Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Dr. Bisera TERKOVIĆ, ambasadorica BiH u Kataru
NACIONALNI INTERES SU I POLITIČKA I EKONOMSKA FUNKCIJA MVP-A
Autor: Fena
Objavljeno: 27. April 2019. 13:04:06

Govoreći o diplomatskom angažmanu posebno u ratnim godinama u BiH, ambasadorica Turković kaže da je u najkritičnijoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu stupila na povijesnu diplomatsku pozornicu na kojoj je vođena javna, ali i tajna borba za opstanak, ili nestanak, naše zemlje i dodaje da se nosila s tim izazovima.
- Snagu su mi davali borci, koji su herojski branili našu zemlju. Davao mi je predsjednik Alija Izetbegović, koji je u mene imao puno povjerenje. A imala sam i divne saradnike, beskrajno odane ideji odbrane Bosne i Hercegovine kao zemlje svih njenih naroda, - kaže ambasadorica Turković.


Najvažnija funkcija Ministarstva vanjskih poslova bilo koje zemlje je obrana interesa države i vlade u drugoj zemlji i na svim regionalnim i međunarodnim forumima u kojima je zemlja zastupljena.

U suvremenom međunarodnom sustavu Ministarstvo pomaže u formuliranju vanjske politike zemlje, s ciljem ostvarivanja nacionalnih interesa - unaprjeđenja društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih aspiracija koje će pozitivno utjecati na blagostanje građana u zemlji, izjavila je za Fenu Bisera Turković, ambasadorica BiH u Kataru, za koju je nedavno predsjednik SDA Bakir Izetbegvić rekao da bi mogla ministarsku poziciju dobro raditi, bolje od mnogih muškaraca.

Ambasadorica Turković je, s obzirom na izvanredno diplomatsko iskustvo koje ima, komentirala u razgovoru za Fenu, svoje viđenje pozicije ministra vanjskih poslova, uz ocjenu da stiče dojam da se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uglavnom bavi osobljem i podupiranjem DKP mreže u inozemstvu, tako da najvažnija uloga u Ministarstvu vanjskih poslova postaje bavljenje strukturom Ministarstva, kao što je zapošljavanje, slanje osoblja u diplomatsko konzularnu mrežu, financiranje, održavanje, što samo po sebi nije loše, ali nije ni dovoljno.

- Ministarstvo vanjskih poslova treba da ima dvije važne uloge: jedna je politička, pregovaranja o međunarodnoj suradnji; druga je ekonomska, pomoći domaćim firmama u njihovoj međunarodnoj trgovini i marketingu. Obje ove "funkcije" smatraju se "nacionalnim interesom". Jasno je da postoji divergencija između normativne političke perspektive i stvarnog, vrućeg političkog života. Teorija je samo apstrakcija. Naš je posao učiniti tu apstrakciju korisnom, - kaže ambasadorica Turković.

Pojašnjava da su posao održavanja političkih odnosa, pregovaranja i profitabilne trgovinske bilanse - pravila igre. Ono što može da se mijenja su ili ciljevi pregovaranja ili uvjeti razmjene, kaže sagovornica.

Naglašava da Ministarstvo vanjskih poslova više nije čuvar međunarodne percepcije zemlje. Ono je nosilac višestrukih funkcija, poticanja međunarodne suradnje na svim područjima – sa ciljem očuvanja prije svega mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Poslovanje i politika postaju sve više cjelina.

Na pitanje kako vidi angažman ministra/ministrice vanjskih poslove, kaže da to ovisi o tome koja se teorija koristi.

- Primjerice, liberalizam bi ga općenito smatrao produženom rukom vlade za obavljanje poslova sa inostranom komponentom. No, s druge strane, realizam će raspravljati o tome kako bi njegova funkcija trebala biti čuvarem našeg nacionalnog interesa. Smatram da ministar treba da bude kvalificirani diplomata koji će se boriti za poslove i sigurnost svoje zemlje - kaže ambasadorica Turković, koja je ostvarila značajnu diplomatsku karijeru.

Bila je prvi bilateralni ambasador Republike Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj. Tim imenovanjem 1993. od strane Predsjedništva Republike BiH postala je ujedno i prvi bilateralni ambasador ikada imenovan u povijesti BiH, pa tako i prva žena ambasador.

U Zagrebu, na mjestu ambasadorice BiH bila je do novembra 1994. godine kada je prešla na dužnost ambasadorice BiH u Mađarskoj. U decembru 1996. preuzela je dužnost ambasadorice BiH pri OSCE-u gdje je ostala do imenovanja na mjesto ministrice za evropske integracije BiH.

Po završetku mandata ministrice, osnovala je Centar za sigurnosne studije i u isto vrijeme radila kao profesor na fakultetu. Njen diplomatski rad se nastavlja imenovanjem na mjesto ambasadorice pri OSCE-u i UN-u u Beču, a potom od 2005. godine do 2009. godine odlazi u Washington na dužnost ambasadorice u SAD, uz nerezidentno pokrivanje Meksika i Brazila. Nakon toga će uslijediti imenovanje za ambasadoricu u Belgiji i nerezidentno u Luksemburgu, te sadašnja ambasadorska destinacija u Državi Katar.

Govoreći o diplomatskom angažmanu posebno u ratnim godinama u BiH, ambasadorica Turković kaže da je u najkritičnijoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu stupila na povijesnu diplomatsku pozornicu na kojoj je vođena javna, ali i tajna borba za opstanak, ili nestanak, naše zemlje i dodaje da se nosila s tim izazovima.

- Snagu su mi davali borci, koji su herojski branili našu zemlju. Davao mi je predsjednik Alija Izetbegović, koji je u mene imao puno povjerenje. A imala sam i divne saradnike, beskrajno odane ideji odbrane Bosne i Hercegovine kao zemlje svih njenih naroda, - kaže ambasadorica Turković.

Dodaje da se sa političkim radom počela baviti u toku svoga življenja i rada u Australiji.

-Na osnivačkoj skupštini SDA u Sarajevu, 26. maja 1990. kao predstavnik SDA iz Australije, sa ponosom sam mogla da izjavim da, u času dok se okupljamo na Osnivačkoj skupštini u SDA u Sarajevu, u Australiji već djeluju četiri podružnice. prva je osnovana 27. aprila 1990. u Australiji u Melburnu, u državi Viktoriji, sljedeći dan - 28. aprila 1990. osnovana je druga podružnica SDA u državi New South Wels, u Sydneyu, 29. aprila 1990. osnovana je podružnica SDA u Brisbanu, Queensland, 30.aprila u Adelaidu u Južnoj Australiji a nešto kasnije u Zapadnoj Australiji u Perthu. Uspjela sam da sve podružnice sudski registrujem.

Kroz registraciju podružnica SDA Bošnjaci su imali cilj da uspostave komunikaciju i saradnju sa Strankom u nastanku u Bosni i Hercegovini, da razviju programe kulturnog, obrazovnog i socijalnog značaja, da participiraju u australijskom društvu, da artikuliraju svoju poziciju i da daju svoj doprinos daljnjem razvoju bosanskohercegovačkog društva i prijateljstva i saradnje između dviju zemalja. U svome radu smo bili otvoreni za saradnju sa drugim narodima iz Bosne i Hercegovine - prisjeća se ambasadorica Turković prvih godina svog političkog angažmana.

Naglašava da su u to vrijeme slijedili viziju Bosne i Hercegovine koju je Alija Izetbegović ocrtao u svome uvodnome obraćanju na Osnivačkoj skupštini SDA u Sarajevu 26. maja 1990. da je Bosna i muslimanska, i srpska, i hrvatska.

U jeku teških vremena u novembru 1991. godine iz udobnosti i sigurnosti života u Australija, Bisera Turković se vratila u BiH.

- Znala sam da mnogi roditelji izvode djecu iz Bosne i Hercegovine kako bi ih smjestili u sigurnije okruženje. Za mnoge je Australija izgledala kao nedokučivi san. Ja i moja djeca smo bili australijski državljani. Imali smo sve što je potrebno za normalan i komotan život, ja sam imala posao na fakultetu, u Australiji sam ponovo zavržila fakultet, magistrirala, bila sam član akademske zajednice, imala sam majku koja je godinama živjela u Australiji, bila sam situirana, ali nešto me je vuklo u Bosnu. Smatrala sam da je moja obaveza da se stavim na raspolaganje mojoj zemlji.

Vratila sam se u Sarajevo u novembru 1991. ponukana političkim promjenama u Bosni i Hercegovini, sa željom da znanjem i profesionalnim kvalitetom dam svoj doprinos - kaže u razgovoru za Fenu ambasadorica Turković rezimirajući svoj dosadašnji politički i diplomatski angažman.

U nastavku razgovora prisjetila se strahova koje je imala kao i sve majka u ratnom Sarajevu.

- Kako su se dalje razvijali događaji je poznato. 1992. sam provela u Sarajevu i sa troje djece dijelila sudbinu mojih sugrađana, bila sam kao i oni bez hrane, vode, struje. Prolazila sam kroz vlastite strahove i drame, molila Boga da mi makar jedno dijete preživi kritičnog 2. i 3 maja 1992., a preživjeli su sve troje, - kaže ambasadorica Turković.

Vraćajući se u razgovoru na sadašnji angažman u Državi Katar kaže kako se geopolitička slika svijeta se posljednjih godina značajno izmijenila.

- Diplomatsko zanimanje je postalo mjerljiva radna aktivnost. I priroda posla se promijenila. Diplomatija ima sve više za cilj bavljenje promocijom zemlje i oblikovanjem javnog mišljenja u zemlji akreditacije. Ambasador treba da promoviše svoju zemlju i njene potencijale, treba da bude aktivan komunikator i da strateški planira svoje djelovanje u skladu sa ciljevima vanjske politike, koristeći se pri tome promocijom kulture, turizma, sporta, obrazovanja, ekonomije…Svako vrijeme svaka destinacija ima svoje izazove. Važno je voljeti svoj posao, voljeti zemlju koju predstavljate i raditi uporno i konzistentno sa maksimumom raspoloživih kapaciteta, - rekla je na kraju razgovora za Fenu ambasadorica BiH u Državi Katar Bisera Turković.Ostali prilozi:
» UZ SVOJ KRAJ I DRAGU DJECU NAJLJEPŠA JE NAGRADA
Božidar Proročić | 27. May 2020 20:55
» PRETRPJELI SMO MNOGO GORE I TEŽE STVARI
Fena | 01. April 2020 18:51
Ostali prilozi istog autora: