoj si ti i tvoj jaran Dragan i posljednje rupe, na njoj.
Čini mi sreću i zadovoljstvo, da ipak nisi Bosanski Srbin, da ne znaš niti svoj Bosanski jezik, da ti ni ova moja domovina, nije i tvoja domovina, Bosna i Hercegovina.
Izrodile su nas neke srpske majke, hvala im za rod, da li pravog roda ili izroda, ni same nisu znale, niti su krive.
Kada se sjetim iz vremena vaše agresije, da su u centru moga Mostara, na velikoj srpskoj kući porodice Peško, ustaše tvoga jarana, čije nacionalne interese, ovih dana i zastupaš, napisale crnim grafitom; „Hvala ti majko, što me nisi rodila Srbinom"!
Prateći, slušajući i gledajući tvoje ponašanje i česte istupe, priznajem i podržavam i ovaj natpis, jer se, siguran sam, upravo i odnosio na te tvoje Srbe, kojim pripadaš i koji su bili istinski agresori.
Ti si, Milorade, dušmanski i podlo, agresijom u krvavom piru, sa svojim Srbima, stvorio i vašu genocidnu tvorevinu, na kostima i lubanjama, nevinih žrtava, svojih komšija Bošnjaka, koju tako glasno veličaš u svim prilikama.Pronašao si svoga jarana, čiji su čimbenici, još od NDH, a posebno u ovome vašem zajedničkom periodu smišljene i dogovorene agresije, u svome četničko - ustaškom, pohodu, na našu domovinu i njeno stanovništvo, izvršili takve gnusne genocidne radnje, sa velikim urbicidom.
Sada se i tako lažno i bezobrazno, zalažeš za zajedničke neacionalne interese i svoga jarana i njegove hrvatske i lukave nasilničke ambicije, kako bi isti vršili i dalje diskriminaciju, evo u gradu Mostaru i na tvojim Srbima tzv „dodikovcima" bez ravnopravnosti, kao i na diskriminaciji prema normalnim Bosanskim Srbima, koji su izgradili i upravljali i firmama, kao Aluminij, Soko, Hepok i mnoge druge.
Ti tvoji „jazavci" nikada te ne smiju pitati, ali te zato ja pitam. Nisi li ti Milorade, zaista velikosrpski nacionalista, koji si nadmašio i sve svoje prethodne mentore i učitelje, agresore i ratnike, tvorce i ideologe nacionalističke fašističke ideologije, samoproglašeni „kralj" genocidne tvorevine Republike srpske. Nikada nisi mogao mirno da spavaš, uvijek si se plašio, da ti se ne uruše temelji, ove tvoje tvorevine RS, stvorene na kostima i lobanjama, nevinih žrtava naših Bošnjaka i na stubovima njihovih ubica, đenerala Ratka i psihopate Radovana.

Došao si Milorade na vlast i poziciju koju sramno obmanaš, ličnim prijetnjama i diktaturom, tih poslušnih i ojađenih tvojih „ jazavaca „ koji, poput Petra Kočića, nisu u stanju od silne miline i da slobodno dišu, u tvojoj tvorevini.
Da znaš Milorade, da sam lično , kao tehnički direktor, vodio i izgradio Rudnik i termoelektranu Gacko, gdje ste i ubijali i protjerivali naše vrle, umne i sposobne Bošnjake Gacka, a ovim tvojim velikim Srbima, si i lično prijetio, da će ostati bez posla, ako ne daju glas za tvoju nacionalističku stranku SNSD i za tebe lično.
Svakako, druže Milorade, u svemu tome da ti je intezivno pomagala i SPC i njeni visoki vjerodostojnici, kao recimo vladika Grigorije, koji je harao Trebinjem i Hercegovinom i koji se služio i tvojom porukom, da zvanično na medijima proglasi i sve Srbe, koji nisu učestvovali u vašoj zajedničkoj agresiji stvaranja, genocidne RS, kao neke „rezervne Srbe".
Tako ti, Milorade i moja malenkost, postade neki „rezervni Srbin“, ali sam ostao ponosan da sam kao, normalni Bosanski Srbin, poslije Dejtona, nezavisan i slobodan, postao Predsjednik Gradskoga vijeća grada Mostara i njegov vijećnik u dva mandata.
Danas se, Milorade tvoji Srbi „dodikovci" u ovome istom gradu, kod tvoga jarana i orguljaša, Dragana Čovića, bore godinama za svoju ravnopravnost i za poneko radno mjesto.
Da li je to, Milorade i tvoj nacionalni interes, mnogo veći i konkretniji, od nekoga Pelješkoga mosta, nije mi jasno, ali je stanje tako.
Da te, još usput priupitam, jer sam načuo, da si potpisao ugovor sa poznatom firmom ČEZ, za izgradnju drugog bloka od 600 MW u Gacku, iako je moj magistarski rad izrađen u velikom Sovjetskom Savezu, sadržavao blok od 800 MW, što i nije bitno, ali sam se radovao tim glasinama.
Kako, dalje saznajem, dok si regulisao i dio svoje vile na Dedinju, koja je bila u vlasništvu te firme ČEZ, da si ugovor stornirao, na čiju štetu, nije mi poznato.
Bitno je da će nam doći braća Kinezi i graditi blok, dobro je jer ih je sa nama 300 miliona, a ti ćeš i dalje ubirati u svoj džep rentu u hiljadama dolara, od prijateljskog Izraela, koji ubija dole Palestince, godinama, kao što ste to i vi činili u svojoj agresiji.
Potonule srpske banke i otplata tvoje vile, koliko su u vezi, nije mi poznato, ali rado pratim sve tekstove, uglednih novinara iz tvoje RS, Vukanovića i Vaskovića, dobrih novinara, koji će i to saznati.

Da li si Milorade, rekao bih „neotesani balvanašu" svojim nastupima i ponašanjem na zasjedanju Skupštine RS-a u Banja Luci, skrnavio i ogadio, tu parlamentarnu instituciju.
Svakako po uzoru i svojih mentora, od Slobodana i Kosovske „balvan" revolucije, patološkog slučaja i psihijatra Radovana u Republičkoj Skupštini do ovdašnjih tvojih nastupa u ovoj Skupštini, pod spjevom „da vama niko ništa , ne može ..." iskazao si , u vašem velikosrpskom igrokazu, veliku drskost, primitivizam, bahatost, što dolikuje samo vama, velikosrpskoj bagri.


Ulio je od njih ideološku matricu, nacionalizma, mržnje i agresije


Da znaš, da sam lično i neposredno, uoči prvih nagovještaja i govora Slobodana na Gazimestanu, u Saveznoj Skupštini SFRJ, kao republički i savezni parlamentarac iz moje Republike, Bosne i Hercegovine, najoštrije se suprostavio njegovim stavovima i pogledima.
Gledajući i prateći tvoj nastup na zasjedanju skupštine, uz dosadnu, jadnu i bijednu raspravu i nastupu poput gnjide i dosadne stjenice, upravo si demonstrirao svu moć i silinu, sa „firerovskim" pokretima, svih tvojih mentora.
Vređao si i omalovažavao i sve mlađane, ali istinske civilizovane i poželjne zastupnike svoga naroda, od Draška, Nebojše i Jelene, ignorisao si i čelništvo skupštine, koje te nije smjelo sprečavati u tvome hirovitom i nasilničkom, često i drskim istupima, neograničeno puta.
Svi ostali zastupnici, poput stada ovaca ili govedi, bez muka i blejanja, morali su satima slušati ovu mučnu situaciju i podržavati moć svoga čobanina i neprikoslovenog, novo pečenog velikosrpskog firera!
Milorade bekrijo, da li si prethodno popio i gutljaj svoje proizvodene šljivovice, koju tako često i degutantno ispijaš i sa ambasadorom Petrom Ivancovom i drugim vašim istomišljenicima, što te je osililo, u svim tvojim sramnim istupima.
Nažalost, ova ljigava opozicija, sa Borenovićem, Ivanićem, Čavićem i inim vašim ulizicama i ovoga puta je dala podršku i glasove za sve tvoje predložene nebuloze.
Dakle, nije ti za trenutak poslužio i čas istorije, uvaženog profeso0ra istorije i zastupnika Nebojše Vukanovića, kako bi spoznao istinske nacionalne interese i tvojih Srba.
Ništa čudno i neobično, znajući tvoju veliku ulogu velikosrpakog konvertita, koji u ranijem periodu osuđuješ i Radovana i Ratka, da bi ih docnije veličao, kao srpske heroje.
Ovom prilikom, čast uloge parlamentarca i patriote, odigrali su upravo, Draško, Nebojša i Jelena, svaka im čast, uz moje iskrene čestitke, jer sam u svoje vrijeme, kao parlamentarac u Skupštini BiH i Saveznoj Skupštini u Beogradu (u Vijeću naroda i pokrajina) imao slična nastupanja i okršaje.Milorade, vjerujem da kao Titov pionir sa crvenom maramom, a on te je i školovao, ne možeš a da ne odaš pomen svim žrtvama Jasenovca, posjećuješ i govoriš o Jasenovcu, međutim negiraš i ignorišeš i sve genocidne vaše užase, od Srebrenice i Prijedora i do Uborka u Mostaru, da bi se i na ovome zasjedanju, svome stadu, prestavio kao veliki zaštitnik hrvatskih nacionalnih interesa, sa Pelješkim mostom.
Zašto bi tebe, zanimali državni interesi i tvoje domovine, koju negiraš, jer si vjerujem, rođen negdje u šumama i nepoznatoj vrleti, te te kao nedonošče, docnije morao uljuljkivati i tvoj mentorski dvojac, Radovan i Ratko.

Dakle, imao je od koga učiti istoriju, svoga velikosrpskoga roda, kojem pripada.
Na kraju te Milorade, moram priupitati, jer sam i lično bio student Beogradskog ozbiljnog fakulteta, Elektrotehnike, da bih docnije i gradio velike industrijske objekte u prijateljskoj Republici Srbiji, da danas i uživam i dio penzije po tome osnovu, dokle ti misliš obmanjivati, moje Srbijance i njeno rukovodstvo, o tobošnjoj tvojoj patriotskoj ulozi i mecene velikoga Srbina.
Znam, da u svemu tome imaš i pomoć SPC i patrijarha Irineja i njegove svite, ali srbijanski Vučko, konačno mora da shvati, da je tvoja uloga rušilačka, pogubna i neprihvatljiva, za trajne dobre međusobne odnose, naše dvije prijateljske države i sve njene građane.
Istina je, da si u svoje vrijeme u Beogradu, koliko znam, bio dobar trgovac nekretnina, da si uspješno švercovao cigarete „ onhill" ali se nisi bavio, ovakvom pogubnom politikom.
Vrijeme je Milorade, da se kaniš toga, a Vučku preporučujem, radije dolaskom u Mostar, da poigra i koju partiju šaha i da mene priupita za nacionalne interese svih građana Bosne i Hercegovine!Ostali prilozi:
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15