Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Poznanj, Poljska
NA SAMITU O ZAPADNOM BALKANU PREDSTAVLJENI REZULTATI OKVIRNOG PLANA ZA RJEŠAVANJE SUDBINE NESTALIH OSOBA
Autor: AA
Objavljeno: 05. July 2019. 12:07:56

Amor Mašović, Nikola Perišić i Marko Jurišić


Na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se održava u poljskom gradu Poznanju 4. i 5. jula 2019. godine, a u okviru Berlinskog procesa, predstavljen je Prvi godišnji izvještaj o implementaciji Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Godišnji izvještaj su prezentirali predstavnici domaćih institucija koje se bave rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije, a koji su ujedinjeni u Grupu za nestale osobe.

Institut za nestale osobe BiH predstavljaju članovi Kolegija direktora Nikola Perišić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Prilikom prezentacije izvještaja naglašeno je kako su dosadašnjim radom članovi Grupe za nestale osobe značajno pospješili međusobnu saradnju, što se ogleda u razmjeni informacija važnih za rješavanje pojedinačnih NN slučajeva.

Istaknuto je i kako se u proteklom periodu intenzivno radilo na razvoju regionalne Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, kao jedine baze podataka ove vrste u svijetu. Samo od januara do jula ove godine domaće institucije su napravile više od 445 unosa u Bazu podataka.

Također, članovi GNO-a su produbili dijalog o razmjeni informacija o lokacijama od zajedničkog interesa. Tako je na sastancima predloženo16 konkretnih lokacija na kojima će se raditi zajednička iskopavanja u narednom periodu.

Navedeno je i kako su se članice GNO-a porodice nestalih okupljene u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije informisale o napretku ostvarenom u vezi sa zajedničkim Okvirnim planom.

Sudionici Samita su pozdravili izvještaj Grupe za nestale osobe, pohvalili dosadašnji napredak u jačanju saradnje i povećanju učinkovitosti po pitanjima nestalih osoba, te su istakli kako očekuju daljnji napredak, uključujući pokretanje javne regionalne baze podataka, daljnju razmjenu informacija o potencijalnim grobnim mjestima i iskopavanja, te i dalje informisanje predstavnika porodica nestalih o svakom napretku.

Istaknuta je važnost ovog rada kako bi se preživjelim članovima porodica pružio smiraj, ali i doprinijelo pomirenju. Sudionici su također naglasili kako i dalje očekuju izvještaje o napretku.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 78. GODIŠNJICA POLASKA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 18. January 2020 13:11
» SUD BIH: SUĐENJE KONJIČKOJ GRUPI
B.net | 17. January 2020 12:00
» SASTANAK U STALNOJ MISIJI UGANDE U UN-U
B.net | 16. January 2020 22:06
Ostali prilozi istog autora: