Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Ćerim BAJRAMI, zamjenik ministra dijaspore i strateških investicija Kosova
PRAVA POZADINA SRBIJANSKE IDEJE JESTE: "VIDIMO SE U BOSNI"
Procitaj komentar

Autor: Avaz
Objavljeno: 03. June 2019. 15:06:20

DOMINISTAR BAJRAMI: Širenje srbijanskih lažnih vijesti hrane srpski šovinizam koji priziva nove tragedije na Balkanu


Zamjenik ministra dijaspore i strateških investicija Kosova Ćerim Bajrami koji je na tu poziciju došao ispred bošnjačke koalicije „Vakat“ za "Avaz" je potvrdio da je situacija na Kosovu dovedena u normalu nakon prekjučerašnjih tenzija izazvanih akcijom kosovske policije.

Krajnji cilj srbijanske politike

-Kao što ste mogli i primijetiti, srbijansko rukovodstvo je iskoristilo ovaj legitimni postupak kosovskih organa, da bi još jednom do kraja zaoštrilo propagandni rat protiv Kosova, podižući i stepen borbene gotovosti srbijanske vojske i policije, uz širenje lažnih vijesti o navodnoj velikoj opasnosti od napada Albanaca na srpski živalj na tom području. A riječ je o običnom hapšenju osumnjičenih, koji su bili pod istragom duže i što se, inače, svugdje u svijetu radi - kaže Bajrami.

Potcrtava da je Srbija i ovaj slučaj iskoristila da bi nastavila svoju propagandu o „ugroženosti Srba na Kosovu, zasebno u četiri opštine na sjeveru“, te i dalje unosila nemira u tom dijelu u kome je ionako teško uspostaviti vladavinu zakona.

- Sve to se koristi za postizanje krajnjeg cilja srbijanske politike u aktuelnim pregovorima Kosovo-Srbija. A, cilj je odvajanje tog dijela teritorije od Kosova. Ovim se očigledno želi pošto-poto nametnuti srbijanski prijedlog o podjeli Kosova, odnosno uzimanju njegovog sjevernog dijela koji se kamuflira eufemizmom „korekcija granica“, iako je ta opcija doživjela fijasko pogotovo poslije sastanka u Berlinu predsjednika država ili vlada zapadnog Balkana s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), - dodaje kosovski doministar.

Napominje da Bošnjaci i njihovi predstavnici moraju biti posebno budni.

-Dođe li do podjele, uz nanošenje štete Kosovu oduzimanjem teritorije sa značajnim rudnim i vodnim potencijalima i kapacitetima, prava pozadina ove srbijanske ideje jeste: „Vidimo se u Bosni“ – upozorava Bajrami.

Ovo nije 1999. na Kosovu, a ni 1992. u BiH


Komentirajući reakciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je prekjučer akciju kosovske policije ocijenio kao „pokušaj da se isprovocira novi egzodus Srba s Kosova", zamjenik minstra dijaspore Kosova odgovara da je Dodik „politički ekstremista“.

- On u ovom slučaju služi za širenje srbijanskih lažnih vijesti koje hrane srpski šovinizam koji priziva nove tragedije na Balkanu svojim napadnim ili prikrivenim željama da ponovo mijenja granice država.

Nažalost, zbog paradoksa dejtonskog ustava države BiH, ta persona to čini sa mjesta predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Šta drugo očekivati od njega koji je jedinstven slučaj u svijetu, jer dok prima platu i ima privilegije s najvišeg položaja u bh. državi, redovno radi na njenom rušenju. Nadajmo se da će i njemu i drugima sam srpski narod reći: „Stop!“ Valjda su ipak svjesni da u slučaju realizacije „melodije“ njihovih „ratnih bubnjeva“ neće biti one svirke kako njihov šovinističko-militaristički orkestar pokušava da nametne. Ovo nije 1999. godina na Kosovu, a nije ni 1992. u BiH, a nikti je situacija na Balkanu i u Evropi slična tadašnjim vremenima, – poručuje Bajrami.

Potpuno jasno da akcija nije imala etničke motive


- Hapšenje poveće grupe kosovskih građana, i Srba i Bošnjaka i Albanaca i drugih, zaposlenih u policiji i carini, osumnjičenih da su se bavili organiziranim kriminalom i švercom, provedeno je na legalan način i po predviđenoj zakonskoj proceduri. Treba potcrtati da hapšenja nisu bila samo na sjeveru gdje živi većina srpske zajednice, već i na krajnjem jugu Kosova, na graničnim prelazima, - podsjeća Bajrami.

Potcrtava da je iz nacionalnosti uhapšenih potpuno jasno da akcija nije imala etničke motive. Ističe i kako nije prvi put da su legalne akcije kosovskih organa propraćene otporom od ilegalnih naoružanih grupacija iz redova srpske zajednice, a prekjučer je u pucnjavi na policiju povrijeđeno pet kosovskih policajaca.

Pojašnjavajući da je riječ o akciji prekidanja lanca krijumčarenja i ilegalnog uvoza robe iz Srbije, kosovski doministar dijaspore, vjeruje da je šverc još izraženiji posljednjih mjeseci nakon uvođenja kosovskih taksi od 100 posto na srbijansku i robu iz BiH.

VRHOstali prilozi:
» SEVDAHOM KROZ BOSNU
Eset Muračević | 15. May 2023 21:39
» ZAŠTO SU RUŠILI DŽAMIJE?
MINA | 07. May 2023 17:05
» KROZ NAŠE VENE TEKU RIJEKE ZAVIČAJA
MINA | 11. April 2023 14:51
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif