Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Ramazan mjesed odabran
IFTAR U DŽEMATU HIDAJE ZA PRIVREDNIKE, INSTITUCIJE I UDRUŽENJA
Autor: B.net
Objavljeno: 17. May 2019. 00:05:52


Kao i svugdje u svijetu tako i u Münchenu (džematu Hidaje) mjesec Ramazan donese posebnu radost u srcima vjernika i probudi u njima veću želju za izvršavanje Allahovih propisa. Nastupanjem mjeseca Ramazana vjerski život postaje aktivniji i sve veći i veći broj vjernika pohodi džamije. U džematu Hidaje u ovom mubarek mjesecu obiluju aktivnosti koje krase džamiju, džemat i cijelu Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj.

Pored mnogobrojnih aktivnosti džemat je i ove godine priredio iftar za aktiviste džemata, predstavnike bavarskih džemata, udruženja, privrednike i predstavnike bosanskog konzulata u Münchenu. Iftar je priređen u prostorijama džemata u utorak 14.5.2019. godine.Prije klanjanja akšam-namaza imami su proučili suru Jasin, koju su poklonili pred duše šehida, a potom se prisutnima obratio potpredsjednik džemata Hidaje Began Ćurić. On je u ime džemata selamio prisutne, izrazio svoje zadovoljstvo odzivom te izrazio dobrodošlicu. Nakon klanjanja akšam-namaza uslijedio je iftar za preko 50 zvanica.

Među prisutnim gostima bili su generalni konzul Ruzmira Tihić-Kadrić, konzul Jasmina Halkić, sekretar Šaban Forić, Ramiz Radonja, glavni imam Medžlisa IZ-e Bayern Izet-ef. Bibić, Nusret-ef. Hodzić, Abdulvehab-ef. Vehabović, imami džemata Hidaje, Sulejman-ef. Čolaković, imam džemata Ikre, Bahrudin-ef. Omeragić, imam džemata Augsburg i Nihad-ef. Kismetović i mr.sc Damir-ef. Babajić, ramazanski imam u džematu Hidaje. Iftaru su prisustvovali i članovi Izvršnog Odbora Medžlisa Bayern Mumin Salihović, Amel Matrić, Refik Pjanić, Merjem Omeragić, te predstavnici džemata Ikre Almir Botonjić, džemata Fedžr Ermin Merdanović, džemata Penzberg Nihad Djulić i Bajram Yerli, predstavnici ispred Muslimrata München Mehmed Atmaca, IGMG-a Zulfikar Gündoğan, DITIB-a Aykan Inan, Saadet München e.V., Sadija Klepo iz Hvmzm, predstvanici KUD-ova Ljiljan i Bosančica, kao i Udruženja DIKO.Prisutne su nakon iftara poselamili generalna konzulica Ruzmira Tihić-Kadrić, koja je u svom govoru istakla važnost ovog i sličnih projekata džemata, kao i projekata koje je konzulat realizirao u prethodnom periodu zajedno sa džematom Hidaje. Na kraju je istakla veliku zahvalnost islamskoj zajednici, džematima, Bošnjacima na potpori koju pružaju ljudima koji žive na ovim prostorima. Prisutne je poselamio i glavni bavarski imam Izet-ef. Bibić, istakavši važnost ovakvih projekata, koji će okupljati Bošnjake u jedan „džemat“. Prisutnima su se obratili i predstavnici turskih udruženja, a na kraju u ime džemata Hidaje zahvalu je uputio jedan od imama džemata Hidaje Abdulvehab-ef. Vehabović.

Jaciju-namaz i teravih-namaz predvodili su imami koji su bili prisutni na iftaru, glavni imam, imami džemata Hidaje te imam džemata Augsburg Bahrudin-ef. Omeragić. (D.B.)


Ostali prilozi:
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
» DRUŽENJE SA KNJIGOM
Mr. Aiša Purak | 11. March 2020 20:37
Ostali prilozi istog autora: