Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DURATOVIĆ: NE OČEKUJEM NIŠTA SPEKTAKULARNO OD PRESUDE KARADŽIĆU, OSUĐUJU POJEDINCE A NE POLITIKU
Autor: NAP
Objavljeno: 20. March 2019. 12:03:35


Od drugostepene presude Radovanu Karadžiću ne očekujem ništa spektakularno niti očekujem da čujem ništa više od onog što je rečeno u prvostepenoj presudi, izjavo je za Patriju Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor '92.”.

“Naprotiv, manje bi me iznenadilo da kazna bude smanjena, nego da Haški tribunal uradi ono što je trebalo biti urađeno u prvostepenoj presudi, odnosno da osudi politiku koja je dovela do genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj”, dodao je Duratović.

Kaže da su žrtve već dobile sliku o politici tribinala, kojom se kažnjavaju pojedinci, a ne i njihove politike.

“Kada govorimo samo o Prijedoru do sada imamo 12 i ovo će biti 13. pravomoćna presuda za ratne zločine u Prijedoru i nema osude politike koja je dovela do toga”, dodaje Duratović.

Duratović se nada da “sudska vijeća nekadašnjeg Tribunala i sadašnjeg Mehanizma, ako nisu shvatila koji je obim zločina na osnovu broja presuda, su to shvatila na osnovu posljednjih dešavanja na Novom Zelandu".

“Mogli su vidjeti da su svjetske terorističke i radikalne organizacije uzeli Karadžića i njegovu politiku za svoje idole. Nadam se da će i međunarodna zajednica shvatiti kakav je uticaj takve politike kroz ovo što se desilo na Novom Zelandu”, rekao je Duratović za Patriju.Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
Ostali prilozi istog autora: