Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Od 12. do 18. aprila
OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE RATNOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA AHMIĆA I VITEZA
Autor: B.net
Objavljeno: 25. March 2019. 18:03:58


Obilježavanje 26. godišnjice ratznog zločina nad nevinim bošnjačkim stanovništvom Ahmića i drugih mjesta općine Vitez biće upriličeno od 12. do 18. aprila.

Organizatori obilježavanja su Medžlis IZ Vitez i Udruženje žrtava ‘’16. april - Ahmići’’.
Ubijanje nevinog bošnjačkog stanovništva, ove 2019. godine biće obilježeno pod sloganom ‘’Tragamo za istinom i gradimo suživot’’.

Obilježavanje će početi u petak 12. aprila u džamiji u Ahmićima a nastaviće se vjerskim i edukativnim programima do 18. aprila kada će biti obilježena godišnjica terorističkog napada na stanovnike Starog Viteza cisternom bombom u kojoj su pripadnici HVO-a na Stari Vitez poslali cisternu napunjenu eksplozivom koja je eksplodirala u Donjoj mahali u Starom Vitezu. Vozač, kojeg su pripadnici HVO-a zarobili i svezali u cisternu, bio je Mujo Šahman.

Centralno obilježavanje biće upriličeno 16. aprila u Starom Vitezu i Ahmićima.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da je ratni zločin u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine pušten je iz zatvora nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: