Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NUHANOVIĆ: PRESUDA ZA "SREBRENIČKI GENOCID" NIJE PRESUDA ZA SAMO JEDNU OPŠTINU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. March 2019. 21:03:56


Da je dio presude koji se odnosi na onih drugih sedam opština osim Srebrenice, kada je u pitanju genocid, bio drugačiji, imali bismo presudu koja bi bila još značajnija od ove.

Izjavio je ovo za Vijesti.ba publicista, predavač i nekadašnji prevodilac UNPROFOR-a u Srebrenici Hasan Nuhanović komentirajući pravomoćnu presudu Haškog tribunala po kojoj je bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu.

"Ali moramo biti legalisti i prihvatati presude Haškog suda. S obzirom da srpska i hrvatska politika dovode u pitanje njegov legalitet, jedina strana koja podržava i prihvata Haški sud je, uslovno rečeno, bošnjačka strana, ili, možemo i tako to reći, populacija preživjelih koja je u ovom sudu vidjela jedinu nadu za postizanje pravde", dodaje Nuhanović.

Nuhanović smatra kako nije moguće izdvojiti juli 1995. iz preostalog konteksta rata u BiH.

"Međutim, iako lično smatram da trebamo prihvatiti presudu Tribunala, jer šta nam drugo preostaje, ostajem pri stavu da je nemoguće da se juli 1995. izdvoji iz preostalog konteksta rata 1992-1995 kada je u pitanju genocid. A i sama presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kaže da je genocid počinjen nad "Muslimanima Bosne i Hercegovine", te da je počinjen "u i oko Srebrenice", smatra Nuhanović.

Naš sagovornik dodaje kako termin "oko Srebrenice" uključuje još najmanje tri opštine.

"Iako to eksplicitno ne piše u samoj presudi, ovo "oko Srebrenice" obuhvata najmanje još tri opštine: Bratunac, Vlasenicu i Zvornik - i po mjestima egzekucija, i po lokacijama masovnih grobnica, i po počiniocima i po porijeklu žrtava koje su zapravo ka Srebrenici pobjegle, tj. koje su projterane iz svojih opština 1992. i 1993. godine, a to su, osim ove tri opštine koje sam pomenuo još Višegrad, Rogatica i Han Pijesak", navodi Nuhanović.

Nuhanović zaključuje kako ova presuda ipak nije samo presuda za genocid u Srebrenici.

"Dakle, presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za jednu opštinu, što je sasvim jasno", zaključio je Hasan Nuhanović.

Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, u kojem su mu ubijeni roditelji i brat. Do pada Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu "Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici".

Trenutno radi za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kao savjetnik. Nuhanović je danas publicista, predavač, priprema doktorat, a njegove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika.

H.LJOstali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: