Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Svečani skup “Večer Kur’ana” u Holandiji
VAŽNOST JEDINSTVA IZ BOŠNJAKA MUSLIMANA IZ CIJELOG SVIJETA čIJI DUHOVNI CENTAR JE IZ U BIH
Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 08. April 2019. 02:04:39


U subotu, 6. aprila 2019. godine, u organizaciji džemata Sabah iz Nijmegena u Holandiji upriličena je svečanost “Večer Kur’ana”. Ovo je istovremeno i prva svečanost ovog karaktera na kojoj su predstavljeni mladi učači Kur’ana i ilahija. Pored učenja Kur’ana održano je i predavanje vjerskih učenjaka.

Na skupu su prisustvovali Bošnjaci iz Holandije, Luksemburga, Francuske, Belgije i Njemačke, a koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova.

Specijalni gosti bili su muftija dr. Osman ef. Kozlić i hafiz Halil ef. Mehtić.

Sure iz Kur’ana učili su Aldin ef. Šahbazović, imam iz džemata Roterdam i Ahmed ef. Patković, imam iz džemata Roermond.

Prisutnima se obratio i predsjednik IZ Bošnjaka u Holandiji Samir Mušija koji je izrazio zadovoljstvo uspješnom organizacijom ovakve vrste svečanosti u nadi da će i ostale džemate motivirati da svečanosti koje se organiziraju u okviru IZ budu u duhu islamskih vrijednosti i mjesto na kojem će Bošnjaci biti u prilici da slušaju Allahov dž.š. Govor kroz predavanje i učenje Kur’ana Časnog od strane vjerskih učenjaka.

Na kraju svečanosti obratio se muftija IZ Bošnjaka u Evropi dr. Osman ef. Kozlić. Zahvalio se svima koji su došli iz raznih krajeva Evrope čime su uljepšali i uveličali ovaj divni skup, a što ujedno svjedoči visok stepen svijesti u važnosti međusobnog uvažavanja i pomaganja, sa jedne strane, i snagu jedinstva Bošnjaka muslimana sa druge strane.U svom obraćanju posebno je istakao važnost jedinstva IZ Bošnjaka muslimana iz cijelog svijeta čiji duhovni centar je IZ u Bosni i Hercegovini.

Njegov stav po pitanju jedinstva IZ Bošnjaka muslimana je jasan, nedvosmislen i kategoričan što potvrđuje sljedećim primjerom:

- ”Do nedavno Bošnjaci muslimani u Srbiji imali su dvije IZ. Jednu legitimnu IZ koju predvodi muftija Mevlud ef. Dudić, koja je u sastavu IZ u Bosni i Hercegovini, i drugu koja je osnovana od strane države Srbije. Ova druga IZ ima za cilj da podijeli muslimane. Prije mjesec dana u Srbiji se pojavila i treća IZ. Ovu treću IZ osnovala je naša bratska i prijateljska država Turska. Nažalost, aktivno djeluje unutar pojedinih džemata širom dijaspore”.

Sve ovo ukazuje na to da je od velike važnosti boriti se i ustrajati na putu dobra u cilju očuvanja jedinstva IZ i Bošnjaka muslimana.

Na kraju predivnog predavanja naglasio je važnost mjeseca ramazana koji svi vjernici sa radošću iščekuju i neizmjerni značaj dove kojom vjernik upućuje molbu Allahu dž.š. da uputi na Pravi put osobe koje su na stranputici.

Svečanost je završena učenjem Kur’ana i dovom.
Ostali prilozi:
» MUSTAFA CERIĆ: BRATSKO PISMO BOSANSKIM HODŽAMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2020 18:07
» DOMOVINA BIH, HIDŽRA, REGISTRACIJA, IZBORI, SREBRENICA...
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 14. August 2020 15:25
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
Ostali prilozi istog autora:
» BAL VAMPIRA U TUTINU
10. February 2019 16:58
» ŠTA HOĆE PERSONA NON-GRATA?
27. November 2018 21:18