Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. February 2019. 16:02:03

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Koliko sam se lično, angažovao u svojim apelima i pozivima, mojim Bosancima i Sarajlijama, da u izborima daju svoj glas za Željka Komšića, toliko sam i veoma radostan i veseo, da se isto ostvarilo, i da „čizma“ orguljaša Dragana Čovića, neće moći sa svojim guslarem i pajdašem iz Laktaša, Miloradom Dodikom, biti u Predsjedništvu, naše države Bosne i Hercegovine.
Drago mi je i čuti, da Milorad Dodik, prezire kada ga nazovu „Bosanski Srbin“ jer on ne pripada ovoj, normalnoj i poštenoj kategoriji Srba, a kao vanzemaljac i neki nebeski Srbin, neka svoju sudbinu potraži i gradi u svome zagrobnom životu.


Narodna i starinska nam govori: „Sve u svoje vrijeme“!
Upravo i jeste vrijeme, za otrežnjenje, za zdravo i razumno ponašanje.
U periodu formiranja nove vlasti, na svim nivoima, sagledavajući cjelovito stanje u državi i njenim institucijama vlasti, u cilju zajedničkih intresa i digniteta države, neminovno je, jedinstvo probosanskih snaga.
Bili su izbori i narod je rekao svoje, što je i nužno, za naredni mandatni period i poštovati izraženu volju naroda.
Zato , gospodin Bakir Izetbegović, kao Predsjednik SDA,kao pobjedničke stranke ovih izbora, poziva lidere triju stranaka iz „BH- bloka“- predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića, DF-a Željko Komšić i Naše stranke, Predrag Kojović, da se priključe kooaliciji..

Nema se vremena, za duga i nerazumna filozofiranja, sa pitanjima, da li smo za vlast ili opoziciju?

Svakako, budimo za vlast, kako i naredne četiri godine mandata, ne bi tavorili u parlamentima, na svim nivoima vlasti, poput „krpelja“ kod ovaca ili „stjenica“ kod ljudskih bića, sa nerazumnim ispijanjem krvi, žrtvama i svim ostalim u vlasti.

Mišljenja i vanjski signali i uticaji, su brojni i nerazumni, koji se upućuju predstavnicima „BH- bloka“, nikako u vlast sa nacionalistima, gdje uporno i ne dobronamjerno, redovno svrstavaju i ovu stranku SDA, u Bošnjaka i najjaču i najuticajniju.

Dakle, mnogi, ne dobronamjernici, žele u ravnotežu, stavljati na vagu stranku SDA, kao nacionalnu stranku, sa isključivo nacionalističkim i rušilačkim strankama, ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao što su to HDZ i SNSD.

Nema ovdje, nikakve dileme, sa nacionalističkim snagama nikakvo koaliranje, ali, sa jedinstvenim snagama, stranke SDA i BH - bloka, zašto ne ići u vlast i osporavati uticajima nacionalista u svim državnim nivoima, suzbijati njihove zahtjeve i pokušaje, daljeg urušavanja državnoga sistema.

Postavlja se i jasno pitanje, ovakvih stavova i razmišljanja, pa zar nije stranka SDA i njihovi članovi i borci, patriotski uvijek bila nastrojena, stavila se u odbranu državnih interesa i ponajviše se opirali djelovanjima agresora, prema pozicijama djelovanja i jednih i drugih nacionalističkih stranaka, HDZ-a i SNSD-a.Da li je stranka SDA i njihovi kadrovi sa rukovodstvom, znatno i griješila u dosadašnjem periodu, jeste, itekako, sve bi se ovo dalo precizno i pouzdano elaborirati, što bi se i oni sami, siguran sam, u mnogome složili i prihvatili tu svoju krivicu?

Nacionalističko djelovanje, stranaka HDZ- i SNSD-a, je jednostavno, kancerozno nastajanje, širenje i pogubno djelovanje, u našem sistemu vlasti. Bilo šta novo reći i dodati, suvišno je i nepotrebno, našim građanima, koji to sve znaju i osjećaju na svojim vlastitim kožama.
Normalno se i postavlja pitanje, ovome BH- bloku, da li su i oni ili mnogi od njih griješili, u prethodnom periodu, svakako i jesu, što je za mene lično, firma Aluminij, jedan od očitih primjera, udruženog kriminalnog i lopovskoga poduhvata.

Griješili su Bošnjaci, u svim Vladama Federacije, od Bičakčića do Fadila Novalića, a premijer Nermin Nikšić, bivši premijer i sadašnji čelnik SDP-a, kao deklarisani „borac za državu i čovjeka“ jednostavno je svojom politikom i aktivnostima, eleminisao i sve radnike srpske nacionalnosti, iz dioničarskog udjela. Greška je to bila kobna i nesaglediva, a njihova multietičnost, transformisala se u trajnu „mutnoetičnost“ što nikada nije pripadalo našoj socijal demokratiji.

Nije li, olako i DFdozvolio, da se veoma agilni, pouzdani, pametni i pošteni, njihov ministar energetike, Reuf Bajrović, po uticajem HDZ-a i podrškom SDA, otjera sa te pozicije i dovede kadar SBB-a, Nermin Džindić, kao „kukavičije“ jaje, u Vladi Fadila Novalića, koja i konačno, sva upravljačka prava u firmi Aluminij, prepušta HDZ-ovim kadrovima.

Ne može se zanemariti, niti veliki familijarni odnosi, nepotizam i druge nerazumne radnje, u firmama Elektroprivrede BiH i Telekomu i dr.od strane kadrova SDA.

Svakako je mnogo, ovih primjera i promašaja, u djelovanjima mnogih ovih stranaka i njihovih kadrovskih riješenja, na svim nivoima vlasti, u Bosni i Hercegovini.

Međutim, u ovome sadašnjem i rekao bih, presudnom trenutku, formiranja nove vlsti,na relaciji stranke SDA i BH- bloka, može se i treba se mnogo toga prijatnog i korisnog usaglasiti, kroz zajedničku programsku platiformu, sa precizno dogovorenih, bar pet ako ne i više tačaka, zajedničkog djelovanja, u mandatnom periodu. Svakako bi bilo korisno, jer od opozicije, selameta, mi građani nemamo, a što će njihovi parlamentarci primati redovni paušal, to bi bio isključivi njihov šićar, naredne četiri godine.

Izlaganja i stavovi i Komšića i Izetbegovića, našim medijima, jasno i ukazuju na zejdničke mogućnosti nastupa i djelovanja.

Komšić veli: „Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvataju ovakav stav DF-a da kao stranka više ne nastupamo samostalno u bilo kakvim razgovorima, i da će svaka vrsta odluke biti donesena u ovkiru i saradnji sa strankama BH- bloka“, ili, kako to izjavljuje Izetbegović: „Poptuno se rezumijemo kada je u pitanju situacija u regionu i BIH, o opasnostima i u buducnosti. Mi u SDA želimo jaku koaliciju, željeli bismo da bh. blok uđe zajdeno sa SDA u vlast. Mislim da su programi 99 posto jednaki, potrebno je prevazići rivalstva. Pozvaćemo kompletan bh. blok na razgovore, da probamo naći zajednički dogovor. To bi po meni bilo rješenje za BiH. Međutim, ako se nastavi ovako da se postepeno formira vlast, negirajući stotine hiljada glasača SDA, moraćemo se nerado okrenuti drugim rješenjima, rekao je Izetbegović i dodao da su druga rješenja manje stranke.

„Mi bi željeli imati tu komponentu na svim razinama vlasti kako taj segment društva ne bi ostao u opoziciji. Reforme neće biti lako uraditi pa bih ih volio imati uz sebe na jednom precizno definiranom programu gdje se niko neće izmicati u sljedeće 4 godine“, kazao je predsjednik SDA.
Ne mogu, da podržim stavove u pismu „intelektualaca“ od kojih neke i lično dobro poznajem, ali većinu i ne, da se imperativno upozorava BH –blok, da ne ide sa nacionalistima u koaliciju, lično mislim, da su se u ovome slučaju, mnogi lončići polupali, ali rasprava i analiza, neka ostane za drugu priliku.

Koliko sam se lično, angažovao u svojim apelima i pozivima, mojim Bosancima i Sarajlijama, da u izborima daju svoj glas za Željka Komšića, toliko sam i veoma radostan i veseo, da se isto ostvarilo, i da „čizma“ orguljaša Dragana Čovića, neće moći sa svojim guslarem i pajdašem iz Laktaša, Miloradom Dodikom, biti u Predsjedništvu, naše države Bosne i Hercegovine.

Drago mi je i čuti, da Milorad Dodik, prezire kada ga nazovu „Bosanski Srbin“ jer on ne pripada ovoj, normalnoj i poštenoj kategoriji Srba, a kao vanzemaljac i neki nebeski Srbin, neka svoju sudbinu potraži i gradi u svome zagrobnom životu.

Zato će mi i biti, još veće zadovoljstvo, da predstavnici stranaka SDA i BH – bloka, u skorije vrijeme, usaglase i usvoje i svoju zajedničku platiformu djelovanja u zajedničkoj vlasti, na svim nivoima, te onemoguće pipcima „nacionalističke obotnice“ HDZ-a i SNSD-a, dalje širenje i nakaradno djelovanje.Ostali prilozi:
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
Said Šteta | 25. February 2020 16:12
» ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Mr. Aiša Purak | 22. February 2020 14:10
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
» VELIKI KINESKI ZID
Samir Hadzalić | 27. January 2020 16:25
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30
» PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
29. January 2020 14:31
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54