Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Murat TAHIROVIĆ, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH
SVAKO NEGIRANJE JE PRIPREMA ZA NOVI GENOCID
Autor: NAP
Objavljeno: 06. June 2019. 15:06:56

MURAT TAHIROVIĆ: Negiranjem naslijeđa ICTY-a moraju se pozabaviti svi, od osnivača - UN-a, do EU i OHR-a. Srbija je izvor negiranja genocida, i naslijeđa ICTY/MICT-a, koji se u BiH realizira preko manjeg bh. entiteta. Hrvatska strana je donijela rezolucije kojima ne prihvataju presude ICTY-a.
Pogledajte amandman Igora Šoltesa i Rezoluciju EP iz novembra 2018. godine, u kojoj je navedeno kao uslov, da Srbija mora prihvatiti naslijeđe, odnosno, prihvatiti presude kojima je utvrđen genocid u Srebrenici. Pogledajte izvještaje Glavnih tužilaca ICTY(MICT), koji u kontinuitetu ukazuju na sistematsko negiranje genocida i glorifikaciju zločinaca u Srbiji, RS-u, ali i Hrvatskoj.


U Sarajevu će 20. i 21. juna biti održana četvrta međunarodna konferencija "Stop negiranju genocida i holokausta", koju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.
Cilj organizatora je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija s prošlošću te promovirati poštivanje ljudskih prava.
O konferenciji, ciljevima i značaju za agenciju Patria govori Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta” ove godine bit će održana četvrti put u Sarajevu. Šta je novitet u odnosu na prethodne konferencije?
Tahirović:
Sve dosadašnje konferencije su bile tematske. Prva konferencija je bila fokusirana na istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida, druga konferencija fokusirala se na probleme u progonu ratnih zločinaca u BiH i regionu; (problemi u vezi sa dvojnim državljanstvima, potpisanim sporazumima između država u regionu), odnosno, o nesaradnji u procesuiranju ratnih zločina.
Treća konferencija se odnosila na prezentaciju prvog slučaja pred ICTY, u kojem je presuđen genocid u Bosni i Hercegovini, slučaj Krstić, na kojoj su učestvovali i studenti sa područja bivše Jugoslavije.
Sve tri konferencije su bile organizirane uz saradnju, podršku i učestvovanje ICTY/MICT-a. I ovu četvrtu, također, organiziramo uz punu podršku i saradnju sa MICT-om. Ove godine tema konferencije je: “Stop negiranju holokausta i genocida”. Imajući u vidu da je negiranje holokausta i genocida, u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i našem regionu, odlučili smo da organizacije žrtava od ove godine pokrenu projekat: “Stop negaciji genocida“. Četvrta međunarodna konferencija, u okviru tog projekta, naš je doprinos u borbi protiv negiranja i genocida i holokausta.

Ko su gosti/predavači na konferenciji?
Tahirović:
Trenutno smo u finalnoj fazi pripreme konferencije. Kao i prethodnih godina, cilj nam je da učesnici konferencije budu najeminentnije osobe iz raznorodnih struktura, koje bi mogle dati svoj doprinos razumijevanju ove problematike i iznalaženju načina da se skrene pažnja na pogubnost posljedica negiranja holokausta i genocida. I ovog puta, kao i na prvoj konferenciji, imat ćemo poseban panel na kojem će žrtve govoriti o svojim iskustvima, a planiramo poseban fokus staviti na negativnu ulogu medija, koji su uključeni u negiranje holokausta i genocida.
U svakom slučaju, uvijek nam je važno da konferenciji prisustvuju predstavnici ICTY/MICT-a, njihovi najbolji i najautoritativniji predstavnici. Mogu vam otkriti da će i ove godine na konferenciji učestvovati najkompetentnije i najautoritativnije osobe iz ICTY/MICT-a.
Prilikom prijema kod generalnog sekretara UN-a, Antonia Guterresa, u sjedištu ove svjetske organizacije, pred presudu Radovanu Karadžiću, pokušali smo dogovoriti njegov dolazak na konferenciju, ali je obećao da će doći naredne godine, za 25 godišnjicu genocida u Srebenici. Generalni sekretar je obećao punu podršku našim aktivnostima, što nam puno znači.

Jedna od cjelina konferencije bit će i “poricanje postojanja žrtava genocida i holokausta kao osnove negiranja genocida i holokausta”. U entitetu Republika Srpska negiranje genocida i udari na žrtve je svakodnevnica. Može li država Bosna i Hercegovina zaštititi i žrtve i preživjele?
Tahirović:
Dobro ste primjetili da smo jedan od panela upravo tako nazvali. Pitanje negiranja genocida i zaštite žrtava, pa i nas svih, nije samo pitanje države BiH. Pa, naslijeđe ICTY-a prevashodno, predstavljaju pravosnažne presude, koje uključuju presude za genocid i druge zločine protiv čovječnosti.
Negiranjem naslijeđa ICTY-a moraju se pozabaviti svi, od osnivača - UN-a, do EU i OHR-a. Srbija je izvor negiranja genocida, i naslijeđa ICTY/MICT-a, koji se u BiH realizira preko manjeg bh. entiteta. Hrvatska strana je donijela rezolucije kojima ne prihvataju presude ICTY-a.
Pogledajte amandman Igora Šoltesa i Rezoluciju EP iz novembra 2018. godine, u kojoj je navedeno kao uslov, da Srbija mora prihvatiti naslijeđe, odnosno, prihvatiti presude kojima je utvrđen genocid u Srebrenici. Pogledajte izvještaje Glavnih tužilaca ICTY(MICT), koji u kontinuitetu ukazuju na sistematsko negiranje genocida i glorifikaciju zločinaca u Srbiji, RS-u, ali i Hrvatskoj.
Nažalost, konkretne poteze međunarodne zajednice u tom pogledu još čekamo. Kada shvate da je zaustavljanje negiranja i u njihovoj koristi, onda će i uslijediti reakcija. Svako negiranje je priprema za pokušaj novog genocida.To se može samo silom i ratom postići, a mislim da prevashodno EU rat nije, i ne bi trebao biti interes. Naprotiv, EU je posvećena miru, ali stalna negiranja su pripreme za rat, koje svakodnevno gledamo kroz naoružavanja i u Srbiji i RS-u.

Kako je moguće da su Holandija, Austrija, Kanada i druge zemlje zabranile negiranje genocida u Srebrenici, a Bosna i Hercegovina nema takav zakon?
Tahirović:
Zabrana negiranja postoji u Federaciji BiH, ali na nivou BiH, zbog opstrukcija Srba u Parlamentu i drugim tijelima BiH, Zakon ne može biti usvojen. Koče ga oni, koji i negiraju genocid. Negatorima genocida nije u interesu da sami sebe sankcioniraju. Zamislite Gebelsa, nacistu, propagandno čudovište, da sjedi u njemačkom Bundestagu i da ima kontrolne mehanizme da zaustavi zakon o negiranju holokausta. Pa, ne samo da bi zaustavio, nego bi, zasigurno, pripremio holokaust scenario za sve one koji to zagovaraju.
Sve države, odnosno, oni koji su zaduženi za implementaciju Dejtonskog sporazuma, trebaju se baviti negiranjima u BiH i regionu, i djelovati prema negatorima. Dobro je da je neko priznao genocide, posebno kroz formu nacionalnog zakona, ali nama u BiH treba njihova zaštita od onih koji negiraju u BiH, Srbiji i regionu.

Studenti iz Hrvatske će doći na konferenciju u Sarajevo. Kakvu saradnju Udruženje žrtava i svjedoka genocida ima sa bh. univerzitetima i studentima?
Tahirović:
Mi imamo saradnju, ne samo sa studentima iz Hrvatske, nego i cijelog regiona. Svi se odazivaju na pozive, a posebno se odazivaju na pozive majki Srebrenice, odnosno, pozive Udruženja “Pokret Majki enklava Srebrenice i Žepe“, koji su idejni tvorci ovih konferencija. Generalno, ista situacija je i u BiH sa našim studentima.

Osim organizovanja konferencije, Udruženje redovno prati suđenja za ratne zločine. Među njima prati i suđenje za zločine u Kravici, koje se odvija u Srbiji. Kakvi su vaši utisci o radu Specijalnog suda i Tužilaštva za ratne zločine u toj zemlji?
Tahirović:
Sve to podsjeća na jednu veliku pravosudnu lakrdiju. Suđenja se otežu unedogled, ali mi nećemo posustati, i odustati. Svojom odlascima pokazujemo našu istrajnost, i šaljemo poruku da nikada nećemo odustati od progona zločinaca i nećemo odustati od pravde i istine.
Naše mlade generacije učimo tome da budu istrajni u dostizanju istine kada je u pitanju počinjeni genocid. Pogledajte izvještaje Sergea Brammertza, glavnog tužioca ICTY/MICT-a, koji redovno Vijeću sigurnosti piše, na koji način i kako se opstruiraju suđenja u Srbiji, navodeći detalje. Svi su uključeni, od politike, do VMA-bolnice koja izdaje lažne potvrde s ciljem neodržavanja suđenja.
Ovo je sistem u Srbiji i ja lično u ovoj situaciji ništa ne očekujem, ali očekujem od nas svih u BiH, posebno onih koji se pozivaju na patriotizam, da nam pomognu na mnogim frontovima koji se vode protiv nas žrtava, ali i svih nas. Nije dovoljna retorika i prekomjerno ispoljavanje iracionalne zabrinutosti. Danas, negacija naslijeđa ICTY/MICT-a, odnosno, genocida i holokausta, nije samo puko negiranje kroz izjave i neke odluke, nego je, više nego ikada, sofisticiranija, sistemska i usmjerena na sve nas. Da odustanemo i da posumnjamo u sve ono što se desilo i što smo uradili ili radimo i da nas dezinformiraju i zbune na način da smo prepušteni sami sebi, izdani, te da se ne vrijedi boriti, jer je unaprijed, navodno, sve predodređeno na gubitak i poraz.
Jedan od ciljeva negatora je da na svaki mogući način podijeli i nas žrtve po bilo kojem osnovu. Možemo im samo poručiti da neće uspjeti, ma ko bio u njihovim redovima. Istina i pravda uvijek u konačnici pobjeđuju! I posljednji intervju predsjednika MICT-a Carmela Agiusa dat DW-u, daje nam snagu da ustrajemo.

Razgovarao: Rasim Belko, NAPOstali prilozi:
» TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 27. July 2020 14:03
» UZ SVOJ KRAJ I DRAGU DJECU NAJLJEPŠA JE NAGRADA
Božidar Proročić | 27. May 2020 20:55
» PRETRPJELI SMO MNOGO GORE I TEŽE STVARI
Fena | 01. April 2020 18:51
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11