Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Zenica
BATON PROMOVISAO KNJIGU “KAD OSVANEŠ SAM” AUTORA EMIRA BEKTIĆA
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 05. July 2019. 15:07:32

Uvodničar doc. dr. sc. Sedad Dedić, prof. Hajrudin Metić, novinar Fikret Hodžić i autor Emir Bektić


Srebrenički zov

Nermineeeeeee
još odjekuje očev zov
od ruke dželata da zajedno mriju
Oblaci drhte
natovareni dušama a dolje korov
raste krvnicima iz očiju
Majkoooooo
dozivam majku Fatu, svima je ona mati
dok u dvorištu joj raste građevina da bogohuli
Majkooooooooo
ja ću te umjesto tvoje djece dozivati
krvnici tvoj vapaj ne čuju, jer nikad ništa nisu čuli
Pravdooooooo
zlo se nakotilo mnogo, a ti se negdje zaturila
umjesto majčinim mlijekom ono je mržnjom zadojeno
Pravdooooo
čekaš li da umre i posljednje jato plavoga leptira
nad grobnicama gdje je dijete ubijeno
Evropoooooo
na tvome obrazu grijeh se opet rodi
ti gospođo stara, u čijim njedrima ne stanuje stid
Majkooooooo
danas ne umijem pjevat’ o slobodi
opet su lajali krvnici, u Srebrenici još traje genocid.


Said Šteta, književnik i novinar
Na temperaturi iznad trideset stepeni, u prepunoj sali Muzeja grada Zenica, Klub para olimpijskih sportova „Baton“ Zenica, je u srijedu večer, 3.jula, organizovao promociju knjige “KAD OSVANEŠ SAM” autora Emira Bektića. Čovjeka, koji je kao dječak bio dva puta zarobljen, ali je voljom Uzvišenog Allaha preživio najstrašnije golgote Srebrenice, da bi danas svjedočio o njima i svojom knjigom podsjećao na nezaborav. Promocija je počela recitacijom pjesme “Srebrenički zov” čiji je autor Said Šteta, da bi najavom učesnika od strane predsjednika KPS”Baton”, mr. Amira Ismića, potekla rijeka emocija.

Uvodničar promocije bio je doc. dr. sc. Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, koji je rekao da nas priča Emira Bektića opominje, da Bošnjaci više nikada ne smiju biti slabi.
Promotori knjige bili su: Hajrudin Mešić, profesor historije u GHM Sarajevo i Fikret Hodžić, novinar TV Hajat Sarajevo, inače svi iz Srebrenice.

Profesor Hajrudin Mešić, citirajući Ivu Goldsteina, jevrejskog historičara, “Istina može postati žrtva brojki”, naglasio je da mi trebamo pisati o svakoj golgoti Bošnjaka pojedinačno.
“Emir u svojoj knjizi donosi priču svoje porodice. Umjesto naslova “Kad osvaneš sam” knjiga se mogla zvati i “kad ostaneš sam”. Emira je agresija zatekla u osnovnoj školi. U toj agresiji ostaje bez oca, kasnije i bez majke. Ostao je sam sa sestrom”, istakao je profesor Mešić,ne krijući emociju koja ga vraća u Sirebrenicu gdje je i sam doživio stradanje svojih najbližih, o čemu kako reče još nema snage niti da govori, niti da piše. Samo je podsjetio prisutne, da je na promociji također čovjek iz Srebrenice, Kemail Hajdarević, profesor geografije, koji je uradio kartu” Marša smrti” te je prezentovao prisutnim.

“Ovakve manifestacije, poput ove promocije večeras, sa ovako brojnom publikom, daju nadu da će Bog sačuvati ovaj narod. Nekad sam bio kivan na Boga, što mi je dao tolika iskušenja u vrijeme kada sam bio jako mlad, kada sam trebao igru, mladost, odrastanje. Nakn puno godina, ja sam zadovoljan i zahvalan Uzvišenom Stvoritelju. Ako realno posmatramo stvari, Emirova priča je najteža. Ubijedio sam ga da izda knjigu, jer ga je bilo strah. Onda je obećao da će biti nasmijan i sretan kada knjiga ugleda svjetlo dana.

Oni koji su svojim zlom učinili da se knjiga ovako zove, mi ćemo se osvetiti, ali ne na način kako to oni čine. Mi ćemo puniti dvorane i promovisati knjige o stradanju u Srebrenici. Neka Bog čuva našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, naš narod,”
zaključio je Fikret.

Nakon što je mlada doktorica i novinarka Anisa Šero pročitala biografiju autora knjige Emira Bektića, obratio se i sam autor.“Ovo je moja jedna od najboljih promocija. Pripremao sam rukopis od 2013. do 2017.godine. Bilo je mjeseci kada nisam mogao napisati niti slova. Ali i noći kad sam se budio i napisao bih po dvije stranice. Fikret je bio prvi koji je pročitao rukopis i rekao, da ovo mora biti knjiga. Prije rata imao sam sretno djetinjstvo. Babo je bio nastavnik u školi, gdje sam bio odličan učenik. Majka je iz Rogatice. Knjigu sam posvetio mojim roditeljima i šehidima Potočara. Vidio sam na hiljade ubijenih, i u fazi raspadanja. Nekad je bilo teško nogom stati a da to ne bude na neki dio tijela ubijenih mojih Srebreničana, na putu dok smo putovali do slobodne teritorije. Posebno sam počašćen što su ovdje večeras mladi ljudi, koji će nastaviti njegovati kulturu sjećanja. Preživjeti dva zarobljavanja, ja samo ponavljam da me Allah sačuvao da danas mogu pisati i pričati o istini stradanja u Srebrenici”, rekao je na kraju, u vrlo emotivnom, često isprekidanom govoru, autor knjige, diplomirani kriminalist bez posla, Emir Bektić. Nakon ovog, Hadis efendija, RVI, proučio je dovu za sve šehide. Ovom promocijom je KPS “Baton” i ove godine otpočeo “mjesec o Srebrenici”. Sjećati se, govoriti, prezentovati istinu nasuprot laži koju kontinuirano plasira Beograd i Banja Luka, s ciljem prikrivanja vlastitog zločina. Svjesni te činjenice, okupljeni oko Udruženja KPS “Baton”, književnici, novinari, historičari, pravnici, univerzitetski profesori, i svjedoci stradanja, nastavljaju borbu za istinu. Prepun Muzej grada Zenica, sa izuzetno publikom različitog profila, najbolja je potvrda da KPS “Baton” hodi pravim putem. U zabavnom dijelu učešće su uzele mlade snage “Batona”: Skopar Saida, flauta, Amina Bajramović, vokal, Ahmed Burić, gitara, Emina Sinanović vokal, te brojni recitatori odlomaka iz knjige.


Ostali prilozi:
» SUSRET PARRYA I AVDA NA NAJMISTERIOZNIJEM BRDU PLANETE
Faruk Međedović | 14. October 2019 01:13
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
Ostali prilozi istog autora:
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
24. September 2019 13:10
» NA SLOVO OGORČEN
16. August 2019 10:43
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
12. August 2019 05:49
» SVJETLO
05. May 2019 17:53
» POŠTENO O ZLU
17. March 2019 11:59
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
04. March 2019 19:46