Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Historijski događaj
MEDŽLIS BAYERN ORGANIZORAO IFTAR U GRADSKOJ VIJEĆNICI MINHENA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. June 2019. 13:06:51


„A ko ljepše govori od onoga koji poziva Allahu, a uz to je i dobročinitelj”, - Božije su riječi kojima je hafiz Benjamin Idriz otvorio iftarski program, i posljednji iftar ovog Ramazana koji je održan po prvi put u historiji u gradskoj vijećnici – Altes Rathaus, u srcu Minhena.

Organizator je bio izvršni odbor Medžlisa Bayern, na čelu sa glavnim imamom Izet ef. Bibićem i predsjednikom Medžlisa Mirzom ef. Džafićem.


INICIJATOR I DOMAĆIN IFTARA: Izet ef. Bibić, glavni imam IZB Medžlisa Bayern


Goste je pozdravio sekretar Medžlisa, Mumin Salihović koji je poželio toplu dobrodošlicu i zahvalio se svim gostima na dolasku te pohvalio rad imama, mutevelija i džematskih aktivista koji neumorno rade cijelu godinu, a pogotovo u mjesecu ramazanu, kako bi džematlijama omogućili što kvalitetniji vjerski život.


Obraćanje generalne konzulice Bosne i Hercegovine: Rusmira Tihić Kadrić


Obraćanje govornika: biskupa dr. Andreas Renza, generalne konzulice za Bosnu i Hercegovinu Rusmire Tihić Kadrić, generalnog konzula za Tursku Mehmet Gunaya, predsjednika sabora za Njemacku Edina Atlagića i glavnog imama za Bayern Izet ef. Bibića, krasila je zajednička crta, ponos na prve useljenike sa naših prostora, koji su prije pedeset godina došli u grad Minhen, tu ostali i zasnovali porodice, udarili temelje za dolazeće generacije i čvrsto nosili baklju islama.Program je završen zajedničkim klanjanjem akšam namaza i to je bio prvi namaz klanjan u jednoj od najstarijih historijskih građevina u Minhenu.

Na Iftaru su bili prodsutni mnogi predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života ove predivne Bavarske projestonice. Oduševljenje pridsutni je bilo neizmjerno jer Bošnjaci kao što reče glavni imam Izet ef. Bibić organizovano i jedinstveno nastupaju nudeći svoje kvalitete našim komšijama i zemlji u kojoj živimo.

Nadamo se da će ovakvi skupovi postati tradicija i da ce otvoriti vrata i u ostalim gradovima. (M. Omeragić)


GRADSKA VIJEĆNICA MINHEN: Prekrasan ambijent

Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: