Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Kad su Dražini četnici izjednačeni s partizanima i postali antifašisti, zašto prvi od njih ne bi dobio muzej u Beogradu?
KOLJAČKI MUZEJ DRAŽE MIHAILOVIĆA
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 21. February 2019. 03:02:45
Piše: Tomislav MarkovićBeograd bi uskoro mogao da dobije novi muzej. Ne, nije riječ o Muzeju žrtava Srebrenice, ili o Muzeju etničkog čišćenja, već o muzeju koji bi bio posvećen rehabilitovanom četničkom vođi Dragoljubu - Draži Mihailoviću. Inicijativu za osnivanje muzeju pokrenula je grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, na čelu sa Vojislavom Mihailovićem, Dražinim unukom, bivšim gradonačelnikom Beograda, koji danas obnaša funkciju potpredsjednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Kako kažu ovi ljubitelji Draže, "ideja je da se na jednom mestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi".

Pokretači inicijative su već bezecovali i potencijalnu lokaciju za muzej, u Bregalničkoj ulici na broju 24 na Crvenom krstu, gdje je Draža živio sa porodicom prije rata. Mihailović mlađi je izjavio kako bi bilo najbolje da se osnuje fond koji bi skupio novac za osnivanje i održavanje muzeja, a u njegovom nadzornom odboru našli bi se sve sami uglednici: akademici, profesori, vladike, pisci...

Jedan pisac i akademik je već podržao ovu inicijativu. U pitanju je neizbježni Matija Bećković, koji se, na sopstveno iznenađenje, poslužio čak i mrskom logikom kako bi opravdao osnivanje muzeja: "Logično je da se i kod nas, gde su delovala dva antifašistička pokreta, oformi muzej gde bi oba bila ravnopravno zastupljena." Tvrdnja o "dva antifašistička pokreta" nije nikakva pjesnička sloboda poete Bećkovića, već zvanična verzija istorije koju deca već godinama uče po srpskim školama.

Kolijevka zaklane bebe

Kad je već Dražin pokret proglašen antifašističkim, kad su četnici izjednačeni sa partizanima, kad su Čiči podignuti silni spomenici, kad mu se i vojska klanja za praznike, kad mu već svake godine episkopi i mitropoliti služe parastose – zašto onda prvi među četnicima ne bi dobio i svoj muzej? Pravo je čudo kako se niko toga nije ranije sjetio. Nisu dovoljne tone četničke propagande kojom smo zasuti već 30 godina, nisu dovoljni silni falsifikati istorije, koji nas ubjeđuju da su nacistički kolaboracionisti zapravo rodoljubi i borci protiv fašizma, red je da četnici dobiju i jednu muzejsku instituciju u centru Beograda.

Zapravo, ideja o osnivanju muzeja posvećenog Draži Mihailoviću i njegovom četničkom pokretu i nije tako loša. Bilo bi zanimljivo vidjeti koji bi sve eksponati bili dio stalne postavke u takvom muzeju. Četnici su vrijedno radili pune četiri godine rata, ostavili su iza sebe brojne tragove svojih patriotskih antifašističkih djela, veliki je njihov minuli rad, svašta bi se tu našlo za izložbenu postavku.

Recimo, nezaobilazni dio postavke trebalo bi da bude kolijevka Ljubomira Pantića, jednogodišnje bebe koju su četnici zaklali u noći između 20. i 21. decembra 1943. godine u Vraniću, zajedno sa brojnim članovima porodice Pantić i drugim mještanima, ukupno njih 67, uglavnom žena i djece. Pokolj je izvršio Prvi bataljon Posavske brigade Avalskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini, po naređenju Draže Mihailovića, koji je od svojih četniika zahtjevao da očiste okolinu Beograda od komunista i njihovih simpatizera. Nije lako u djetetu u kolijevci prepoznati komunistu ili simpatizera boraca protiv okupatora, ali četnici su bili sposobni i za takve natprirodne poduhvate, pa je red da to ostane zabilježeno i sačuvano u muzeju za buduće generacije.

Gdje SS-ovac stade, četnik produži

U stalnu postavku obavezno bi morale da uđu kame kojima su četnici klali civile u Boleču samo par dana nakon pokolja u Vraniću, ili puške kojima su streljali seljane u Drugovcu, ili fotografije Glogovačke šume kod Ćuprije, gdje su klali borce protiv fašizma i njihove pomagače. Iznad tih eksponata prigodno bi valjalo ispisati citate iz naredbi Draže Mihailovića, na primer: "Prema komunističkim simpatizerima biti nemilosrdan", ili "Produžite rad na definitivnom čišćenju komunista. Oni ne smeju postojati u Srbiji."

Muzej bi mogao i tematski da se organizuje. Tako bi jedan dio bio posvećen ubijanju partizanskih boraca i simpatizera po Srbiji i Crnoj Gori, pod četničkom parolom: "Zatrite komuniste da bi Srbin mogao da živi." Tu obavezno treba izložiti čekić-macolu popa Milorada Vukojičića Mace, koji je nadimak dobio po ovom oruđu za ubijanje, dok je, kao vođa "crne trojke", ubijao antifašiste po Pljevlji i okolini. Valjalo bi izložiti i Macin oreol, budući da je Srpska pravoslavna crkva ovog zloglasnog koljača proglasila za svetitelja.

Drugi dio bi bio rezervisan za omiljenu četničku razonodu – ubijanje partizanskih ranjenika, pod sloganom: "Gde SS-ovac stade, četnik produži." U tom dijelu mogli bi da izlože fotografiju Ivana Gorana Kovačića, kog su četnici zaklali tokom ubijanja ranjenika sa Sutjeske. Budući da saradnicima nacističkog okupatora nije strana morbidnost, mogli bi da izlože i Goranovu poemu Jama.

Kao što kaže pisac Slobodan Blagojević: "Nimalo nije slučajno da su najvećega hrvatskog pjesnika srpskih stradanja pod ustašama, Ivana Gorana Kovačića, zaklali četnici. Ivan Goran unio je 'nepotrebne' rafinmane i duhovne potencijale u jednu sferu najizopačenijeg Thanatosa, koji se predstavljao kao 'biološka borba za život'. Kao da je slijepa biologija nanjušila prevazilaženje sebe, našla pjesnika i zaklala ga!"

Četničko čišćenje 'velike Srbije'

Bar jednu prostoriju u muzeju valjalo bi ispuniti eksponatima o četničkim pokoljima muslimanskog stanovništva u Sandžaku i Istočnoj Bosni. Tu su se Dražini koljači posebno iskazali, pobili su preko 4.000 civila, od kojih su četvrtina bila djeca stara do četiri godine.

U tom dijelu postavke trebalo bi izložiti svjedočanstva preživjelih, recimo Nuradina Ašćerića iz pribojskog sela Zaostro: "Prvi prizor na koji smo naišli bila je Hadžira od Hadžića, zaklana sa ranjenim djetetom od dvije godine u rukama. Posljedice stradanja su bile stravične, ali nijedna ne može da se poredi sa onom u kući Memiša Ašćerića, gdje su četnici poklali i starce, i žene, i djecu, i sve nabacali po sobama. Imalo je još živih koji su zapomagali, a krv se slivala podom."

Tu bi svoje mjesto našli i brojni četnički dokumenti. Na primer, "Instrukcija Dragoljuba Mihailovića Đorđu Lašiću i Pavlu Đurišiću od 20.12.1941. godine", u kojoj đeneral Draža piše da su ciljevi njegovih odreda, između ostalog: "Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke", "čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata" i "stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa"...

Ubijanje žena, djece, staraca...

Našlo bi se mjesta i za izvještaj Pavla Đurišića, koji je poslao Draži 13. februara 1943. godine, nakon pokolja muslimanskog življa u Pljevljanskom, Čajničkom i Fočanskom srezu. Đurišić se tu otvoreno hvališe, pa čak i pretjeruje: "Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena, tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav. (…) Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva, od kojih 2 nesretnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece."

Valjalo bi izložiti i "Program četničkog pokreta Draže Mihailovića od septembra 1941. godine, za vrijeme i poslije završetka Drugog svjetskog rata upućen izbjegličkoj Vladi Kraljevine Jugoslavije", u kojem Draža planira akcije tipa: "omeđiti 'defakto' srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj", "izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice", "u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi"...

Obavezno bi trebalo izložiti i spis četničkog ideologa Stevana Moljevića "Homogena Srbija", kao i njegovo pismo Dragiši Vasiću, jer je u tim dokumentima izložen plan za stvaranje "velike Srbije", koja će biti etnički čista. Uz te dokumente mogli bi se postaviti eksponati koji povezuju daleku prošlost sa živom sadašnjošću, a to se najbolje može učiniti izlaganjem fotografija Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i ostalih savremenih nastavljača Dražinog projekta.

Svi pobrojani eksponati predstavljaju samo mali izbor iz bogate istorije četničkog delovanja. Dražine pristalice nisu štedjele sebe, a još manje druge, kako bi ostvarili svoje zločinačke ciljeve, što je podrazumjevalo i svesrdnu kolaboraciju sa nacističkim okupatorom. Ima tu materijala za pet muzeja.

Topografija četničkog terora

Kad bi se ovakvi eksponati iz stvarne istorije četničkog pokreta izložili u okviru muzejske postavke, možda bi lažna slika o četnicima kao borcima protiv fašizma i o Draži kao "prvom gerilcu u porobljenoj Evropi" najzad bila promijenjena. Tvorci inicijative za otvaranje muzeja, naravno, imaju sasvim suprotne namere. Oni bi samo da dodatno institucionalizuju već izvršenu reviziju istorije i da nastave sa falsifikovanjem Drugog svjetskog rata. Za istinu i činjenice u Dražinom muzeju jednostavno nema mjesta.

Pa nećemo valjda u muzeju posvećenom četnicima da izlažemo artefakte njihovih zlodjela? Nismo mi Njemci pa da pravimo muzeje kao što je, recimo, "Topografija terora" u Berlinu, gdje se mogu vidjeti silni dokumenti o zločinima koje su širom Evrope počinili SS, Gestapo i drugi organi Trećeg Rajha. U okviru stalne postavke, može se vidjeti i jedna fotografija iz okoline Kragujevca na kojoj nacisti skupljaju civile koje će strijeljati u Šumaricama.

Dok se neki srećniji narodi obračunavaju sa svojom zločinačkom prošlošću kako im se ona nikad više ne bi ponovila, mi krivotvorimo sramne stranice sopstvene istorije, a zločince kujemo u zvijezde. U očiglednoj namjeri da repriziramo prošlost sa svim njenim strahotama. Čak i ako Dražini poklonici ne uspijeju da otvore muzej svom idolu, ništa bitno se neće promijeniti. Jer, muzej Draže Mihailovića već postoji, samo je nevidljiv. Falsifikovani eksponati tog imaginarnog muzeja nalaze se u stotinama hiljada ljudskih umova zatrovanih višedecenijskom četničkom propagandom. Izvor: Al JazeeraOstali prilozi:
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
» BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA
Božidar Proročić | 22. March 2021 14:48
» UGROŽENO MUŠKARSTVO
| 20. March 2021 14:06
» DENIS MARTINOVIĆ, BLAGOST PROFESORA PSIHOLOGIJE
Božidar Proročić | 14. March 2021 19:58
» SUMEJA SMAILAGIĆ ODABRANILA JE DOKTORSKU DISERTACIJU
Dževad Ibišević | 13. March 2021 15:36
» DR. ISAT SKENDEROVIĆ - NAUČNIK, BIOLOG, HUMANISTA...
Božidar Proročić | 05. March 2021 15:20
» HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK - OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR'AN
Dr. sc. Amir Ismić | 24. February 2021 13:44
» IZDRŽI, GENERALE - BITKA ZA BOSNU JOŠ NIJE GOTOVA!
Fahir Zečević | 22. February 2021 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» VAŠAR U SRBISTANU
11. October 2017 15:22