Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bošnjački institut Sarajevo
PREDSTAVLJENA KNJIGA DR. ADAMIRA JERKOVIĆA "UČITELJI U ADMINISTRATIVNOM SOCIJALIZMU"
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. April 2019. 18:04:15

Autor i promotori knjige


U prepunom Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavljeno je knjiga prof. dr. Adamira Jerkovića „Učitelji u administrativnom socijalizmu“, u kojoj je autor osvjetlio period državnog socijalizma u sferi obrazovanja.
Štivo prolazi kroz jedno teško vrijeme izgradnje jugoslovenske / bosanskohercegovačke etatističke države.
Knjiga je nastala na osnovu dugogodišnjeg naučnog istraživanja autora u Arhivu BiH, Arhivu Jugoslavije (Beograd), Hrvatskom državnom arhivu (Zagreb) i Arhivu Federacije BiH. Značaj knjige je i u tome što se ona temelji na dokumentima koji su izgorjeli u podmetnutom požaru u Predsjedništvu BiH 2014. godine , kada je uništena građa Narodne prosvjete NRBiH. Ova knjiga postala je tako važno svjedočanstvo o minulum periodu i sada već rijedak arhivski izvor.

O knjizi su govorili prof. dr. Mevlud Dudić predsjednik Mešihata i muftija Islamske zajednice u Srbiji, prof. dr. Hajriz Bećirović, rektor Uniuverziteta Goražde i Avdo Hebib, bivši ministar u prvoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Knjiga je predstavljena javnosti u godini kada Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine obilježava 25 obljetnicu postojanja i rada.


Bošnjački institut ispunjen do posljednjeg mjestaOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38