Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Ramazanske misli dana: Atabosnik - otac Bosne, sin Bosin i kćerke Una, Sava, Neretva i Drina
JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 12. May 2019. 15:05:22

Ja sam Atabosnik - otac Bosne. Moji rođeni sin Bosin i moje rođene kćerke Una, Sava, Neretva i Drina su tu sa svima vama, mojim bosanskim sinovima i kćerima po bosanskoj sudbini - spremni da branimo Bosnu od svakog dušmanina, baš onako kako su nas učili naši bosanski preci od strojovnika - gosta i starca do bosanskih evlija, šejhova i derviša da je Bog Svevišnji Jedan i Jedini, kao i da je Bosna jedna i jedina naša zemlja, naša sudbina, naša država, naš obraz, naša čast i naša sloboda - vijeke vjekova.
Bez Božje svjetlosti nema života ni na nebesima ni na Zemlji, svjetlosti koja nas poesbno obasjava u mjesecu Ramazanu, mjesecu ibadeta posta, u kojem je naš um i naša duša najbliža Svevišnjem Allahu, koji sve čuje i sve zna.
Allahu Milostivi, primi naš ibadet posta onako kako si primio od bosanskih evlija! Amin!


I


DR. MUSTAFA CERIĆ, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Ja sam Atabosnik - otac Bosne. Stvoren sam od bosanske zemlje - gline. Stvorio me Svevišnji Bog u najljepšem liku i obliku. I udahnuo mi od Svog duha - rūḥa da postanem savršen čovjek - insān kāmil. Moj Stvoritelj je svjetlo - nūr nebesa i zemlje. Svjetlo Njegovo je moj bosanski um. A Njegov duh - rūḥ je moja bosanska duša. Svjetlo Njegovo rasvjetljava moj bosanski um i osvjetljava moju bosansku dušu. Nema drugog boga osim Jednog i Jedinog Boga, koji širi Svoje svjetlo svijetom. Potvora je velika da sam ikad bio dualista ili politeista. Ja sam oduvjek bio monoteista, jer nikad nisam ni pomislio da su dobro i zlo dva jednaka principa na kojima počiva ovaj svijet. Jer, zlo ne može biti vječni princip ničemu, a kamoli ovome svijetu, kojeg obasjava Božansko svjetlo - nūr. Lažno su me optužili da je moja vjera ideja o vječnom Ormuzdu, bogu dobra i vječnom Ahrimanu, bogu zla. Ta dva lika su nespojiva i neusporediva u mojoj glavi. To su samo riječi - riječ dobra kojom se slavi vječni Bog, koji je svjetlost nebesa i Zemlje i riječ zla, kojom se želi zatamniti svjetlo kako bi se zamračio ljudski um i otrovala ljudska dušu. Ali, Božje svjetlo - nūr nije moguće ni ugasiti ni zatamniti. Ono se širi posvuda i ostaje u nama onoliko koliko je naša duša voli i naš um traži. Naš bosanski Did od pamtivjeka nas je tako učio - da volimo i tražimo Božansku svjetlost u Bosni, svjetlost u kojoj je naša spoznaja o Bogu za naš bosanski um, i u kojoj je naš spas za našu bosansku dušu. Ni naš bosanski um, ni naša bosanska duša nisu nikad potrebovali posrednika do Svevišnjeg Boga, jer Božja svjetlost nije ničiji monopol. Božja svjetlost je blagodat za svakoga, koji mari da živi u svjetlosti svoga uma umjestu u tami svoga bezumlja. Tako su mene odgajali moji bosanski preci, koji su učili od svoga bosanskog Dida, i tako sam ja odgajao moje potomke, slušajući moga bosanskog Dida, prije i nakon što nam u Bosnu dođe jasna potvrda da smo mi Dobri Bošnjani, koje su proglašavali hereticima od Rima do Bizanta, bili u pravu što smo držali da je Božja svjetlost izvor života na nebesima i na Zemlji te da nema dva ili više bogova, već samo Jedan i Jedini Bog, koji nije rodio, koji nije rođen, kojem ništa i niko nije ravan i pred kojim je svaki čovjek jednak bez svećeničkog ili sveštenićkog posredovanja. Bila je to za nas velika pobjeda protiv optužbi za herezu, koja nas je koštala mnogo živaca i odricanja, ali na kraju nam je došla pobjeda svjetla nad tamom, došao nam je obećani spas u zikru, koji se zaorio u bosanskim tekijama, kao nekad u bosanskim hižama, gdje se slavilo Božje ime u svjetlosti Njegove milosti, koja je obasjavala i još uvjek obasjava našu lijepu Bosnu.


UNA


II
Ja sam Atabosnik - otac Bosne. Imam četri kćerke blizankinje - Unu, Savu, Neretvu i Drinu. I jednoga sina jedinka Bosinu. Moja supruga je od kraljevske loze. Rodila se u Milama, kod Visokog, i zato nosi bosansko ime Mila. Njezin stric je kralj Trtko, koji vlada Srbljem, Bosnom, Pomorjem, Humskom zemljom, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usorom i Podrinjem. Volim sina jedinka Bosinu, kojem sam dao to ime, jer hoću da upamti da je rijeka Bosna njegov orjentir, kao i to da kad odraste da brine o zemlji Bosni, koja se tako zove po rijeci Bosni. Bosina ima u sebi kraljevske krvi, ali učim ga da se ne oholi, već da skrušeno sluša i uči što mu strojnici - gost i starac propovjedaju o vjeri, kao Božjoj svjetlosti, koja se širi na nebesima i na Zemlji, posebno na bosanskoj zemlji. Bosina je najstariji i zato ima dužnost da se brine o sestrama. Una se prva rodila i zato je, možda, nestašna. Njezin hod nije obični hod, već mali pa veliki skok kao slap na plahovitoj rijeci. Ima plave oči i bistar pogled. Ne dâ sebi prići ako je lijepo ne pogledaš. Una tačno zna šta hoće i tačno zna šta neće. Niko je ne može ni zavesti ni odvesti tamo gdje ona ne žili poći. Una je čvrsta k'o bedem; jasna k'o dan; uporna k'o lavica; lijepa k'o sova, ali ne voli tamu; vitka k'o jela, ali gleda u zemlju; odjevena k'o princeza, ali skromna k'o evlija; glas joj zvoni kao uzbuna, ali zna kad je vrijeme da govori. Una je uho i oko Bosne - sve čuje i sve vidi ko u Bosnu dolazi i odlazi i zato je Una najsigurnija brana od tame, koja želi da ugasi svjetlo u Bosni, da ugasi plamen bosanskog uma, da ubije čast bosanske duše.


SAVA


Sava je druga po rođenju i zato je, vjerovatno, mirna, ali sve posmatra i sve pamti ko Bosnu pohodi, ophodi i zavodi. I baš zato što je mirna, oko njezine ruke se svi motaju, ali Sava se ne dâ ni zbuniti ni prevariti. Uvjek je budna i čuje svaki glas, koji se diže protiv Bosne. Široka je u duši, ali je i duboka u umu ako neko pokuša da je nadmudri. Ne voli lažljivce i prevarante, već istinoljubive i poštene ljude, koji znaju gdje im je mjesto u njezinoj Bosni. Sava je brana od svih, koji imaju loše namjere kad ulaze u Bosnu. Volim Savu zato što ne dâ da je iko otkine od bosanskog tijela i bosanske duše.


NERETVA


Neretva ima zelene oči, u koje zlobnici ne mogu ni gledati, jer ih Neretva kori što ju ne vole. A ne vele je oni koji bi da je imaju, a ne znaju kako da s njom postupaju. Neretva je, moja kćerka, koju volim zato što se ne pretvara, već je uvjek ista i kad je zima i kad je ljeto. Ona se nikoga ne boji, a nje se svi boje osim onih koji joj pripadaju i po duši, i po umu, i po kraljevskoj krvi, i po bosanskoj pjesmi, koju samo Neretva zna da pjeva i niko više. Kad mi je teško, ja zamolim Neretvu da mi otpjeva svoju pjesmu da mi bude lakše u duši. Neretva se rodila treća po redu, ali kao da je prva, jer vodi svoje sestre do bosanskog svjetla vjere, gdje se miješaju glasovi bosanskih strojnika - gosta i starca sa glasovima bosanskih šejhova i derviša u tekiji na Buni i pretvaraju se u jedan glas, koji slavi Svevišnjeg Boga, za kojeg svi zajedno znaju da je svjetlo - nūr nebesa i Zemlje. Cijela Bosna je obasjana Božanskim svjetlom, ali svjetlo koje sija iz Neretve ima čarobnu boju i energiju. Zato bosanski strojnici - gosti i starci vole da vide Neretvu u svojim redovima, a bosanski šejhovi i derviši hrle do Neretve da joj zikrom osnaže volju da ih, uz Božju volju, nikad ne ostavi same i da ih nikad ne zaboravi u njihovom odsustvu.


DRINA


A Drina, taj biser od bosanskog kraljevskog roda što se potonji rodi, nemirna je po naravi, kao što je studena ako joj se ne zamiliš. Drina je moja kćerka o kojoj najviše brinem, jer zavodnici, koji oko nje kolo igraju su zločasti ljudi, bez pameti i bez duše. Ali, Drina je k'o od čelika. I kad joj potegnu ruku, Drina se ne dâ odvesti tamo gdje se nije nikad htjela ni udati. Drina je promjenjljive naravi, kao što je i njezina sudbina promjenjljiva, ali je zauvjek ostala da se nije nikad odrekla ni svog kraljevskog porijekla, ni svoje bosanske krvi, ni svog bosanskog uma, koji se prosvjetljava Božanskim svjetlom - nūrom, ni svoje bosanske duše, koja se hrani Božanskim duhom - rūhom. Kroz moju kćerku Drinu teče sveta krv mučenika Babuna, Patareni, Bogumila i Katara, kao i sveta krv bosanskih sinova - šehida, koji su se Drini zakleli da njihova sveta krv nije uzaludna, već da je zalog za ono što će doći - bosanska sloboda, o kojoj moja Drina nikad nije prestala da sanja - kad-tad. Jer, Drina je hrabra, kao nijedna od mojih kćerki zato što zna da se na toj vrlini čuva bosanska vjera svjetlosti, koja se od Boga Svevišnjeg širi nebesima i Zemljom i od koje ovisi mir i sigurnost u Bosni. Drina je ta bosanska princeza, koja, kao bosanska vila, kad zatreba ispliva iz dubine jezera bosanske svijesti i savjesti, koja mora da se probudi, mora da ustane, mora da stane zajedno sa Drinom i spriječi prolaz nepoželjnim hajducima, koji hoće da poharaju Bosnu, u kojoj Una, Sava, Neretva, Drina i Bosin, moje kćeri i sin jedinak imaju pravo da mirno spavaju i sanjaju o uspjehu na Ovome i spasu na Drugome svijetu.Ja sam Atabosnik - otac Bosne. Moji rođeni sin Bosin i moje rođene kćerke Una, Sava, Neretva i Drina su tu sa svima vama, mojim bosanskim sinovima i kćerima po bosanskoj sudbini - spremni da branimo Bosnu od svakog dušmanina, baš onako kako su nas učili naši bosanski preci od strojovnika - gosta i starca do bosanskih evlija, šejhova i derviša da je Bog Svevišnji Jedan i Jedini, kao i da je Bosna jedna i jedina naša zemlja, naša sudbina, naša država, naš obraz, naša čast i naša sloboda - vijeke vjekova.
Bez Božje svjetlosti nema života ni na nebesima ni na Zemlji, svjetlosti koja nas poesbno obasjava u mjesecu Ramazanu, mjesecu ibadeta posta, u kojem je naš um i naša duša najbliža Svevišnjem Allahu, koji sve čuje i sve zna.
Allahu Milostivi, primi naš ibadet posta onako kako si primio od bosanskih evlija! Amin!Ostali prilozi:
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
Ostali prilozi istog autora:
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
19. May 2020 15:12
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
07. April 2020 15:02