Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U NSRS STIGLA ODLUKA O UKIDANJU "DANA RS-A"
Autor: Fena
Objavljeno: 19. April 2019. 16:04:46


U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o Danu RS-a.

U dostavljenoj odluci Ustavnog suda BiH, navedeno je da se ukida član 2, stav 1, Zakona o Danu RS-a koji glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, koji, prema Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, formalno, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u „Službenom glasniku BiH“.

Iz entitetskog parlamenta u saopćenju podsjećaju da je Narodna skupština RS-a, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, donijela Zakon o Danu RS-a, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik.

-Ističemo da su svi praznici RS, uključujući i Dan RS, zasnovani na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Poštujući iskazanu demokratsku volju građana, naglašavamo da će RS i u buduće slaviti 9. januar kao Dan RS, koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume. RS je nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u Bosni i Hercegovini, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se ni jednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati – tvrdi se u saopćenju iz Narodne skupštine RS-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao „Danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „Dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „Dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: