Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U vogošćanskom naselju Semizovac
GODIŠNJA KOMEMORACIJA PORODICA ŽRTAVA RATA - NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 17. June 2019. 00:06:51


Tradicionalnim bacanjem ruža u korito rijeke Bosne, sa mosta na ulazu u vogošćansko naselje Svrake, okupljeni su u nedjelju, 16.06.2019., na Godišnjem skupu porodica žrtava rata - nestalih Općine Vogošća, još jednom, željeli podstaći nadležne da se značajnije uključe u proces traženja nestalih soba tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, i pomognu im da dođu do istine o stradanju svojih najmilijih ili bar do njihovh posmrtnih ostataka kako bi ih dostojno ukopali.Godišnji skup porodica nestalih simbolično je počeo pet do dvanaest polaganjem cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ovog kraja, a potom evociranjem uspomena na vrijeme od prije 27 godina kada su brojni civili prinudno zatvarani u agresorske logore te u njima ubijeni ili iz njih odvedeni u nepoznatom pravcu te se o sudbini mnogih ni danas ništa ne zna.

- U agresorskim logorima u Vogošći brutalno je prebijano i ubijeno 400 prinudno zatočenih civila, rekla je Ema Čekić, predsjednica Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ u svom obraćanju prisutnima. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica u ovom kraju ekshumirano 231 ubijeno lice, a tijela još 59 Vogošćana, još uvijek, nisu pronađena. Također, nisu pronađeni posmrtni ostaci ni mnogih građana Ilijaša, Hadžća, Nahoreva, Sarajeva, Sokoca, Visokog..., a koji su, zajedno sa Vogošćanima, bili prinudno pritvoreni u agresorskim logorima u Vogošći. Kako je mukotrpan put vezan za traženje nestalij najbolje ilustruje primjer današnje dženaze u Tihovićima, kada su posmrtni ostatci Mehe Hruste, 27. godina nakon njegovog nestanka tek danas ukopani.Pored Eme, o golgotama kroz koje su prolazili mještani ovog kraja, prisutnima je govorio i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća. On je u svom obraćanju istakao spremnost lokalne zajrdnice na čijem je čelu, da i dalje pruža nesebičnu podršku udruženju u odvijanju procesa traženja nestalih.

Nedžla Ibrahimović, Faris Omerović i Adna Omeragić, učenici Osnovne škole „Porodice efendije Ramić“ iz Semizovca pročitali su svoje literarne radove na temu „Gdje je“.Sa skupa je upućen apel da im se pomogne u traženju njihovih najmlijih, a od nadležnih Tužilaštava i Sudova zatraženo je da procesuiraju one koji su na području ove općine, tokom minulg rata, činili zločine.

U mjesnoj džamiji Svrake proučen je Tevid i dova pred duše žrtava rata - nestalim, šehidima i poginulim borcima tokom agresije na Bosn i Hercegovinu.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36