Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 01. May 2019. 16:05:33


KONFERENCIOJA U NAPULJU: Sutra sam u Napulju, Italija, na konferenciji o temi: "Ekenomija za umjetnost i kulturu - Umjetnost i kultura za ekonomiju". Konferencija će se održati u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, MANN). Ovaj Muzej je smješten u bivšem Kraljevskom Burbonskom muzeju (Real Museo Borbonico) i smatra se jednim od najvažnijih arheoloških muzeja na svijetu. U njemu se nalaze neka od najkvalitetnijih starogrčkih, starorimskih i renesansnih djela, od kojih je najvažnija kolekcija artefakata iz obližnjih Pompeja, Stabija, Herkulaneja i Oplontisa.
Ja ću gonoriti o interakciji žive islamske i zapadne civilizacije na Mediteranu, dvaju civilizacija koje su i fizički i duhom sijemski blizanci, kojih se ne može niti smije razdvajati, jer svaka operacije te vrste mogla bi dovesti do smrti oboga ili jednoga, ali niko ne zna kojega. Stoga, ovi sijamski blizanci - živa islamska i zapadna civilizacija - moraju se naučiti, moraju se naviknuti jedan na drugoga, moraju se prilkagoditi jedan drugome za suživot i toleranciju.
Naravno, javit ću se iz Napulja sa vijestima sa ove konferencije!
Dobio sam poziv, ali zbog ove konferencije u Napulju neću prisustvovati sutrašnjem otvaranju Aladža džamije u Foči (sagrađena 1549., u vremenu agresije na BiH, minirali je i srušili srpski zločinci 2. augusta 1992.). Žao mi je zbog toga, ali mi je drago što se Aladža džamija obnovila i što smo dočekali da ponovo zablista taj unikatni biser na Drini. No, važnije od svega je što se obnovom Aladže džamije u Foči, kao i obnovom Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, zustavlja etničko i vjersko čišćenje Dobrih Bošnjana/Bosanaca, drevnih heretika, češćenja koja su se dogodila od Budima pa sve do Niša, Užica...

Cilj rušenja i Ferhadije i Aladže bio je upravo taj da se iskorijeni naše bosansko sjeme, naša čista vjera i naše pravo na bosansko ime i bosansku zemlju. Dakle, progon Banbuna, Bogumila, Patarena i Katara - bosanskih heretika nije nikad prestao i - izgleda - neće nikad ni prestati, ali neće nikad ni uspjeti, jer bosanski Patareni imaju ono što oni nemaju - Patareni imaju srce u kojem je tajna njihove vjere, imaju Dida, koji ih vodi, imaju svjedoke, koji svjedoće da je nematerijalni i nevidljivi svijet mnogo veći od materijalnog i vidljivog, u kojeg su njihovi dušmani zaljubljeni a koji ih uvijek iznova vara da ga imaju, a u stvari nemaju ga zato što su izgubili iz vida onaj nematerijalni i nevidljivi svijet, o kojem bosanski gosti svom bosanskom narodu pričaju ne samo kao o znaku vjere, već i kao o znaku spoznaje. Jer, osim vjere bosanski Patareni imaju i spoznaju, koja je viši stupanj vjere, koju oni niti osjećaju niti razumiju. Tu istinu bosanski Patareni uče od svojih učitelja, koji čiste svoja srca od nevjere i od zlih nagovora Lucifera. Uče to podjednako od derviša i franjevaca da je vjera Dobrih Bošnjana u srcu, a ne u kamenu, u kipu i ikoni.

Aka Bog da u Aladži džamiji, kao i u Ferhadiji, nastavit će Dobri Bošnjani održavati zikr, kao sjećanje na Svevišnjeg Boga i pamćenje na svoje pretke, koji su znali ko su, šta su, odakle su i kamo idu. Mogu ima paliti kuće, ubijati im djecu i pddjecati jezik, ali im nisu i nikad neće ubiti ljubav u srcu, ljubav za vjeru, narod i domovinu.

Stoga, čestitam mom dobrom bosanskoim narodu obnovu Aladža džamije i učim Svevišnjem Allahu dovu da nam osnaži vjeru u srcu i duši, da nas sačuva od dušmana, koji ne znaju da vole, koji ne znaju da je nematerijalni i nevidljivi svijet mnogo veći i mnogo važniji nego materijalni i vidljivi zbog kojih oni ubijaju nevine ljude da ga imaju, ali ga nemaju baš zato što ga na zločinu svojih ruku žele od nas da otmu.

Aladža džamija mubarek olsun!

Nakon miniranja i rušenja od strane srpskih zločinaca, ostatke Aladže džamije su bacili na deponiji i pokrili smećem kako bi prikrili tragove urbicidaOstali prilozi:
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
Ostali prilozi istog autora:
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
18. April 2019 14:14