Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom 7. maja, Dana džamija i džemata
MUFTIJA ABDIBEGOVIĆ: U BANJA LUCI SE USPRAVLJA I PONOVO RAĐA DŽAMIJA ARNAUDIJA
Autor: Fena
Objavljeno: 06. May 2019. 14:05:59


Džamije su tragovi duhovnosti i simboli opstojnosti – ukazao je muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, u povodu 7. maja, "Dana džamija i džemata“.

Istakao je da se ovih dana ponovo rađa, uspravlja, rekonstruira i restaurira posljednja neobnovljena banjalučka džamija Arnaudija.

Muftija Abdibegović podsjeća da se identitet jednog naroda pored vjere, jezika, kulture, običaja i tradicije, prepoznaje i kroz njegovu historiju i kulturno-historijsko naslijeđe.

- Stoga je za nas važno čuvanje, očuvanje i iskazivanje brige za svaku džamiju, čaršiju, medresu, vakuf, mekteb, tekiju, sahat kulu, srednjovjekovne tvrđave, mezarje, bosansku kuću, musalu, nišan, šadrvan, česmu, rukopis, dovište, itd – naglasio je ef. Abdibegović.

Osim vjerskog, urbanog, arhitektonskog, umjetničkog i povijesnog značaja, za džamije se, smatra, vezuju i emotivni odnosi.

- Rušenjem džamija se narušava, ali ne ubija ta emotivna veza. Zna se da je svaka emocija sazdana na ljubavi, koja pobjeđuje mržnju, kao što dobro pobjeđuje zlo, jer je dobro trajnije i vječnije od zla – naveo je muftija banjalučki.

Kaže da svaki put iznova treba ponavljati da je odluka Rijaseta o obnovi svake porušene džamije od historijske važnosti i značaja te da predstoji jačanje povratničkih džemata.

- Obnovom džamije se obnavlja karakter grada, odnosno naselja. Sad je suštinsko pitanje, kako obnoviti, organizirati i ojačati povratničke džemate, ako se zna da su džematlije raseljene diljem svijeta. Karakter mjesta (urbanistički pristup) i prisustvo ljudskog duha (ljudski potencijal), daju prepoznatljivu i jasnu sliku identiteta nekom naselju. U suštini, spomenuti elementi, svaki grad čine jedinstvenom i prepoznatljivom cjelinom. Odsustvom navedenog, dobija se slika pustoši i ispraznosti koja deprimira – naveo je muftija banjalučki i dodao da ostaje da se pitamo i tragamo za rješenjem, kako postojeće stanje sanirati i nekadašnji identitet iznova obnoviti i organizirati.

"Dan džamija i džemata" se u BiH obilježava u znak sjećanja na 7. maj prije 26 godina, kada je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Murat Badić je teško povrijeđen u neredima srpskih ekstremista, tokom pokušaja polaganja kamena-temeljca za obnovu Ferhadija džamije 7. maja 2001. godine. Od posljedica teških povreda preminuo je 26. maja 2001. godine.

Obnovljena džamija Ferhadija svečano je otvorena 7. maja 2016. godine.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: