Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom negiranja genocida u Prijedoru
RAMIĆ PORUĆIO DAČIĆU: GENOCID U PRIJEDORU JE VRHUNAC VELIKOSRPSKE NEHUMANOSTI PREMA ČOVJEKU I CIVILIZACIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 26. June 2019. 14:06:24


EMIR RAMIĆ: Istrazivači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, preživjele žrtve i potomci žrtava preziru vas jer svojim dehumanuzirajućim istupom vi ste samo potvrdili politiku, ideologiju i praksu Velike Srbije na račun drzave BiH. O vašim neljudskim postupcima već smo upoznali kanadske i američke istrazivačke, akademske i politicke subjekte. Nama ne treba vaše izvinjenje niti ga tražimo od vas. Nama treba i to čemo tražiti vas odlazak sa političke scene. Republici Srbiji su potrebni lideri koji će jasno osuditi politiku i praksu Velike Srbije


Otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom negiranja postojanje logora u Prijedoru i zločina ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog tokom agresije Srbije i Crne Gore, Udruženog zločinačkog poduhvata sa svojim velikosrpskim satelitima u BiH i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom općine Prijedor. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Gospodine Dačić,
Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u mome pamćenju, ali i trajno su trasirale moj put borbe za istinu i pravdu. Taj put borbe simbolično sam nazvao: „Genocid u Prijedoru - Srebrenica u kontinuitetu“. Zaista budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru.

Gospodine Dačić,
Genocid u Prijedoru je istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta bića Bošnjaka i Hrvata, istina o uništavanju svega postojećeg što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet, istina o getoizaciji Bošnjaka i Hrvata u cilju stvaranja „Velike Srbije“, istina o pokušaju uništenja Bošnjaka i Hrvata kao nacija i prisvajanju teritorija gdje su živjeli, podjeli njihovih imanja Srbima i instaliranju države svih Srba na tuđoj teritoriji. Genocid u Prijedoru je bio način ostvarivanja ratnih ciljeva. Radi se o namjernim, planiranim, masovnim zločinima nad prijedorskim civilima i o planskom uništavanju svakog osnova njihovog kolektivnog ili individualnog života.

Gospodine Dačić,
Rušenje Prijedora, silovanje Prijedorčanki, ubijanje Prijedorčana, svakojaka poniženja, paljevine, mučenja i logori nisu bili samo plod razmišljanja plitikih barbarskih mozgova, već i dio razrađene osvajačke strategije osvetničkog srpskog pamćenja koje ima samo jedan ishod ponavljanje zla. Dakle, u Prijedoru se dogodio genocid jer se nije se radilo o pojedinačnom incidentu, već o masovnom zločinu širih razmjera koji je imao za posljedicu masovnu povredu proklamiranih univerzalnih ljudskih prava i sloboda. Genocid u Prijedoru je bio usmjeren protiv osnovnih načela humanizma, protiv prava i sloboda čovjeka, protiv međunarodnog humanitarnog prava. Genocid u Prijedoru je zapravo vrhunac čovječije nehumanosti prema čovjeku, civilizaciji. Zbog izvršenog genocida općina Prijedor je prva u BiH po veličini zločina, po broju nestalih osoba, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domacim sudovima. Genocid u Prijedoru je trajao kontinuirano od 1992. do 1995. godine.

Masovna pogubljenja Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, masovna mučenja u koncentracionim logorima smrti, masovne grobnice, masovna silovanja, masovna protjerivanja, masovna uništenja historijskih, kulturnih i vjerskih dobara su opomena čovjeku i civilizaciji, ali i međunarodnim sudovima, velikim silama i međunarodnim organizacijama i posebno vama i vasim sljedbenicima da je u Prijedoru izvršen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, zlocin genocida.

Danas, između ostalog zahvaljujući i vama, jer ste kontinuirano na tragu vašeg mentora Slobodana Miliševića, se kontinuitet fašističke ideje u Prijedoru ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida. Frustrirane općinske Prijedora, koje vi podrzavate, nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Prijedorski Bošnjaci i Hrvati su i dalje poniženi građani drugog reda. Vi o tome sutite. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu sezahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Gospidine Dačić,
Istrazivači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, preživjele žrtve i potomci žrtava preziru vas jer svojim dehumanuzirajućim istupom vi ste samo potvrdili politiku, ideologiju i praksu Velike Srbije na račun drzave BiH. O vašim neljudskim postupcima već smo upoznali kanadske i američke istrazivačke, akademske i politicke subjekte. Nama ne treba vaše izvinjenje niti ga tražimo od vas. Nama treba i to čemo tražiti vas odlazak sa političke scene. Republici Srbiji su potrebni lideri koji će jasno osuditi politiku i praksu Velike Srbije, poručio je u pismu Emir Ramić, direktor Instituta za istrazivanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» ALIJA KAO LIDER I MISLILAC JE JOŠ ŽIV
AA | 16. October 2019 16:19
» BAKIRA HASIČIĆ "ŽENA MIRA 2018“
Bošnjaci.Net | 15. October 2019 16:07
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora: