Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. February 2019. 16:02:03

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Koliko sam se lično, angažovao u svojim apelima i pozivima, mojim Bosancima i Sarajlijama, da u izborima daju svoj glas za Željka Komšića, toliko sam i veoma radostan i veseo, da se isto ostvarilo, i da „čizma“ orguljaša Dragana Čovića, neće moći sa svojim guslarem i pajdašem iz Laktaša, Miloradom Dodikom, biti u Predsjedništvu, naše države Bosne i Hercegovine.
Drago mi je i čuti, da Milorad Dodik, prezire kada ga nazovu „Bosanski Srbin“ jer on ne pripada ovoj, normalnoj i poštenoj kategoriji Srba, a kao vanzemaljac i neki nebeski Srbin, neka svoju sudbinu potraži i gradi u svome zagrobnom životu.


Narodna i starinska nam govori: „Sve u svoje vrijeme“!
Upravo i jeste vrijeme, za otrežnjenje, za zdravo i razumno ponašanje.
U periodu formiranja nove vlasti, na svim nivoima, sagledavajući cjelovito stanje u državi i njenim institucijama vlasti, u cilju zajedničkih intresa i digniteta države, neminovno je, jedinstvo probosanskih snaga.
Bili su izbori i narod je rekao svoje, što je i nužno, za naredni mandatni period i poštovati izraženu volju naroda.
Zato , gospodin Bakir Izetbegović, kao Predsjednik SDA,kao pobjedničke stranke ovih izbora, poziva lidere triju stranaka iz „BH- bloka“- predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića, DF-a Željko Komšić i Naše stranke, Predrag Kojović, da se priključe kooaliciji..

Nema se vremena, za duga i nerazumna filozofiranja, sa pitanjima, da li smo za vlast ili opoziciju?

Svakako, budimo za vlast, kako i naredne četiri godine mandata, ne bi tavorili u parlamentima, na svim nivoima vlasti, poput „krpelja“ kod ovaca ili „stjenica“ kod ljudskih bića, sa nerazumnim ispijanjem krvi, žrtvama i svim ostalim u vlasti.

Mišljenja i vanjski signali i uticaji, su brojni i nerazumni, koji se upućuju predstavnicima „BH- bloka“, nikako u vlast sa nacionalistima, gdje uporno i ne dobronamjerno, redovno svrstavaju i ovu stranku SDA, u Bošnjaka i najjaču i najuticajniju.

Dakle, mnogi, ne dobronamjernici, žele u ravnotežu, stavljati na vagu stranku SDA, kao nacionalnu stranku, sa isključivo nacionalističkim i rušilačkim strankama, ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao što su to HDZ i SNSD.

Nema ovdje, nikakve dileme, sa nacionalističkim snagama nikakvo koaliranje, ali, sa jedinstvenim snagama, stranke SDA i BH - bloka, zašto ne ići u vlast i osporavati uticajima nacionalista u svim državnim nivoima, suzbijati njihove zahtjeve i pokušaje, daljeg urušavanja državnoga sistema.

Postavlja se i jasno pitanje, ovakvih stavova i razmišljanja, pa zar nije stranka SDA i njihovi članovi i borci, patriotski uvijek bila nastrojena, stavila se u odbranu državnih interesa i ponajviše se opirali djelovanjima agresora, prema pozicijama djelovanja i jednih i drugih nacionalističkih stranaka, HDZ-a i SNSD-a.Da li je stranka SDA i njihovi kadrovi sa rukovodstvom, znatno i griješila u dosadašnjem periodu, jeste, itekako, sve bi se ovo dalo precizno i pouzdano elaborirati, što bi se i oni sami, siguran sam, u mnogome složili i prihvatili tu svoju krivicu?

Nacionalističko djelovanje, stranaka HDZ- i SNSD-a, je jednostavno, kancerozno nastajanje, širenje i pogubno djelovanje, u našem sistemu vlasti. Bilo šta novo reći i dodati, suvišno je i nepotrebno, našim građanima, koji to sve znaju i osjećaju na svojim vlastitim kožama.
Normalno se i postavlja pitanje, ovome BH- bloku, da li su i oni ili mnogi od njih griješili, u prethodnom periodu, svakako i jesu, što je za mene lično, firma Aluminij, jedan od očitih primjera, udruženog kriminalnog i lopovskoga poduhvata.

Griješili su Bošnjaci, u svim Vladama Federacije, od Bičakčića do Fadila Novalića, a premijer Nermin Nikšić, bivši premijer i sadašnji čelnik SDP-a, kao deklarisani „borac za državu i čovjeka“ jednostavno je svojom politikom i aktivnostima, eleminisao i sve radnike srpske nacionalnosti, iz dioničarskog udjela. Greška je to bila kobna i nesaglediva, a njihova multietičnost, transformisala se u trajnu „mutnoetičnost“ što nikada nije pripadalo našoj socijal demokratiji.

Nije li, olako i DFdozvolio, da se veoma agilni, pouzdani, pametni i pošteni, njihov ministar energetike, Reuf Bajrović, po uticajem HDZ-a i podrškom SDA, otjera sa te pozicije i dovede kadar SBB-a, Nermin Džindić, kao „kukavičije“ jaje, u Vladi Fadila Novalića, koja i konačno, sva upravljačka prava u firmi Aluminij, prepušta HDZ-ovim kadrovima.

Ne može se zanemariti, niti veliki familijarni odnosi, nepotizam i druge nerazumne radnje, u firmama Elektroprivrede BiH i Telekomu i dr.od strane kadrova SDA.

Svakako je mnogo, ovih primjera i promašaja, u djelovanjima mnogih ovih stranaka i njihovih kadrovskih riješenja, na svim nivoima vlasti, u Bosni i Hercegovini.

Međutim, u ovome sadašnjem i rekao bih, presudnom trenutku, formiranja nove vlsti,na relaciji stranke SDA i BH- bloka, može se i treba se mnogo toga prijatnog i korisnog usaglasiti, kroz zajedničku programsku platiformu, sa precizno dogovorenih, bar pet ako ne i više tačaka, zajedničkog djelovanja, u mandatnom periodu. Svakako bi bilo korisno, jer od opozicije, selameta, mi građani nemamo, a što će njihovi parlamentarci primati redovni paušal, to bi bio isključivi njihov šićar, naredne četiri godine.

Izlaganja i stavovi i Komšića i Izetbegovića, našim medijima, jasno i ukazuju na zejdničke mogućnosti nastupa i djelovanja.

Komšić veli: „Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvataju ovakav stav DF-a da kao stranka više ne nastupamo samostalno u bilo kakvim razgovorima, i da će svaka vrsta odluke biti donesena u ovkiru i saradnji sa strankama BH- bloka“, ili, kako to izjavljuje Izetbegović: „Poptuno se rezumijemo kada je u pitanju situacija u regionu i BIH, o opasnostima i u buducnosti. Mi u SDA želimo jaku koaliciju, željeli bismo da bh. blok uđe zajdeno sa SDA u vlast. Mislim da su programi 99 posto jednaki, potrebno je prevazići rivalstva. Pozvaćemo kompletan bh. blok na razgovore, da probamo naći zajednički dogovor. To bi po meni bilo rješenje za BiH. Međutim, ako se nastavi ovako da se postepeno formira vlast, negirajući stotine hiljada glasača SDA, moraćemo se nerado okrenuti drugim rješenjima, rekao je Izetbegović i dodao da su druga rješenja manje stranke.

„Mi bi željeli imati tu komponentu na svim razinama vlasti kako taj segment društva ne bi ostao u opoziciji. Reforme neće biti lako uraditi pa bih ih volio imati uz sebe na jednom precizno definiranom programu gdje se niko neće izmicati u sljedeće 4 godine“, kazao je predsjednik SDA.
Ne mogu, da podržim stavove u pismu „intelektualaca“ od kojih neke i lično dobro poznajem, ali većinu i ne, da se imperativno upozorava BH –blok, da ne ide sa nacionalistima u koaliciju, lično mislim, da su se u ovome slučaju, mnogi lončići polupali, ali rasprava i analiza, neka ostane za drugu priliku.

Koliko sam se lično, angažovao u svojim apelima i pozivima, mojim Bosancima i Sarajlijama, da u izborima daju svoj glas za Željka Komšića, toliko sam i veoma radostan i veseo, da se isto ostvarilo, i da „čizma“ orguljaša Dragana Čovića, neće moći sa svojim guslarem i pajdašem iz Laktaša, Miloradom Dodikom, biti u Predsjedništvu, naše države Bosne i Hercegovine.

Drago mi je i čuti, da Milorad Dodik, prezire kada ga nazovu „Bosanski Srbin“ jer on ne pripada ovoj, normalnoj i poštenoj kategoriji Srba, a kao vanzemaljac i neki nebeski Srbin, neka svoju sudbinu potraži i gradi u svome zagrobnom životu.

Zato će mi i biti, još veće zadovoljstvo, da predstavnici stranaka SDA i BH – bloka, u skorije vrijeme, usaglase i usvoje i svoju zajedničku platiformu djelovanja u zajedničkoj vlasti, na svim nivoima, te onemoguće pipcima „nacionalističke obotnice“ HDZ-a i SNSD-a, dalje širenje i nakaradno djelovanje.Ostali prilozi:
» MOJ UGODNI I SLOBODNI DIJALOG SA UGLEDNIM BOŠNJAKOM DR. HARUNOM HADŽIĆEM IZ SANDŽAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. June 2019 13:58
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
19. March 2019 13:03
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
23. February 2019 15:38
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
13. February 2019 14:00